Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Húscafatért marakodó rókák, a hold tükörképébe dermedt bagoly, vaddisznó a Tejút előtt. Tizennégy kategóriában mérhették össze tudásukat a Canon – Év természetfotósa pályázat részvevői. Az Év Természetfotója díjat Máté Bence nyerte meg Lépéselőnyben című képével, valamint első díjat hozott el Az emlősök viselkedése és Az állatok szemtől szemben kategóriában is. Mutatjuk a díjnyertes fotókat, illetve néhány kedvencünket, az ínyencek kedvéért pedig a technikai adatokat is feltüntettük.

Az Év Természetfotója - Lépéselőny - "A sötét és fagyos éjszakában különleges látvány tárult elém, amikor megvilágítottam a lesem előtti vízfelületet. Gémek, rókák és vidrák a fénnyel mit sem törődve élték aktív életüket, számomra ismert környezetben, ám ez idáig láthatatlanul. Tizenöt év alatt már sok száz napot töltöttem halászó gémek és kócsagok fotózásával, az idei télen a mesterséges megvilágításnak köszönhetően mégis sikerült teljesen új képi világot alkotni. 47 napot és éjszakát fotóztam szünet nélkül, annyira magával ragadott az extrém fényviszonyokkal való képalkotás. Korábban sokat dolgoztam már vakufény mellett éjszaka, de ahhoz képest a folyamatos megvilágítás rengeteg új lehetőséget kínált. Hosszú expozíciós idő alatt a madarak mozgásukkal hozták létre a kompozíciót, minden egyes képet teljesen egyedivé téve ezzel." (Gépváz: Nikon D4s, Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 8 s; rekesz: f/11; gyújtótávolság 200 mm)
©
Kezünkben a föld kategória, 1. díj és a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíja - Párás ablak - "A felvétel egy tanya ablakában készült szeptemberben, egy esős reggelen. A balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus) kopogtatására figyeltem fel, és azonnal a gépem után nyúltam..." (Gépváz: Canon EOS 7D; Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/200 s; rekesz f/5,6; gyújtótávolság: 22 mm)
©
A madarak viselkedése 1. díj és a naturArt Dr. Tildy Zoltán-különdíj, valamint a Sakertour Team különdíja - Kacsaláb - "2015 tavaszán lehetőségem nyílt, hogy rendszeresen felkeressem a Pécstől délnyugatra fekvő halastavak környékét. Látogatásaim során megfigyelhettem a madarak mozgását, szokásait, és egy kisebb szigeten felállítottam saját készítésű fekvő-les sátramat, amelyet a tó végéből, mellcsizmában tudtam megközelíteni. A több száz lesben töltött óra során a szokásostól kissé eltérő, érdekesebb jeleneteket megörökítő felvételek is készülhettek. Ezen a fotón egy táplálkozó szárcsa látható, amelyet hosszas próbálkozás után a víz alá bukás pillanatában sikerült lencsevégre kapnom." (Gépváz: Canon EOS 7D; Objektív: Canon EF 300mm f/2,8L IS USM (+ 1,4x), Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/2500 s; rekesz f/6,3; gyújtótávolság 420 mm; Egyéb eszközök: fekvő-lessátor)
©
Az emlősök viselkedése, 1 díj - Tűzijáték - "Az elmúlt négy év legszerencsésebb pillanatai voltak, amikor a vidramama előttem tanítgatta halászni picinyeit. Olyannyira mesébe illő történet volt, hogy mozdulatról mozdulatra azokat a jeleneteket figyelhettem meg, mint amikor Karak tanítja vadászni a kis Vukot. Az első héten a bébividrák még nem tudtak a víz alá merülni a gyenge izmaik és a bundájukban rekedt levegő miatt, de igen hamar eltanulták anyjuktól a halfogás mesterségét. Két héttel az első megjelenésüket követően már önállóan is zsákmányoltak. Ezt a fotózást kétéves előkészületi munka, lesépítés és kísérletezés előzte meg. A tervek szerint éjszakai madárfotózásra épült a rendszer, a vidrák csak bónuszként jelentek meg. Amikor végre minden összeállt, és egy hónapot a fotózásuknak szentelhettem, éppen akkor jelent meg először egy egész vidracsalád a lesem előtt. A képen látható folyamatos csíkokat az állatok által levegőbe repített vízcseppek lámpafénnyel való megvilágítása és a hosszú zársebesség okozta. Három vaku fénye segíti továbbá, hogy a vidrák élesek lehessenek, még 1/10 másodperces expozícióval is." (Gépváz: Canon EOS 1D X, Expozíciós adatok: ISO 1000; zársebesség 1/10 s; rekesz f/8; gyújtótávolság 100 mm)
