Életének kilencvenedik évében Havannában elhunyt Fidel Castro Rúz, a kubai forradalom "atyja", a szocialista Kuba első vezetője, a "Comandante" (parancsnok), aki korábban 47 éven át vezette az országot.

Fidel Castro 1955-ben külföldről kezdte el szervezni a Fulgencio Batista elnök hatalmát megdönteni próbáló hadsereget. 1956. december 2-án a Granma nevű hajón 82 forradalmárral visszatért Kubába. Az Oriente tartományban partra szálló csapat megsemmisítő vereséget szenvedett a kormányerőktől, de Castro néhány társával, többek között a képen látható és Che Guevarával bevette magát a Sierra Maestra hegységbe és gerillaháborúba kezdett.
©
A nép támogatását élvezve egyre nagyobb sikereket arattak, s kétévi harc után 1959-re megdöntötték Batista uralmát.
©
El Comandante (a parancsnok) 1959. január elsején "szakállasai" élén bevonult Havannába.
©
Fidel Castro egy nádaratáson 1961-ben. Vezetésével földosztást és szövetkezetesítést, nagyarányú államosításokat hajtottak végre. Castro 1961 decemberében bejelentette: Kuba a marxista-leninista útra lépett.
©
Kéz a kézben Hruscsovval 1963-ban. 1962 februárjában Washington kereskedelmi embargót rendelt el Kuba ellen, válaszul Castro Moszkva támogatását kérte, és a szovjetek rakétákat telepítettek Kubába.
©
Fényképezőgéppel kezében a négy hetes moszkvai látogatása során.
©
Usánkával a fején az 1964-es szovjetúniói látogatásakor
©
A Kreml kertjében a szán irányítását gyakorolja
©
Iskolások között 1980-ban
©
Virágkoszorúval nyakában 1986-ban a Zimbabwe-i látogatásakor
©
Egy galambbal a kubai forradalom harmincadik évfordulóján tartott beszéde alatt.
©
A havannai napsütésben napszemüvegben 1999-ben.
©
Legendás volt meggyőző ereje, gyengéje volt viszont saját tévedhetetlenségébe vetett hite. Gyakran jelent meg a nyilvánosság előtt, és még idős korában is többórás beszédeket tartott.
©
Havanna, 2001
©
Baseball ütővel a Venezuela-Kuba mérkőzés előtt 2000-ben
©
2002-ben Jimmy Carter volt amerikai elnökkel találkozott
©
Castro és öccse Raúl Castro. 2006. július 31-én jelentették be, hogy Castro súlyos gyomorműtéten esett át, ezért "ideiglenesen" átadta tisztségeit öccsének, a nála öt évvel fiatalabb Raúlnak, aki 2008. február 19-én lett hivatalosan az államtanács és a minisztertanács elnöke.
©
2005-ben Che Guevara képe előtt
©
Hugo Chavez és Castro összegabalyodott medálokkal egy diplomaosztó ünnepségen 2005-ben
©
Diego Maradonával 2005-ben
©
©
Evo Morales festménnyel kedveskedik Castro 89. születésnapja alkalmából
©
Castro a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint az az ember, akit a leggyakrabban akartak meggyilkolni. 1959-es hatalomra jutása óta állítólag 638 gyilkossági kísérletet követtek el ellene.
©