''Amerika szinte minden tekintetben jobb és erősebb hely lett'' - ezzel búcsúzott az elnökségtől Barack Obama, aki első afroamerikaiként ülhetett be az elnöki székbe, ezzel történelmet írva. Egészségbiztosításhoz juttatott több millió embert, elnöksége alatt végeztek Oszáma bin Ladennek, és befejezte az elődje által kezdett iraki háborút.

Martin Luther King az amerikai polgárjogi mozgalom vezetője 1963. augusztus 28-án, a Washingtoni Menetelés során megtartott ''Van egy álmom...'' kezdetű beszéde után. A kép jobb oldalán Barack Obama beiktatása után, 2009. január 20-án. A történelem során ő lett az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke.
©
Barack Obama alig kilenc hónappal beiktatása után Nobel-békedíjban részesült. Amerika 44. elnöke a díjátadó ünnepségen, az oslói Városházán.
©
Barack Obama családjával együtt egy felvonuláson Alabamában, 2015. március 8-án. A menet során az 1965-ös év áldozataira emlékeztek, akik az afroamerikaiak választójogáért folytatott harcban estek el.
©
Obama az Adas Izrael gyülekezet látogatásán 2015. május 22-én. A látogatás a Szolidaritás Sabbath esemény része, melynek célja volt, hogy felvegyék a küzdelmet az antiszemitizmus ellen.
©
A Deepwater Horizon fúrótorony 2010. április 20-án történt olajkatasztrófája után Barack Obama látogatást tesz a Mexikói-öböl partvidékén.
©
Barack Obama és Vladimir Putin találkozása 2015. szeptember 28-án.
©
Barack Obama gazdákkal 2012-ben. A legalább fél évszázada nem tapasztalt súlyosságú aszály egyetlen hónap alatt tönkretette az amerikai kukoricatermés hatodát, és ez a globális élelmiszer-árinflációra is hatással volt.
©
Nők pózolnak egy táblával, mely az Obama nevéhez fűződő egészségreformra reflektál 2012. szeptember 3-án Észak-Karolinában. A republikánusok által ellenzett Obamacare több millió, korábban egyáltalán nem biztosított embert segített egészségügyi ellátáshoz.
©
Obama elnök diákokkal beszélget a rendőrök és a fiatalok közti kapcsolatról 2015 májusában Camdenben. Egy évvel később a rendőri túlkapások több civil áldozatot követeltek Amerika több városában, amelyek zavargásokhoz vezettek.
©
2012. május 19-én Barack Obama Camp Davidben a G8-ak és az európai vezetők csúcstalálkozójának szünetetében a Chelsea és a Bayern München Bajnokok Ligájának döntőjét nézi David Cameron, Angela Merkel, José Manuel Barroso és Francois Hollande társaságában.
©
Barack Obama a Camp David-i katonai támaszponton 2012. augusztus 4-én.
©
Az elnök és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszáma bin Ládennek likvidálását követi figyelemmel 2011. május 1-jén.
©
Barack Obama és a First Lady amerikai katonákkal találkozik 2011. december 11-én. Kilenc évvel az iraki háború kezdete után Obama elnöksége idején az utolsó amerikai katona is elhagyta az arab országot.
©
Obama elnök a Copernicus Centerben, a bevándorlásról szóló memorandum aláírása előtt 2014. november 25-én.
©
Barack Obama és a First Lady fákat ültetnek egy rendezvény során Washingtonban a Kenilworth Aquatic Kertben 2009. április 21-én. Michelle Obama komplett konyhakertet tartott fenn a Fehér Ház kertjében, és sokszor felszólalt a környezettudatosságért.
©
Barack Obama Kína elnökével, Hu Jintaóval a Fehér Házban 2011. január 11-én.
©
''Amerika szinte minden tekintetben jobb és erősebb hely'' - mondta Barack Obama utolsó elnöki beszédében. A leköszönő elnök után a kormányzást a republikánus párti Donald Trump folytatja.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Barack Obama - hős vagy lúzer? És 10 dolog, amit eddig nem tudott róla

Éppen 2921 napja, vagyis 7 éve, 11 hónapja és 30 napja, hogy Barack Hussein Obama, az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke először lépte át az Ovális Iroda küszöbét. A magyarnak pácízű "elmúltnyolcév" kifejezést valószínűleg a Trump-adminisztráció is felemlegeti majd néhányszor, bár az amerikai politikai életben visszamutogatással csak nagyon rövid ideig lehet elterelni az emberek figyelmét az aktuális teljesítményről.