©
Az állatok viselkedése, 1. díj - Csillogó szerelem - "Esős, majd később napos délutánon találtam rá a párzó szúnyogfélékre az udvarunkon. Nyugodtak voltak, nem kellett kapkodnom a gép beállításaival. Számomra ezek az apróságok is csodásak, még ha néha nem is tudom a nevüket…" (Gépváz: Canon EOS 5D Mark III, Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/1250; rekesz f/3,5; gyújtótávolság 180 mm)
©
Állatok és környezetük, 1. díj - A holló birodalma - "A hollók egy életre választanak párt maguknak, és saját territóriumot tartanak. Ezt a területet – amely a megélhetésüket és a sikeres szaporodásukat is biztosítja – keményen védelmezik a fajtársaikkal szemben. A képen látható hollónak a Bihar-hegység festői tájai között van a birodalma, és hajnali első útja során semmi sem kerüli el a figyelmét." (Gépváz: Canon EOS 6D; Expozíciós adatok: ISO 160; zársebesség 1/640 s; rekesz f/5,6; gyújtótávolság 105 mm)
©
Az állatok szemtől szemben, 1. díj - Diadalív - "Egymás kondícióját felmérve nyújtják magasba nyakukat a nagy kócsagok, mielőtt igazi küzdelemre kerülne sor. Gyakran megfigyelhető a madárvilágban, hogy a saját fajtársaikkal szemben agresszívabbak a madarak, mint más fajokkal. A kócsagok kecses mozdulatait inkább csak fenyegetőzés követi, és ritkán csapnak össze igazán. Ezt a jelenetet sok száz alkalommal fényképeztem már, de a szűk képkivágás és a kis mélységélesség miatt az igazán tökéletes fotó csak többéves próbálkozás után sikerült." (Gépváz: Canon EOS 1D X; Expozíciós adatok: ISO 2500; zársebesség 1/2500 s; rekesz f/4; gyújtótávolság 200 mm)
©
Növények és gombák, 1. díj - Fagyos tavasz - "A kép január első napjaiban készült. A szeszélyes időjárás előcsalogatta a mocsári gólyahírt, amelyet a visszatérő hideg jégbe zárt." (Gépváz: Nikon D810; Objektív: Nikon 50 mm F/1.8G; Expozíciós adatok: ISO 64; zársebesség 1/60 s; rekesz f/8; gyújtótávolság 50 mm)
©
Kompozíció, forma és kísérletezés, 1. díj - Jéglabirintus - "2014 januárja nagyon különleges volt a Lofoten-szigeteken. A hőmérséklet heteken keresztül 0 Celsius-fok alatt maradt, és nem volt csapadék. A tavakon vastag jégkéreg nőtt, még a tenger közvetlen közelében is – az átlátszó jég alatt dermedt hallgatásba burkolózott a tavak mélye. Ennek a tónak a felületén gyönyörű mintázatba töredezett a jég, ami a partján emelkedő függőleges sziklafal tetejéről látszott a legjobban. Két héten keresztül mindennap felmásztam erre a hegycsúcsra, hogy lássam, hogyan változik a jég mintázata. Január végén a nap már elég magasan járt az égen ahhoz (karácsony táján egy hónapig nem emelkedik a horizont fölé), hogy déltájban alacsony szögből megvilágítsa a jég felszínét. Ekkor kértem meg a páromat, hogy menjen rá a jégre (biztonságos volt!) – egyedül ez adhatott viszonyítási alapot a jég elképesztő mintázatához." (Gépváz: Nikon D800E; Objektív: Nikon 2.8/80–200mm; Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/400 s; rekesz f/5,6; gyújtótávolság 200 mm)
©
