Tetszett a cikk?

A 34. alkalommal megrendezett világkiállításon száznegyvennégy ország mutatkozik be saját pavilonnal, amelyre a szervezők május elsejétől az október 31-i zárásig 20 millió látogatót várnak. A milánói világkiállításon rekordnak számító 54 országpavilon épült, mintegy másfél kilométer hosszú főutcáját 32 sugárút keresztezi.

Elnyerte a látogatók tetszését a milánói világkiállítás magyar pavilonja, amely május elseje óta fogadja programjaival az érdeklődőket – mondta el Szőcs Géza kormánybiztos az M1 csütörtöki műsorában május 7-én.

Annyit mutatunk meg a magyar pavilonban, amely ahhoz szükséges, hogy a magyar nemzetről egy vonzó kép alakuljon ki és bemutassa, hogy ez egy szerethető nemzet a boraival, az informatikai kínálatával, az ásványvizeivel, a fürdőivel és a klasszikus zenei hagyományaival együtt – fejtette ki a kormánybiztos.

A háromszintes, közel kétezer négyzetméteres magyar nemzeti pavilon a két végén sámándob formákkal lezárva Noé bárkáját idézi, egyik pajzsán az életfa jelkép látható. Az épület körüli kertben 33-33 különböző magyar fát, gyümölcsöt, zöldséget és tradicionális gyógy- és fűszernövényt, hungarikumokat telepítettek.

Olaszország többemeletes pavilonja különleges kortárs építészeti élményt nyújt
©
A vendéglátók pavilonjának belső tere is lenyűgöző, kiállítása pedig az olasz gasztronómia legnemesebb hagyományait idézi fel.
©
Szőcs Géza kormánybiztos, az eddig 5,5 milliárd forintba került - sámándobot idéző - magyar pavilon előtt.
©
A magyar pavilon előtt működik ''Kádár Ferkó fotószínháza'', ahol a látogatók a hagyományos magyaros kellékekkel - mint hagyma, szalámi, demizson, kulacs - örökíthetik meg magukat.
©
Cigányzene, néptánc és időszakonként Bogányi Gergely zongorajátéka alkotja a magyar pavilon programjainak gerincét.
©
A magyar pavilon belsejében sorakozó - egyelőre még üres - piaci kínálóasztalok ídővel majd magyar árukkal telnek meg - remélhetőleg.
©
Izrael kiállítása az innovációra és a tudományos technikai fejlődésre helyezi a hangsúlyt, amelynek segítségével a terméketlen földeken virágzó mezőgazdaságot hoztak létre. A pavilon falát ''A jövő termőföldjei'' borítják.
©
Az osztrák sógorok az Alpok egy hamísítatlan darabját hozták el az expóra, virágillattal, madárfüttyel, hegyi levegővel.
©
Azerbajdzsán többemeletes, mozgólépcsőkkel és üveggömbökkel ellátott pavilonja a hagyományos építőanyagok (kő és fa) és az új fejlesztésű matériák (speciális fémek és üvegek) találkozását reprezentálja.
©
A ''Slow Fodd'' pavilon számtalan interaktív játékkal elsősorban a diákok figyelmét hívja fel a biodiverzitás, a kézműves és bio élelmiszerek fontosságára a fenntartható fejlődés szempontjából.
©
A brazilok kétszintes kiállítótere az ifjabbik korosztály kedvenc játszótere, a látogatók egy asszimetrikusan kifeszített hálón közlekedhetnek egy jelzésszerűen felépített esőerdő felett.
©
Az orosz pavilon, mintegy tízemeletnyi, tükrökkel borított előteteje az érkző látogatót nézőpontjának megváltoztatására kényszeríti.
©
Az oroszok ''vegykonyhájában'' a természetben gyűjthető, ehető növények bemutatóján erdei bogyókból készült italokat szolgának fel.
©
Számos kortárs művész bevonásával a szlovák kiállítás a képzőművészeti interakciókra helyezi a hangsúlyt.
©
Az amerikai pavilon falát egy állandóan mozgó, élő, függőleges konyhakert alkotja, megoldást javasolva a vészesen fogyatkozó - vízszintes - termőterületek gondjára.
©
Rendkívüli pontossággal szabályozott, lezúduló vízcseppekből álló köszöntőszöveg alkotja a kuvaiti pavilon kapuját.
©
A csehek kortárs képzőművészeti alkotásokban fogalmazták meg jövőképüket.
©
A belga pavilon vevőcsalogatónak szánt és helyben készült fehércsoki kínálatából minden látogató részesül.
©
Azt, hogy hogyan lehet egy sötét pincében a napenergia felhasználásával növényt termeszteni, szintén a belgák tanították.
©
A kínaiak meghökkentő szerkezetű, nyersfából ácsolt pavilonnal kápráztatják el a látogatót.
©
A dél-koreai pavilonban egy éhező kisfiú három dimenziós digitális portréja az éhezés problémájára hívja fel a figyelmet.
©
A dél-koreai kiállítás középpontjában a több évszázados konzerválási technika modern változatának népszerűsítése áll.
©
A brit pavilon kertjében a méhek kipusztulásának veszélyére figyelmeztet a labirintus-virágerdő.
©
A brit pavilon virágzó kertje és a a honi művész, Wolfgang Buttress által ide álmodott, egyedi fémelemekből, rendkívüli pontossággal összeállított emberléptékű kaptára megérdemelten népszerű.
©
A brit köztéri közösségi építményeket alkotó művész interaktív hangeffektusokkal ellátott szerkezete a méhek társadalomalkotó szerepére és tökéletesen funkcionális ''építészetére'' koncentrál.
©
A brit kaptár belsejében, a látogatók mozgása vezérli a digitális hangeffektusokat.
©
A spanyolok eperföldet ''ültettek'' kávézójuk teraszának tetejére.
©
A német pavilonban interaktív tudományos játszóház hívja fel a figyelmet a biológiai sokszínűség jelentőségére.
©
Svájc több mint 25 millió dollárt költött a milánói expóra. A pavilon két központi tornyában 96 ezer liter vizet, 840 ezer aszalt almakarikát, kávét és sót dobozoltak be.
©
A huszonöt tonnás gránittömbből speciális lézeres eljárással kialakított háromdimenziós mini-Alpok a svájci pavilonban arra figyelmeztetnek, hogy itt van Európa egyetlen meghatározó víztározó és -elosztó helye, amire vigyáznunk kell.
©
A 2015-ös Milánói EXPO mintegy másfél kilométer hosszú főutcájának kereszteződésében négy - a Lebeskind építészeti stúdió által álmodott - digitális térplasztika készteti megállásra a látogatót.
©
Esténként az ''Életfa'' tűzijáték - lézerfény - ledlámpák - szökőkút alkotta zenei-show-ja búcsúztatja a világkiállítás látogatóit.
©

