Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tüntettek a tejtermelők, buldózerrel mentek neki a menekülttábornak, avar síremléket mutattak be Kecskeméten, hazatértek a Gripenek, Obama az atomtámadás évfordulója alkalmából látogatott Hirosimába, majdnem 456 kilogrammot bírt a tésztahíd - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Újra demonstráltak tejtermelők Budapesten a tovább csökkenő felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt. A tüntetők mintegy 50 tehénnel a Margit híd pesti hídfőjénél gyülekeztek hétfőn délelőtt.
©
Az első helyezett kolozsvári Műszaki Egyetem diákjai helyezik fel a terhelőpadra Sivatag nevű tésztahídjukat a Reccs 2016 Tésztahíd Építő Világbajnokságon az Óbudai Egyetemen. A tésztahíd 455,3 kilogrammos terhelés alatt tört össze.
©
A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripenek a kecskeméti repülőbázison. A gyakorlaton a Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt.
©
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben.
©
Kovacsóczy Bernadett régész egy ezüstlemezekkel díszített kardot tart a kecskeméti Katona József Múzeumban. A kard egy kavicsbánya bővítési munkálatai során került elő egy magányos avar sírból tavaly novemberben Szalkszentmárton külterületén. A sírban nyugvó férfit ezüstkaréjos arany veretekkel díszített övvel, a rangját jelző egy méter hosszú, ezüstszerelékes kardjával, nyílhegyekkel és egy felkantározott lóval együtt temették el a 7. században.
©
A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon.
©
Ozzy Osbourne brit rockénekes, a legendás Black Sabbath együttes frontembere a nevét viselő villamoskocsi átadó ünepségén Birminghamben. A birminghami születésű zenész nyilatkozata szerint megtiszteltetésként érte a helyi Midland Metro közlekedési társaság felajánlása.
©
II. Erzsébet brit királynő a 90. születésnapja alkalmából a tiszteletére készített, az arcélét ábrázoló dekoráció előtt a Chelsea Virágkiállítás kezdetén Londonban. Európa egyik legjelentősebb kertészeti kiállítását idén május 24. és 28. között tekinthetik meg az érdeklődők.
©
Felipe Massa, a Williams brazil versenyzője a Forma-1 Monacói Nagydíjának második szabadedzésén a monte-carlói pályán. A futamot május 29-én rendezik.
©
Faültetés a Mie prefektúrabeli Isze városában található nagyszentély kertjében a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő hetes csoport, a G7 kétnapos, isze-simai csúcstalálkozójának kezdete előtt. A képen Szuzuki Ejkej, Mie prefektúra kormányzója, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Barack Obama amerikai elnök, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit kormányfő, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnök.
©
Mori Sigeakit, az 1945. augusztus 6-i, hirosimai atomtámadás egyik túlélőjét Abe Sindzó japán miniszterelnök társaságában ölelte meg Barack Obama a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban. Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki látogatást tett az atomcsapást elszenvedett Hirosimában.
©
Virágzó óriás titánbuzogány (Amorphophallus titanum) a müncheni botanikus kertben. A Szumátra szigetén honos, dögvirágnak vagy titánbuzogánynak is nevezett növény a világ legnagyobb, 2 méternél magasabbra is megnövő virágja. Átlagosan három évbe is beletelik, ameddig kivirágzik, ez azonban csak két-három napig tart, utána összecsuklik. Kibomlásának első mintegy 12 órájában orrfacsaró bűzt áraszt, a szag az égett cukorénak és a rothadó húsénak az elegye, amely vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, de elriasztja a kártevőket.
©
Buldózerrel távolították el a sátrakat a Görögországot és Macedóniát összekötő vasúti sínek mellett a határ görög oldalán, Idomeninél lévő táborban. A görög rendőrség előző nap kezdte meg a mintegy 8400 fősre becsült sátortábor kiürítését. A menekülteket különböző állami fogadóközpontokba viszik.
©
Pár a ''Szeretlek'' elnevezésű installáció előtt az évenkénti Vivid kulturális fesztiválon Sydneyben. A június 18-ig tartó fesztivál alatt fényfestményekkel díszítik az ausztrál nagyváros nevezetes épületeit.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Tanárlázadás és atomcsúcs a hét képein

Budapest túl van a tanárok első nagy polgári engedetlenségi akcióján, Brüsszel még mindig sokkban van a terrortámadás után, a nukleáris terrorveszélyről tárgyaltak a világ országai Washingtonban, Szíriában visszafoglalták az Iszlám Államtól Palmürát, iszonyatos tömegkatasztrófa történt az indiai Kalkuttában.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

A hétköznapok hősei: Szent Márton-emlékév

Az emberi erőt meghaladó segítségnyújtás, az 1700 éve született Szent Márton öröksége nem csak egy 50 generációval ezelőtt itt élt katona, püspök története, hanem mindennapjaink része. A Pannonhalmi apátságban megrendezett "Osztás 10x10" fotókiállítás olyan embereket mutat be, akik erejükön felül segítenek környezetükön, vállalnak felelősséget embertársaikért, kilépve előítéleteikből, túllépve munkakörükön, és sokszor szinte a lehetőségeiken is. A kiállítás november 11-ig tekinthető meg Pannonhalmán.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

90 éves a brit birodalom élő szimbóluma

Ha létezne az uralkodói rekordok Guinness-könyve, akkor a britek királynője, II. Erzsébet nyugodtan szerepelhetne a kötet címoldalán: ő a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó, aki gyémántlakodalmával egyszerre ünnepelhette meg trónra lépésének évfordulóját, ráadásul a leghosszabb ideig regnáló uralkodónők listáját globálisan is ő vezeti, megelőzve saját ükanyját, Viktória királynőt. Illetve van még valami, amiben szintén verhetetlen: uralkodása ideje alatt több mint ötezer különböző kalapot viselt. II. Erzsébet kilencvenéves lett.

hvg.hu Nagyítás

Sztrájk, földrengés és Kobe Bryant a hét képein

Immár "rendes", igaz, csak kétórás - viszont fekete ruhás egészségügyi tiltakozással kísért - sztrájkot tartottak a tanárok, Japánt több nagy földrengés is megrázta, szenzációs játékkal és hangulatban búcsúzott az NBA-től az elmúlt időszak legjobb kosarasa, Kobe Bryant. Mindezt mutatjuk - képekben.

hvg.hu Nagyítás

A gyász és a küzdelem hetét zárjuk

A 90 éves királynőt ünnepelte Nagy-Britannia, sztrájkoltak a tanárok, forgalmat lassítottak a szakszervezetek, a boltok viszont kinyitottak. Idézze fel a hét eseményeit Nagyítás képgalériánkkal.

hvg.hu Nagyítás

Tizenkét követelés, tizenkét gondolat

A Civil Közoktatási Platform által a közoktatás akut problémáinak orvoslására megfogalmazott 12 pont kapcsán kérdeztünk tanárokat, szülőket és diákokat arról, hogy ők miért tartják fontosnak ezeket a követeléseiket. Gondolataikat a követelések sorrendjében gyűjtöttük össze. A civilek szerint ezek a módosítások nem igényelnek hosszabb előkészítést és ezek a változások akkor lehetnek hatékonyak, ha az óvodák, iskolák, szülők, diákok lehetőséget kapnak a szerepük szerinti véleményalkotásra.

hvg.hu Nagyítás

Vitorlázás a múltban

Kalózok és az idén 120 éves vitorláshajó, a Kishamis, kemény szelek és makulátlan fedélzeti elegancia. A balatoni vitorlázást két világháború és a kommunizmus sem tudta megtörni. Nagyításunkban a balatoni yollék és az 50-es cirkálók mellett a tó legszebb hajóinak mondott 30-as cirkálókat is megmutatjuk, ''tudósítunk'' korabeli Kékszalag versenyekről, ahol a Balaton minden legendás – és persze a mindennapos kisebb-nagyobb – vitorlása rajthoz állt és többnyire célba is ért. Vitorlázzon velünk a múltba.