szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Stern magazinban hosszú interjú jelent meg egy német légikísérővel, aki nem csak szaftos és kínos részleteket árult el a repülési kultúránkról, de hasznos tanácsokkal is szolgál a kényelmesebb utazás érdekében.

Már csak a görögök és az idősek tapsolnak landolás után. Kathrin Leineweber végigrepülte a világot, tapasztalatairól pedig már bloggol is. A Stern magazin e heti számában készült interjúban elárul néhány pikáns és meglepő dolgot az emberek repülési szokásairól. A görögök például annyira félnek a repüléstől, hogy nem csak ujjonganak, ha épen földre érnek, de indulás előtt babonából meg is értintik a repülőgépet.  

Leineweber az italozási szokásokról is beszélt, és bár húsz éve dolgozik légikisasszonyként, ő sem tudja pontosan, miért van olyan sokkal nagyobb sikere a paradicsomlének az égben, mint a földön: "Talán mert jobban eltelít, mint az a miniszendvics, amit adunk. Vagy mert játéknak is elmegy: kapnak hozzá borsot, tabascót és sót az utasok. És keverőkét. De a kutatások azt is bizonyítják, hogy a lének fent más íze van, édesebb és kellemesebb, mint lent".

A sörkészlet a németeknél hamar kifogy, a vodkát pedig az oroszok vedelik, és nekik meg sem kottyan, míg másoknak sokkal hamarabb a fejébe száll az alkohol egy bizonyos magasság felett. A láncreakció is megfigyelhető, amint valaki kikéri az első italt, mindenki csatlakozik. De a pánikkeltésben is működik a birkaszellem, a legkondiból kiáradó vízgőzre például hitték már azt utasok, hogy tűz ütött ki, 300 üvöltőző embert lenyugtatni pedig igazi kihívás.

Olvassák el, hol kell ülni a repülőn, hogy túléljük a zuhanást.

De örömrivalgásra is volt már példa a levegőben, amikor egy nő kezével elégítette ki a párját, aki olyan hangosan nyögdécselt, hogy mire a végére értek, tapsolni kezdtek az utasok. A párocskák a nő elmondása szerint mindenfélét kitalálnak, hogy enyeleghessenek, sátrat húznak fel a pokrócokból és a ruháikból az üléssor fölé például, de Leineweber szerint a híres Mile High Club valójában nem létezik (amely klub azokat tömöríti, akik már szexeltek repülőn, minimum 1852 méter magasságban).

©

A légikisasszonyok és a pilóták közti kavarás azonban nem legenda. Leineweber férje is pilóta, a házinyúlra nem lövünk szabálya tehát nem érvényes.

A bloggerkedéssel is foglalkozó asszony azt is elmondta, hogy a hátsó vécéket egyáltalán nem használják ki az emberek, és az ablaknál jobb ülni, mint kívül: "jobban lehet ott aludni, mert falnak lehet dőlni, a folyosó mentén viszont mindenki rángatni fogja a háttámlát, aki elmegy mellettünk".

A legkényelmesebb helyek a vészkijáratnál vannak, mert ott több hely van a lábnak, de a nagyobb gépek esetében az is előfordul, hogy a farokrészben már nem négyes, hanem hármas üléssorok vannak elhelyezve, az is jó választás lehet, bár köztudott, hogy a végében jobban ráz a gép.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak