Tetszett a cikk?

Putyin látogatása Budapesten, elfogott orosz bombázó, havazás a világban - képes öszeállításunk a hét fontosabb eseményeiből

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fény nemzetközi éve programsorozatról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében
©
Emberek ezrei a Buenos Aires-i Mayo téren. Argentína fővárosában a héten emlékeztek meg a lakásában egy hónapja holtan talált Alberto Nisman ügyészről és tiltakoznak amiatt, ahogyan a kormányzat a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) elleni 1994-es pokolgépes merénylet vizsgálatán dolgozó Nisman halálának ügyét kezeli.
©
Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre érkezik
©
A Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között lezajlott egyeztetéseken az orosz és a magyar fél öt megállapodást szentesített az aláírásával, ezek közül a legrejtélyesebb az egyes számú, régióközi együttműködésről szóló csomag, melyet Szijjártó Péter és a gazdaságfejlesztésért felelős orosz miniszterkollégája látott el kézjegyével. Hogy ebben aztán pontosan mi van, még várnunk kell, hogy kiderüljön. Minden bizonnyal ide tartozik az 1996-ban kötött gázszerződésben meghatározott, de még teljes egészében át nem vett gázmennyiség fennmaradó részének felhasználása, valamint a magyarországi gáztározók kapacitásának bővítési lehetősége.
©
Oroszbarát erők támadása Grad rakétarendszerrel Horlivka városa mellett. Az ukrán hadsereg több hónapig tartó ostromlott állapot után végül feladta az egyik legfontosabb kelet-ukrajnai vasúti és közúti csomópontot, Debalcevét. Az elmúlt napokban a szakadár erők előbb körbe zárták a települést védő ukrán erőket, majd behatoltak a város területére és több negyedet ellenőrzésük alá vontak. Debalceve védői között volt a kárpátaljai katonákból álló 128-as gépesített dandár is, amelyben több tucat magyar nemzetiségű katona szolgál hivatásosként.
©
A január 19-én született fehér szőrű bengáli tigriskölykök a győri Xantus János Állatkert Füles Bástyájában. A hétvégétől látható kölyköket anyjuk - vélhetően a tapasztalatlansága miatt - magukra hagyta, ezért emberi gondozásra szorulnak.
©
Farewell Spit, Új-Zéland: természetvédő próbál segíteni egy partra vetődött bálnán. Az elmúlt héten önkéntesek százainak áldozatos munkája ellenére száznegyven gömbölyűfejű delfin pusztult el abból a kétszázból, amely pénteken vetődött partra Új-Zélandon, a Déli-sziget északi részén, egy keskeny földnyelven.
©
Fejlesztő dolgozik a LogMeIn szoftvercég InnovationLab nevű, bostoni mintára kialakított, felújított budapesti irodájában
©
Járókelők a Galata hídon Isztambul európai oldalán. Törökország fővárosában évtizedek óta nem látott mennyiségű hó hullott, hatalmas káoszt okozva a közúti és légi közlekedésben. A kedden kezdődött havazás csütörtök délután alábbhagyott, és meteorológusok a következő napokban olvadásra számítanak.
©
A Brit Királyi Légierő (RAF) gépei két orosz bombázót zavartak el a délnyugat-angliai Cornwall partjai közeléből – értesült a Sky News, amely egyelőre csak Twitter-oldalán tette közzé a hírt. A Sky News ''bear bomber''-ként emlegette az orosz gépeket, a NATO-beli zsargonban ez a TU-95-ös gépek megnevezése.
©
Hongkong, Kína: szelfi bárányokkal a kínai újév ünnepén
©
Allahabad, India: tűzfújás a Maha Shivratri hindu fesztivál zarándokai előtt
©
Gyermekek a parti sétány kőfalánál az ausztráliai Queensland szövetségi állambeli Gold Coaston. A szigetország északkeleti részén tomboló Marcia ciklon miatt több száz embert kellett evakuálnia a hatóságoknak.
©
Ultraortodox zsidók imája a jeruzsálemi Siratófalnál
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Terrortámadás Párizsban

Feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban 12-en vesztették életüket, köztük rendőrök és híres karikaturisták, és mintegy 7-en megsebesültek. Az újság kiadójának igazgatója, a karikaturista Stéphane Charbonnier, művésznevén ''Charb'' szintén meghalt a támadásban – írja a Le Monde. Charb volt az, aki Mohamed próféta életéről készített képregényt 2013-ban. A rendőrség megerősítette, hogy a ''Tignous'' néven alkotó Bernard Verlhac, a "Wolinski" néven rajzoló Georges Wolinski és a ''Cabu'' néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is életét vesztette a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó Charbot. A főszerkesztő Gérard Biard valószínűleg életben maradt. Az újság dolgozói szerint a támadók tudhatták, hogy szerdán délelőtt tartják a szerkesztőségi ülést és ilyenkor sokan vannak az épületben, mert különben alig valaki szokott bent tartózkodni. Az épület egy másik irodájában dolgozó Yves Cresson producer azt írta ki a Twitterre, hogy két felfegyverzett férfi bement az ő irodájába is, a Charlie Hebdo szerkesztőségét keresték, majd kimentek, miután két lövést adtak le. A támadók először eltévesztették a házszámot, és egy másik épületbe mentek be. Szerda este 11 óra körül feladta magát a Párizstól északkeletre, a belga határnál fekvő Charleville-Mézières rendőrségén a 18 éves Hamid Mourad, annak a három gyanúsítottnak az egyike, akiket korábban a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, 12 áldozatot követelő szerdai támadással kapcsolatban azonosítottak – közölte az AFP hírügynökség.

hvg.hu Nagyítás

Így fagyott meg az ország – Nagyítás-fotógaléria

Sokan várva várták az igazi telet, ami december 1-jén óraműpontossággal meg is érkezett. Puha hótakaró helyett azonban jégpáncéllal vonta be az országot. Leszakadt vezetékek, kettétört fák nehezítik sok helyen a közlekedést. Jégkörkép.

hvg.hu Nagyítás

Újra tájfun pusztít a Fülöp-szigeteken - Nagyítás-fotógaléria

Intenzív esőzéssel és erős széllökésekkel érte el a Fülöp-szigetek partjait az idei év legerősebb tájfunja, a Hagupit, amely beigazolta a korábbi félelmeket, és jelentős pusztítást végzett a szigetország területén. Az eddigi hírek szerint a tájfunnak négy halálos áldozata van, köszönhetően annak, hogy a várt nyomvonalon több mint egymillióan költöztek ki otthonaikból. A tájfun végül nyugat felé elhagyta a ország keleti részén fekvő Samar és Leyte tartományokat, az ideiglenes menedéket keresők hétfőn elkezdtek visszaköltözni házaikba. A vihar néhány száz lakóépületet döntött romba, ami enyhébb kárnak számít a várt pusztításoknál. A lakosokat ezerötszáz biztonságos helyen szállásolták el. Minden idők legerősebb tájfunjának, a tavaly novemberi Haiyannak több mint hétezer halálos vagy eltűnt áldozata volt, több mint négymillióan pedig fedél nélkül maradtak. Képes összeállításunk a Hagupit pusztításáról.