A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt, kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Képes összeállításunk itthonról, és a nagyvilágból.

Mécsesgyújtás a kereszten a római Colosseumban a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) előtt.
©
A Saint Christ of Good Death testvéri közösség szerzetesnek öltözött vezeklői nagypénteki körmeneten vesznek részt a közép-spanyolországi Toledóban.
©
Ferenc pápa a földön fekve imádkozik nagypénteki igeliturgiáján a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
©
Fakeresztet cipelő indiai keresztény, mialatt egy római katonának öltözött társa jelképesen ostorozza a Jézus Krisztus keresztútját felidéző hagyományos nagypénteki kálváriajáráson az észak-indiai Dzsammu és Kasmír szövetségi állam téli fővárosában, Dzsammuban.
©
A magát tizenharmadik alkalommal felszögeztető Fülöp-szigeteki Precy Valencia leemelése a keresztről a Manilától északra fekvő Bulacan tartománybeli Paombongban nagypénteken. Ezen a napon a Fülöp-szigetek több településén keresztre feszíttetik magukat vezeklő férfiak és nők, hogy Jézus Krisztus szenvedését átélve megtisztuljanak bűneiktől. Nagypéntek Jézus Krisztus kereszthalálának emléknapja.
©
Kislányok húsvéti tojás gyújtés közben a németországi Quelkhornban húsvétvasárnap.
©
Húsvéti forgatag a Várkert Bazár előtt.
©
©
©
Bárányfesztivál a Vajdahunyad vára előtt.
©
Keresztet cipelő zarándokok a New York-i 42. utcában nagypénteken, március 25-én. Nagypéntek.
©
Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszereda főterén.
©
Festett húsvéti tojások a koszovói Janjevóban.
©
Locsolkodás előtt Hollókő ófalujában.
©
Népviseletbe öltözött gyermekek Hollókő ófalujában.
©
©
Locsolkodás előtt Hollókő ófalujában.
©
Locsolkodás Hollókő ófalujában.
©
A húsvétvasárnapi feltámadási körmenet résztvevői Hollókő ófalujában.
©
Ferenc pápa a Róma városának és a világnak (Urbi et Orbi) szóló áldását adja a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Ünnepelje velünk a férfiakat! – Nagyítás-fotógaléria

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt, és hangsúlyozza az elért eredményeiket, a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

hvg.hu Nagyítás

Ramadán – pillanatok az iszlám szent ünnepéből – Nagyítás-fotógaléria

Befejeződött a Ramadán, kezdődhet az adakozás – az iszlám szerint a testi-lelki megtisztulás időszaka alatt a pokol zárva tartja kapuit. Az elmúlt hónap alatt a hívők hagyományaik szerint napkeltétől napnyugtáig böjtöltek: tartózkodtak az evéstől, az ivástól, a testi örömöktől, kerülték az erőszakot, a dühöt, a vágyat, az irigységet. A böjt mentességét csak az utazók, a terhes anyák, a tizennégy éven aluli gyermekek, a betegek, valamint a csatában harcolók élvezhetik.