Tudtuk, hogy a nyári olimpia és a foci-Eb miatt különösen erős év lesz 2016 sportban, de magyar népünnepélyre, bombagólokra, világrekordokra talán még a legoptimistábbak sem számíthattak. Hisztizhetett Cristiano Ronaldo, vádolhatták Hosszú Katinkát, a többség csak az elképesztő teljesítményekre emlékszik majd. Azért persze a két nagy világeseményen kívül is zajlott az élet: itt az idő, hogy a legelképesztőbb sportfotókkal ismételje át az évet!

Czigány Dóra, Antal Dóra és Garda Krisztina a vízbe dobják Bíró Attila szövetségi kapitányt a női vízilabda-Európa-bajnokság Magyarország-Hollandia-döntőjének végén Belgrádban. Január 22-én a magyar válogatott 9-7-re győzött, ezzel aranyérmes lett és olimpiai kvótát szerzett. Válogatottunk augusztus 19-én a bronzmérkőzésen 12-12-es rendes játékidő után büntetőkkel 19-18-ra kapott az orosz csapattól.
©
Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében augusztus 6-án a riói olimpián. A bámulatos tempó végén derült ki: 4:26:36-os világrekord idővel több, mint két másodpercet javított az eddigi legjobb időn az olimpia úszóversenyeinek nyitónapján. Katinka a decemberben rendezett windsori rövidpályás világbajnokságot hét aranyéremmel zárta.
©
A holland Laurine van Riessen (fent) a francia Virginie Cueff tekernek a női pályakerékpárosok keirin versenyének első fordulójában augusztus 13-án. Riessen a néhány másodperccel korábban elvágódó spanyol Tania Calvot kerülve húzott a pálya felső ívére, ahová a centikkel előtte tekerő francia kerekes is érkezett.
©
Dimitri Payet és Antoine Griezmann a Franciaország-Izland-mérkőzés negyedik gólja után július 3-án.
©
Dzsudzsák Balázs szurkolók gyűrűjében a Magyarország-Ausztria-mérkőzésen a foci-Eb-n június 14-én. Az osztrákokat 2:0 arányban verte a magyar válogatott, elindítva ezzel a menetelést.
©
Király Gábor és Christiano Ronaldo a 3:3 góllal zárult Magyarország-Portugália-mérkőzésen június 22-én. A foci-Eb magyar kapus sztárja augusztus 2-án jelentette be visszavonulását a válogatottságtól; utolsó mérkőzését november 15-én játszotta Svédország ellen a Puskás Ferenc Stadionban. A toábbiakban marad a szombathelyi Haladás játékosa és a KirálySport vezetője, közleménye szerint Storck rábízta a döntést, mihez kezd az Eb után, és Király úgy találta, 40 évesen a válogatottság és a klubszint együtt már sok.
©
Népünnepély a körúton június 18-án az izlandi válogatott ellen játszott 1:1 után. A magyar válogatott sikerét a belga válogatott törte meg: a korábbi sikeres menetelés után június 26-án 0:4 arányban kaptunk ki a belgáktól. A lelkes szurkolók a korábbiakhoz hasonlóan a Wesselényi utcánál éjszakába nyúlóan hálálkodtak a magyar sikerekért.
©
Nagy László, az MVM Veszprém játékosa (középen) a lengyel Kielce elleni mérkőzésen a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája döntőjében Kölnben május 29-én. 2015 után játszott újra BL-döntőt a Veszprém férfi kézilabdacsapata. A rendes játékidőben 9 gólnyi hátrányt dolgozott le a Kielce, így hosszabbítás következett, ahol végül 35-35 lett a végeredmény, így jöhettek a hetesdobások. Az idegek küzdelmét a lengyelek bírták jobban, sorozatban másodszor vesztett döntőt a Veszprém.
©
A Brownlee-testvérpár a triatlon-világbajnokságon a cél előtt szeptember 19-én. Csupán hétszáz métere volt hátra a triatlon-világbajnokság utolsó, mexikói állomásán a célig, amikor az addig vezető, így a pontversenyben is az élen álló Jonathan Brownlee-nak elfogyott az ereje. A sportoló megállt a célegyenesben, és egy versenybíróba kapaszkodva igyekezett talpon maradni, amikor beérte a harmadik helyen haladó testvére, Alistair, elkapta, eltámogatta a célvonalig, majd átlökte azon.
©
A spanyol Marc Marquez bukása a MotoGP ausztrál állomásán október 23-án.
©
Az ausztrál Ahmed Kelly (balra) és Kate Wilson a 4x50 méteres vegyes gyorsváltó számban szeptember 9-én.
©
Az orosz Evgenia Tarasova-Vladimir Morozov-páros az ISU műkorcsolya-Grand Prix-sorozat párizsi állomásán november 12-én.
©
Gőz a Glasgow Warriors-Racing 92-rögbimérkőzésén december 16-án Glasgow városában.
©
Lovasok a Nemzeti Vágta második napján szeptember 18-án. A kilencedik alkalommal megrendezett verseny döntőjét Füzér lovasa, Kun Ferenc (elöl) nyerte Colonia Victoria nevű lovával.
©
Rajt után a tizenhatodik, Moirans-en-Montagne - Bern közötti 206 kilométeres szakasz mezőnye július 18-án.
©
A kazah Berik Abdrakhmanov hibája az amerikai Carlos Zenon Balderas Jr. ellen vívott boxmeccsen a férfi 60 kilogrammos súlycsoportban augusztus 6-án. A küzdelmet az amerikai nyerte.
©
A holland Daxenos Elmont (fehérben) küzdelme Ungvári Miklóssal a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében augusztus 8-án. Később Ungvári Miklós vigaszágon jutott a bronz közelébe, de ellenfele, a belga Dirk Van Tichelt karfeszítéssel győzte le a negyedik olimpiáján szereplő magyar cselgáncsozót.
©
Versenyzők a női egyes asztalitenisz selejtezőjében a riói olimpián augusztus 8-án.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!