Tájak, 1. díj - Élet a dűnén - "Az amerikai Death Valley Nemzeti Park a földkerekség egyik legmelegebb része, és már sokan vesztették ott az életüket, mert nem vették számításba a hőség okozta kiszáradást. Ennek a területnek van egy része, ahol sivatagi homokdűnék találhatók. Bár a hely maga igen száraz, azért a növények bizonyos fajtái mégis megtelepszenek a lankákon. A fotómon is egy ilyen bokorszerű növény látható a reggeli, szép fényekben." (Gépváz: Canon EOS 1D Mark IV; Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/4 s; rekesz f/16; gyújtótávolság 238 mm)
©
Élet a vízfelszín alatt, 1.díj - Sügér és muréna - "Dahabban a Lighthouse nevű merülőhelyen kétféle terület található: a szokásos korallokkal telített és a szemétdombnak nevezett, füves és az emberek által bedobált, behordott hulladékkal szennyezett rész. Persze én általában inkább az utóbbit választottam, mert sokkal érdekesebb dolgokat lehetett találni. Néha a szemnek kevésbé tetsző helyen vannak az igazán jó témák! Ez a felvétel egy autógumi belsejéből kikandikáló sügér és muréna barátságáról szól. Tudtam, hogy több kis szürke muréna is lakik ott, ezért ahányszor arra úsztam, mindig megvizsgáltam, hogy épp nézelődik-e valamelyik, meg lehet-e csípni egy jó felvételt. Nagyjából a tizedik alkalom lehetett, amikor a muréna mellett néhány másodpercre kidugta a fejét a képen látható sügér." (Gépváz: Nikon D200; Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/250 s; rekesz f/29; gyújtótávolság 105 mm)
©
Napnyugtától napkeltéig, 1. díj - A Hold árnyéka - "Nyár végén a seregélyek óriási csapatai éjszakáztak a hódegyházi halastó nádasában, de előtte még megpihentek a tóparti fákon. Akkor készült a felvétel, amikor a seregélyek egyik ágról a másikra röpködve átszálltak a telihold korongja előtt." (Gépváz: Nikon D800; Gépváz: Nikon D7100; Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/500 s; rekesz f/5; gyújtótávolság 320 mm)
©
Fekete-fehér természetfotók, 1. díj - Ébredő Nap, szunnyadó Hold - "Azokat a fekete-fehér képeket kedvelem, amelyeken a világos-sötét hányad hangsúlyos, legalább 1:9 arányú. Ilyen hangulatú havas tájképet szerettem volna készíteni 2014-ben, az Osztrák-Alpokban. A tervem az volt, hogy egy fagyos januári éjszakán lefotózom a szél által felkapott, hegycsúcsot borító havat, miközben átvilágítja a holdfény. Hajnalig vártam. Az ég felhősödött, a hold lemenőben volt, így egyre távolabb kerültem az elképzelt látványtól. Már majdnem feladtam, amikor az ég teteje kitisztult, és a felkelő nap első sugarai pár percre megvilágították a csúcsokat. A látvány lenyűgöző volt, és az elkészült kép izgalmasabb lett, mint amit eredetileg elképzeltem." (Gépváz: EOS 5D Mark II; Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/25 s; rekesz f/16)
©
GDF SUEZ – A természet energiái, 1. díj - Go.afoss, az istenek vízesése - "A Go.afoss Izland egyik legszebb vízesése, ráadásul könnyen megközelíthető, mert közvetlenül a főút mellett található, a sziget északi részén. Nevét a legenda szerint annak köszönheti, hogy a kereszténység felvételekor az izlandi nép úgy szabadult meg pogány isteneitől, hogy vallási vezetőjük a folyó örvénylő vizébe vetette őket." (Gépváz: Nikon D700; Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 3 s; rekesz f/16; gyújtótávolság 38 mm)
©
Ifjúsági kategória, 1. díj - Pöttyön pók - "Egy tiszta éjszakán csillagokat fotózni indultam, és útközben vettem észre ezt a pókot. Ahogy világítottam a kis lámpámmal, az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a pók hátterét világítanám meg – így készült el ez a fotó." (Gépváz: Canon EOS 7D; Expozíciós adatok: ISO 500; zársebesség 1/50 s; rekesz f/4; gyújtótávolság 10 mm)
©
