A drogbandák ellen folytatott hadjárat július 1-jei kezdete óta a Fülöp-szigeteken emberek ezrei estek áldozatul a rendőri brutalitásnak és ismeretlen elkövetők önbíráskodásának. Rodrigo Duterte elnök szabadította ezt az országra, szabad kezet adva a hatóságoknak és a lakosságnak, hogy megöljék azokat, akik szerintük kábítószeres bűncselekményekkel gyanúsíthatók. Ő maga is elismerte, hogy korábban polgármesterként saját kezűleg ölt meg olyan embereket, akiket bűnözőnek vélt. A manilai ellenzék emiatt a héten felvetette az elnök leváltását, de matematikailag nincs esélyük, hogy eltávolítsák Dutertét.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök június 30-án lépett hivatalba. Választási kampányában azt ígérte, keményen fellép a drogokkal bármiféle kapcsolatban állókkal szemben. Beiktatása óta több száz dílert és drogfüggőt öltek meg a rendőrök vagy az önbíráskodó polgárok.
©
Kábítószer-fogyasztással gyanúsítottak Manilában
©
Jesús Malverde, a drogkartellek védőszentje. A szent valójában soha nem létezett, alakját egy XX. század elején kivégzett, Robin Hood-szerű útonállóról, Jesús Juarez Mazóról mintázta a néphit.
©
Egy rajtaütésen őrizetbe vett állítólagos kábítószer-fogyasztó
©
Rendőri razzia egy feltételezett drogdíler meggyilkolásának helyszínén
©
Házkutatást tartó rendőrök Manilában.
©
Rendőrök helyszínelnek Manilában, ahol két feltételezett droghasználót lőtt le az utcán egy ismeretlen férfi
©
Járókelők nézik a helyszínelőket Manilában, ahol három feltételezett drogfogyasztót ölt meg egy ismeretlen fegyveres férfi.
©
A fegyvert tartó férfi egy tűzpárbajban esett áldozatául a több éve zajló drogháborúnak Manilában.
©
Egy rendőr megérkezik egy drogdíler meggyilkolásának helyszínére.
©
Hozzátartozók gyászolnak egy lelőtt drogdílert Manilában.
©
A bírósági ítéletek nélkül végrehajtott kivégzések ellen tiltakozó tüntetők az áldozatokat jelképezve fekszenek a földön a quezoni rendőrkapitányság előtt 2016. augusztus 26-án. A drogbandák ellen folytatott hadjárat július 1-jei kezdete óta a Fülöp-szigeteken emberek ezrei estek áldozatul a rendőrségi műveleteknek és az ismeretlen elkövetők önbíráskodásának. A képen látható angol nyelvű feliratok jelentése: Hagyjátok abba az öldöklést!
©
Egy ismeretlen tettes által lelőtt díler rokonai kártyajátékot játszanak, azt remélve, hogy az így szerzett pénzből majd el tudják temetni az áldozatot.
©
Orlando Cadiente, egy manilai hullaház dolgozója alszik egy széken. A júliustól egyre több áldozatot követelő drogháború következtében elviselhetetlenül sok a munkája.
©
Környékbeliek egy rendőri házkutatáson Manilában.
©
Quezon City börtöne Manilában. A hatalmon lévő kormány elnöke, Rodrigo Duterte így is harcol a droghasználat ellen.
©