Tetszett a cikk?

A kormány várható közmunka-szabályozása abszurd és csökkenti a versenyképességet - írja Muraközy Balázs közgazdász. Példája szerint József sokkal rosszabbul jár kényszerközmunkásként. De nem csak ő, az ország is. Matekoljunk.

Képzeljünk el egy alacsonyan képzett embert, Józsefet, aki ráadásul az ország szegény térségében lakik. Lakóhelye környékén olyan vállalatok működnek, amelyek csak 60 (vagy akár 70) ezer forintot tudnának fizetni a munkájáért; egyszerűen így tudják eladni az általa előállított termékeket. Bár József ezért a bérért szívesen vállalna munkát, ezt az állam megtiltja: jelenleg 78 ezer forint a minimálbér, az alatt nem dolgozhat teljes munkaidőben. József tehát kifejezetten jól járna, ha alacsonyabb lenne a minimálbér. Az államnak azonban bizonyára jó oka van arra, hogy ilyen magas szinten állapította meg a minimálbért, például mert más dolgozók így magasabb fizetést kapnak a vállalattól, és talán a munka értékéről alkotott elképzeléseivel sem férne össze, ha valaki ennél alacsonyabb bért vinne haza napi nyolc óra munka után.

A szöveges számtanpéldát és megfejtését a szuveren.hu-on olvashatja.

MTI Itthon

A Jobbik nyáron bemutatja közmunkaprogramját

A nyár folyamán a Jobbik bemutatja országos közmunkaprogramját, melyben a "differenciálásban is megnyilvánuló társadalmi igazságosságot, a dolgozni akarók munkához juttatását és az ingyenélők munkára kényszerítést fogja alapvető szempontoknak tekinteni" - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Bertha Szilvia.

MTI Karrier

Matolcsy: júliusban jön az új Közmunkaalap

A közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejétől - a belügyminiszter irányítása alatt - létrejön az új Közmunkaalap - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén.

hvg.hu Napi merítés

A közmunka lesz a Fidesz csodafegyvere?

A közmunka segít megideologizálni a segélyt: nem ingyen, nem ingyenélőknek adjuk. Kényszerfoglalkoztatás, a statisztikával való bűvészkedés a gazdasági helyzeten nem javít. És miért Pintér felügyeli a programot?

MTI Itthon

Közmunka az öléssel fenyegető ellentüntetőknek

A jogerős ítélet szerint a rendzavaró három férfi 45, 25 és 20 napos közérdekű munkát köteles végezni, miután rendbontás és fenyegetve elkövetett zaklatás vétségében találta őket bűnösnek a Vásárosnaményi Városi Bíróság.

MTI Gazdaság

Saját közmunketervekkel állt elő az LMP

A továbbképzés lehetőségét és a jól dolgozók továbbfoglalkoztatását is előírná saját közmunka koncepciójában az LMP - mondta el a tervezetet ismertető, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Kaufer Virág.

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén