Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kollányi Péter többszörös díjnyertes fotográfus Memento című albumát a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából jelenteti meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

Kollányi költői fényképeinek segítségével öt év távlatából tekinthetünk vissza korunk és régiónk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára. Egy csendes októberi napon az ajkai timföldgyár egyik védőgátja átszakadt, és a zagytározóból kizúduló 1 millió köbméter mérgező vörösiszap miatt két települést azonnal evakuálni kellett. A lakóknak csak pár percük volt arra, hogy elhagyják az otthonaikat, és sokan közülük soha nem térhettek vissza. Az iszap mindent a vörös különböző árnyalataira festett csupán káoszt és némaságot hagyva maga mögött.

A magyar dokumentarista fotós több mint egy éven keresztül készített képeket a szellemfalvakról, mielőtt az elhagyott házakat lebontották volna. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között.

Nádas Péter Kossuth-díjas író kifejezetten ehhez az albumhoz írt lírikus bevezetője a katasztrófa verbális és képi utóhatásainak kereszteződésében állva, több műfaj elemeinek összegyúrásával öleli fel a történet egészét.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Nagyítás

Az iszapömlés után fél évvel – Nagyítás-fotógaléria

2010. október 4-én, nem sokkal dél után átszakadt a Mal Zrt. egyik vörösiszap-tározója, és a több tízméteres falon áttörő masszív, maró anyag elöntötte az útjába kerülő településeket. Letarolt mindent, ami az útjába került: kidöntötte a kolontári házak oldalát és kocsikat sodort magával. A Magyarországon soha nem látott ipari katasztrófa tíz életet követelt. A katasztrófa féléves évfordulóján az MTI fotóriportere újra felkereste azokat a helyszíneket, ahol a tragédia napján járt.

Nagyítás

Ahol a legjobban pusztított a vörösiszap – Nagyítás-fotógaléria

Húszméteres gátat, többszobás házakat és apró gyermeket is magával sodort a vörösiszap. A hvg.hu és a Tripont fotós szaküzlet jótékonysági árverést szervez Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriporterének Kolontáron és Devecseren készített fényképeiből: a kiállítás bevételeit a kolontári Juhász család számára ajánljuk fel.

Nagyítás

Így néz ki a vörösiszap után Devecser és környéke – Nagyítás-fotógaléria

Négyen meghaltak, több mint százan megsérültek és többen eltűntek, amikor hétfőn az Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd. Híreinket és Nagyítás-galériánkat folyamatosan frissítjük.