Kezünkben a Föld - Éjjeli áldozat - "A kép a Jósvafőtől Szelcepuszta felé vezető Kéktúra-úton készült 2015. április 4-én. Egy lefedetlen kútkarika volt az ösvénytől nem messze az erdőben, és abban találtam ezt a szerencsétlenül járt, belefulladt macskabaglyot. Az ég tükröződése a karika vizében hátborzongató hangulatot adott a látványnak, amit a fekete-fehér konverzió csak fokoz." (Gépváz: Canon EOS 7D, Expozíciós adatok: ISO 1250; zársebesség: 1/50 s; rekesz: f/5,6; gyújtótávolság: 49 mm)
©
Kezünkben a Föld - Mellékhatás - "300 000 dollárt ér a feketepiacon egy kifejlett orrszarvú tülke, ezért a szélesszájú orrszarvú, többi alfajával együtt, hamarosan el fog tűnni a vadonból. Ekkora anyagi haszon motivációja mellett a természetvédelem őrei kis eséllyel veszik fel a harcot az orvvadászokkal. A főleg Távol-Keleten értékesített állati szarunak potencianövelő hatást tulajdonítanak – a vásárlók ezzel legfeljebb hitet vesznek maguknak, mert az orrszarvútülöknek semmilyen orvosilag bizonyított hatása nincsen. A modern világ egyik nagy kudarca, hogy egy ilyen, mindenki számára ismert, óriási állatot sem tudunk megvédeni saját magunktól. A képen látható állat nem orvvadászok áldozata lett, hanem egy baleset következtében a saját anyja ölte meg, amikor távol akarta tartani pár napos húgától. A szarvát a vadőrök vágták le, hogy ne vonzzák az orvvadászokat a rezervátumba. Az orrszarvútülök értékesítése a világ minden országában illegális." (Gépváz: Nikon D3s; Expozíciós adatok: ISO 1250; zársebesség: 1/2500 s; rekesz: f/10; gyújtótávolság: 600 mm)
©
Az emlősök viselkedése, 2. díj - Gladiátorok - "A képen látható rókák élelemszerzés és táplálkozás közben csaptak össze, hogy az egyik elvegye a másiktól a már félig megrágott belsőséget. A harc hevében – ami gyors és elég intenzív volt – sikerült megörökítenem azt a pillanatot, amikor a megtámadott róka szájából szó szerint kirepült a zsákmány." (Gépváz: Canon EOS 1D X, Expozíciós adatok: ISO 1250; zársebesség 1/1250 s; rekesz f/6,3; gyújtótávolság 300 mm)
©
Kezünkben a Föld, 3. díj - Elemi ösztön - "Aznap megtanultam, hogy minden állatnak és embernek megvan a helye és területe földünkön, és ezt tiszteletben kell tartani. A hattyú fiókáival messze távolban úszott. Gondoltam, én is úszom a kutyámmal a part mentén. Állványra tettem a fényképezőmet, komponáltam, és csobbantunk a Balatonba. Valószínűleg a kutya izgathatta fel a tojót, mert szemvillanás alatt termett a hátunk mögött. Támadott. Védte a kicsinyeit. Elemi ösztönből én is támadtam, hiszen védtem a kutyámat. Az önkioldásra beállított gépem pedig rögzítette a mama-gazda harcot. Egyetlen expozíció, egy meg nem ismételhető pillanatról, amit soha többé nem akarok átélni." (Gépváz: Canon EOS 6D; Expozíciós adatok: ISO 320; zársebesség: 1/200 s; rekesz: f/10; gyújtótávolság: 17 mm)
©
A madarak viselkedése - Lázadó - "A kép a Kis-Balatonnál készült. A tó jegén csapatostul álldogáltak a kócsagok meg a gémek. A gép keresőjébe nézve kutattam a legmegfelelőbb nézőpontot. Ekkor észrevettem egy keresztformát, ami öt kócsagból és egy szürke gémből állt össze. A hab a tortán, hogy mind az öt kócsag egy irányba nézett, míg a gém az ellenkezőbe. Rögtön be is ugrott a kép címe: Lázadó." (Gépváz: Canon EOS Rebel T2i; Expozíciós adatok: ISO 800; zársebesség 1/1600 s; rekesz f/8; gyújtótávolság 500 mm)
©
