szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A spanyol divatcéget eredetileg nem Zarának, hanem Zorbának akarták hívni az 1964-es film alapján.

Amikor a Zara alapítója, Amancio Ortega 1975-ben nevet keresett üzletének, amelyet La Coruñában tervezett megnyitni, az 1964-es film járt a fejében, és Zorbáról, a görögről akarta elnevezni az azóta világmárkává nőtt céget - derül ki a New York Times cikkéből.

Ortégát végül az tántorította el, hogy két háztömbbel arréb már létezett egy Zorba névre keresztelt bár, akinek a tulajdonosa jelezte: a két Zorba összezavarná az embereket.

Amikorra azonban ez kiderült, már elkészültek a betűsablonok, amiket nem akartak elpazarolni, így elkezdtek azon tanakodni, mit lehetne kihozni a már meglévő alapanyagokból, így született meg a Zara.

A titokzatos Ortegának pedig, aki sosem nyilatkozik a sajtónak (még fotó sem igen készült róla), végül bejött a név: jelenleg ő a harmadik leggazdagabb ember a divatvilágban a Bloomberg összeállítása szerint.

Arról, hogy gazdasági szempontból miben áll a Zara sikere, itt olvashatja el anyagunkat.

Íme az eredeti ihletforrás:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi