Tetszett a cikk?

Június 5-én volt 35 éve, hogy először diagnosztizáltak AIDS-et öt tüdőgyulladásban elhunyt férfin. December elsejét 1998-ban az Egészségügyi Világszervezet nyilvánította az AIDS elleni küzdelem világnapjává, hogy figyelmet szenteljen a halálos betegség elleni védekezés fontosságának, valamint hangsúlyozza a nemzetközi összefogás szükségességét.

Dél-Afrikában a 2014-es adatok alapján a HIV-fertőzöttek száma hatmillió körül mozog, akik közül nagyon kevesen tudják saját erőből megvásárolni az esetenként életmentő gyógyszereket, melyek mellett még a gyógykezelés árával is számolni kell. Az országban az ellenanyagok finanszírozására 2012 és 2014 között több mint 667 millió dollárt (vagyis közel 164 milliárd forintot) költött el az Egyesült Államok. Egy friss bejelentés szerint 2015-ben az eddigi támogatást – mely az anti-retrovirális gyógyszereket érinti – közel annak háromszorosára, mintegy 2,2 milliárd dollárra emelik. Képes összeállításunk Afrikából.

Hazánkban 2014-ben a regisztrált HIV-fertőzöttek száma szeptember végén 209 volt, a bejelentett AIDS-betegek száma pedig 36. Mind a HIV-fertőzöttek (77 százalék), mind az AIDS-betegek (80 százalék), mind pedig az AIDS-ben elhunytak (91 százalék) túlnyomó többsége férfi volt, a korábbi évekhez hasonlóan. A HIV-fertőzöttek 57 százaléka homo- vagy biszexuális kapcsolatban, 10 százaléka heteroszexuális kapcsolatban, 0,4 százaléka pedig intravénás kábítószer használójaként fertőződött meg a központ adatai szerint.

Az EU területéről gyűjtött epidemiológiai adatok szerint a fertőzés átadásának módja az esetek 42 százalékában homoszexuális, 32 százalékában pedig heteroszexuális kapcsolat. Intravénás szerhasználat révén a fertőzöttek csupán öt százaléka fertőződött HIV-vel. 2013-ban az EU-tagállamokban több mint 4300 AIDS megbetegedést diagnosztizáltak, és hozzávetőlegesen ezren haltak meg a tünetegyüttes következtében – olvasható a közleményben.

Anya gyermekével egy ranguni klinikán Mianmarban 2013 februárjában. A kórházban 20 önkéntes dolgozik, közel 300 betegről gondoskodnak.
©
HIV-teszt a Szent Anna Kórházban a bulgáriai Várnán 2006 áprilisában.
©
AIDS-ellenes plakát Timbuktu határában 2002 áprilisában Maliban.
©
Az első Indiában gyártott Efavirenz gyógyszerek érkezése Brazíliavárosba 2007 júliusában.
©
Aidsben elhunyt szülők gyermekei egy malawi árvaházban. Malawit az egyik legfertőzöttebb országként tartják számon, a lakosság 10.3 százaléka HIV-fertőzött.
©
Puri, India: AIDS világnap
©
Kutatók a pekingi székhelyű National Center for AIDS központban 2012. augusztus 22-én.
©
Minőségellenőr a thaiföldi Csonburi városában található óvszergyárban. 2004 júliusában az Ázsiai Fejlesztési Bank és az UNAIDS jelentése szerint több mint hétmillió ember élt HIV-fertőzéssel.
©
Laura Bush First Lady a nigériai St. Mary Kórházban tett látogatásán 2006 januárjában.
©
Aktivisták egy AIDS-elleni rendezvényen Limában az óvszer nemzetközi világnapján 2015. február 13-án.
©
HIV-fertőzött gyerekek a "Piros Szalag" iskola udvarán. A 2011-ben alapított speciális oktatási intézményben a tananyagon kívül orvosi és pszichológiai ellátásban is részesülnek a diákok.
©
Negatív eredmény egy HIV-teszten Dél-Afrikában.
©
A haiti Stop Aids szervezet akciója keretében óvszert osztottak a lakosoknak 2010. május 30-án.
©
Timothy Ray Brown, a "berlini betegként" emlegetett férfi, aki egy speciális csontvelő-átültetés segítségével meggyógyult. A több éve tünetmentes férfi szimbolummá vált, a kutatók és betegek abban reménykednek, hogy az orvostudománynak hamarosan sikerül legyőznie a halálos kórt.
©
Egy fiatal nő tűket és fecskendőket vesz át az azóta bezárt budapesti Kék Pont Drogkonzultációs Központban 2013-ban.
©
Résztvevők állnak a 25 méter hosszú és 4 méter átmérőjű gumióvszerben a volt Gödörnél, amelyet az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiéniás Felvilágosító Programja állított fel a december 1-jei AIDS világnapon 2014-ben.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!