A Világkiállításról szóló cikkünket a HVG e heti számában olvashatja.

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Így érettségiztek ti

A magyarral és a matematikával elkezdődött az érettségi, amely a történelemmel és a nyelvekkel folytatódik majd. A magyar érettségi idei feladatait a diákok és a tanárok nehéznek ítélték, azt mondták, büszke lehet magára, aki jelest szerez. A keddi matematika feladatsor is nehezebb volt, mint amilyenre többen számítottak. Fotósunk körbenézett az izguló vizsgázók között.

Neuberger Eszter Itthon

Nahát, egy iskola, ahol jó lenni

Csodát tesznek a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában a főképp hátrányos helyzetű roma gyerekekkel. Együtt tűzik ki az egyénre szabott célokat, kudarc esetén nem büntetnek, azt is jutalmazzák, ha valaki segít a gondnoknak, és nem csak akkor hívják be a szülőket, ha baj van a gyerekkel. A speciális, amerikai minta alapján működő módszer működik, az iskola minden mutatója jelentősen javult, de a legfontosabb, hogy a gyerekek és a tanárok is szeretnek ott lenni. Abcúg a hvg.hu-n.

hvg.hu Nagyítás

Világháborúk túlélői Budapesten

100 éves budapesti épületekre, a házak megkapó részleteire, és az ott élők történeteire fókuszál a Budapest100 nevű civil esemény, április 8-án pedig kiállítás nyílt Minden ház érdekes! címmel, amely a projekt elmúlt öt évének legjobb fotóit és legérdekesebb pillanatait mutatja be. A fotókiállítást, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban látható, az ötlettől az építésig a BME Építészklub, a Szellemkép Szabadiskola és a Budapest100 önkéntesei valósították meg. 2015-ben azok a lakóházak is csatlakoztak a programhoz, amelyeknek építése kötődik az 1911 és 1914 közötti időszakhoz. Galériánkba a projekt során készült fotókból válogattunk.

hvg.hu Nagyítás

Birkakergető nagy kaland – élet a szabad ég alatt

Az indiai nomád pásztorok és családjuk nagy távolságokat járnak be legelőt keresve 2500 birkából álló nyájuknak. Vándorlásuk során az élő állatokat értékesítik, vagy éppen a gyapjút adják el, ezzel körülbelül 250 ezer rúpiát keresnek (körülbelül négyezer dollár), amelyet elosztanak egymás között. Míg a férfiak kiviszik a juhokat legeltetni és megfejik őket, hogy enni tudjanak adni a gyerekeknek, a nők házimunkát végeznek: főznek, vizet hordanak és vajat köpülnek. A vándorló csoport egész éven át tartó utazása során a szabadban táborozik. Csak akkor áll meg mosni és fürdeni, ha vízhez jutnak, majd visszatérnek a nyugat-indiai Rádzsasztán államban található sivatagi otthonukba. A gyerekek az idősebbekkel együtt tartanak, játszanak, fára másznak, vagy kergetik a birkákat.

Stiller Ákos-Kálmán Attila Nagyítás

Gyűlöl vagy közönyös – nézze meg A magyar választót

Átfogó tanulmányt tettek közzé a magyar választói csoportokról, ami sok evidencia megerősítése mellett fontos új tanulságokkal is szolgál. A pártszimpátiát már nem jelzi előre régi osztálylogika, de a kulturális különbségek továbbra is jelentősek. A szocialista nyugdíjasok, a jobbikos melósok és a misejáró fideszesek jól ismert csoportjai mellett tizenhét további választói csoportot írt le a Policy Solutions. Az utálkozás úgy látszik örök, miközben egyre nő a közönyös lecsúszók tábora. A kutatáshoz a hvg.hu fotóriportere készített portrésorozatot.