Az állatok szemtől szemben - Fejőstehenek - "A fotót 2013 júniusában készítettem a lakóhelyem melletti erdőben. Makrotémákra vadásztam, amikor az egyik fűszálon felfigyeltem erre a rendkívül érdekes jelenetre. A hangyák – látszólag – tökéletes szimbiózisban élnek a levéltetvekkel, amelyekre folyamatosan vigyáznak, persze nem teljesen önzetlenül. Csápjaikkal ingerlik őket, aminek hatására a levéltetvek magas cukortartalmú nedvet választanak ki védekezésképpen – ezt a hangyák előszeretettel fogyasztják. Igyekeztem a helyzetről olyan fotót készíteni, amely egyetlen kockában meséli el ezt a történetet." (Gépváz: Canon EOS 5D Mark II; Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/160 s; rekesz f/10; gyújtótávolság 65 mm)
©
Növények és gombák, 2. díj - Széllel festett - "A legszebb pillanatok mindig karnyújtásnyira várnak minket. A kérdés csak az, hogy észrevesszük-e. Orkánerejű szél tombolt a Kiskunságban, amikor megpillantottam a kócos gabonatáblában hajlongó pipacsokat és búzavirágokat. Mintha szél festette volna a tájat! Az ősi magyar alföldi tájat, melyben az éltető gabona a tűzpiros pipacsokkal és a remény kék virágával „üvöltötte” hazánk eredeti, szép hangulatát." (Gépváz: Canon EOS 6D; Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 0,4 s; rekesz f/32; gyújtótávolság 100 mm)
©
Napnyugtától napkeltéig, 2. díj - Tejút - "Vaddisznó táplálkozik a csillagfényes éjszaka csendjében. A kép elkészítéséhez egyedi fotóberendezést kellett készítenünk, hogy a vaddisznót és a Tejútrendszert egy képkivágásban, egyetlen expozícióval, élesen lefényképezhessünk. A nehézséget az okozta, hogy míg a csillagok élesség szempontjából a végtelenben voltak, addig a disznó egy méteren belül mutatott szépen a halszemobjektív keresőjében. Ezért expozíció közben, léptetőmotorok segítségével változtatnunk kellett az élességet. A hatékonyságot növelve ugyanezt tettük a blendenyílással is, vagyis a disznó zárt blendenyílással kapta meg a vakufényt, míg a csillagok nyitott blendenyílás mellett, 40 másodperc alatt exponálódtak be. Ezt a technikát alkalmazva többéves fejlesztői munka és kísérletezés részeredménye lett a fotó. Valójában dámszarvasokat szerettünk volna csalogatni a fényképezőgép elé, de kéthetes terepmunka alatt egyetlen szarvas sem tette tiszteletét, így valójában ez a fotó a piszkozata annak a jelenetnek, amit talán az idén fogunk elkészíteni." (Gépváz: Nikon D800; Expozíciós adatok: ISO 2000; zársebesség 40 s; rekesz f/9; gyújtótávolság 15 mm)
©
Fekete-fehér természetfotók, EDF DÉMÁSZ különdíja - Hommage a Hitchcock - "Seregélyek őszi vonuláskor" (Gépváz: Nikon D3, Expozíciós adatok: ISO 250; zársebesség 1/320 s; rekesz f/9; gyújtótávolság 400 mm)
©
Kompozíció, forma és kísérletezés, 3. díj - Mesél az erdő - "A kívül fehér, belül zöld színű zsákállatok (Didemnum molle) kolóniái gyakran előfordulnak a trópusi tengerekben. Ez a felvétel egy áramlástól védett helyen készült, ellenfénytechnikával, a lehető legnagyobb nagyítással a zsákállat belsejéről." (Gépváz: Canon EOS REBEL T3i; Objektív: Canon EF–S 2,8 60mm; Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/180 s; rekesz f/16; gyújtótávolság 60 mm; Egyéb eszközök: Macro Sea&Sea RDX 600d víz alatti tok; 2 db Inon Z240 víz alatti vaku)
©
Ifjúsági kategória, 2. díj - Sziluettes szarvasok - "Ezt a képet a Gödöllői-dombság egyik gyönyörű fennsíkján fotóztam. Éppen őzeket akartam becserkelni, amikor az előttem lévő bozótosból három szarvas ugrott ki…" (Gépváz: Nikon D80; Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/400 s; rekesz f/5,6; gyújtótávolság 190 mm)
©
Fekete-fehér természetfotók, 2. díj - Hózápor - "Régóta foglalkoztat ez a téma: vakuval túlexponált hóesést fotózni. Ha alkalmam van rá, szeretek ezzel kísérletezni." (Gépváz: Nikon D300; Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/160 s; rekesz f/8; gyújtótávolság 16 mm)
©

Kövessenek minket a Facebookon is!