szerző:
Décsi Juli

Sokan úgy gondolják, hogy a változó divat csak a nőket érinti, ám a tervezők egyre többet gondolnak a férfiakra is, legyen szó nyári ruhákról vagy téli darabokról.

Most, hogy már tényleg megérkezett a kánikula hazánkba is, ráadásul a női fürdőruha divatot már górcső alá vettük, ideje sorra vennünk a férfiak fürdőnadrágdivatját.

Fazonban ugyanúgy, mint mintában és színben is egyre nő a választék, így már a férfiaknak sem kell félniük attól, hogy a strandon "szembejön egy ugyanolyan fürdőnadrág.

Íme, a legfontosabb fazonok, szín- és mintavariációk, amelyek az idei trend kihagyhatatlan darabjai.

A múlt: a fecske és a magasderekú fürdőnadrág

Dédszüleink korában a nagy népszerűségnek örvendő, oldalt petlivel (gatyamadzaggal) megkötős fürdőnadrágot hívták fecskének, mivel a nadrágnak fecskefarokra emlékeztető formája volt. Az anyaga egyszerű karton volt. Általában középkék színben, elől középen fehér csíkkal árulták.

Az eredeti fecske-divatot a derékban magasra felszabott, hurkolt anyagból készült fürdőnadrág követte, amelyet a mai sztreccs fürdőnadrág elődjének nevezhetünk.

©

Modern fecske

Később a fecske újra előkerült, némileg frissített formákkal. A tradíció kedvelői előszeretettel választják ma is ezt a fazont. Abszolút ideális napozáshoz, mivel nem sokat takar, ám feszélyezheti a kevésbé magabiztos viselőket azzal, hogy túl sokat mutat.

Többnyire egyszínű variációk találhatók a piacon, de már idén több márka is geometrikus mintájú, csíkokkal és négyzetekkel tarkított darabokat dobott a piacra. A mediterrán országok fiataljai egyre inkább kezdenek e fazonra visszatérni. A magyarok egyelőre kevésbé bevállalósak.

©

Feszes short

A short fazonú alsónemű fürdőruhává nőtte ki magát. Szintén sokat sejtet, ám fazonja mégis vagányabb. Legyen egyszínű, mintás, kockás, vagy csíkos, mindegyik menő idén.

©

Rövidnadrág

A fecske mellett ez a másik már klasszikusnak számító fürdőnadrág, amely ennek ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezt mutatja, hogy külföldön már háttérbe szorította az eladási listákon a hosszabb fazonú boardshortokat is.   

A combközépig érő rövidnadrág bármilyen vízi vagy vízparti sporthoz ideális, mivel a hossza nem akadályoz sem a vízben való mozgásnál, sem a parton való futkározásnál, és nem is kell arra figyelni viselőjének, mint a feszes fecskénél, hogy elcsúszik a helyéről.

©

Boardshort 

A mai fiatalok körében itthon még mindig ez a fazon a legnépszerűbb. Általában térdig ér, így napozáshoz nem a legideálisabb. Ám ez biztosítja a legnagyobb komfort érzetet a férfiak számára, hiszen fazonja olyan, akár egy utcai short.

Az élénk színűek, mintásak és printelt nadrágok még mindig hódítanak, ám idén egy új vonalként a "retro"-érzést idéző, fakóbb, kopottas hatású fürdőnadrág sok márkánál megjelenik.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!