szerző:
Fekete Felícia

Karácsony mindenki számára stressz, valakinek kellemes és örömteli fajta, másoknak viszont már az elviselhetőség felső határát súrolja. Sok teendőt kell elvégezni, lehetőleg tökéletesen, véges idő alatt, emellett többet költünk, eszünk és iszunk, mint amennyit bírunk. Kötelezően a szűk és kevésbé szűk családdal kell egy fedél alatt lennünk órákon keresztül, ami nem mindenkinek egyszerű feladat. Húsz pontban foglaltuk össze, hogy mivel lehet elkerülni a karácsonyi katasztrófákat. 20 plusz egy tipp, amitől biztos, hogy stresszmentesebb lesz a karácsonyi időszak.

Vannak családok, akik ha év közben nem is, de karácsonykor félreteszik a ellenszenvet, neheztelést, sértődöttséget, és megpróbálnak viselkedni egymással, és ha ez sikerül akkor az felszabadítóan és örömtelien hat mindenkire. De ez nem mindig jön össze, és akkor következik a fogadkozás, hogy jövőre nem megyek, nem jönnek stb. Aztán itt az első advent, és már látjuk előre, hogy minden valószínűség szerint megint minden úgy lesz, mint tavaly.

Kurucz Balázs felsővezetőknek ad életvezetési tanácsokat, szerinte nem csak otthon stresszes ez az időszak, hanem a munkahelyeken is. Mivel az elmúlt hét évben, a válságosnak mondott időszakban szinte mindenhol létszámstop van, nagy a leterheltség. A december a legtöbb helyen amúgy is intenzív hónapnak számít, ha másért nem, akkor a szabadságolások miatt. A legtöbb magyar cégnél december 31-én van a pénzügyi zárás. Kis- és középvállalkozások az év utolsó napjáig még kimerítik, amit a költségvetés megenged, tehát szolgáltatásokat rendelnek, ami megint sok munkát teremt másoknak a tárgyalt időszakban.

Mit tehetünk, hogy idén mégis minden egy kicsit jobban sikerüljön? A pénzt meg kell keresni, a rokonait nem válogathatja meg az ember, valamit enni kell, ajándékokat is be kell szerezni, nem utolsó sorban jól is kéne érezni magunkat, és a gyerekeinknek felejthetetlen és örömteli karácsonyt biztosítani. Nincs mit tenni, megint meg kell csinálni, és ha már így van, akkor élvezzük! Ami annyira azért nem is nehéz, mert ha mélyen magunkba nézünk és megkeressük a gyerekkori énünket, akkor mi is pontosan tudjuk, hogy a karácsony a legjobb dolog a világon!

1. Az első és legfontosabb, így mindennek az alapja, a kommunikáció. Beszéljünk a rokonainkkal és az összes érintettel az időbeosztásról (ki kihez, mikor, hova?), az elvárásokról, az ételről, az ajándékokról, és a költségekről is.

©

2. A legszívesebben a nő egyedül menne vásárolni, mert a férfi csak duzzog. Viszont a cipekedéshez szüksége van a segítségére. Telepítsen egy jópofa játékappot a kedves telefonjára, és miközben a nő vásárol, csak annyi a férfi dolga, hogy a nyomában maradjon (és fogja a táskákat). A focirajongóknak van például egy toplistás FIFA-s app, mindenki másnak meg ott a Call of Duty.

3. Bármennyire kézenfekvő, hogy alkohollal lazítsunk az idegeinken, sem a szeszes ital, sem a nehéz ételek nem fogják gördülékenyebbé tenni a kellemetlen vagy idegesítő helyzeteket. Egyes tengerentúli életmód tanácsadók odáig merészkednek, hogy arra szólítják fel a túlstresszelt háziasszonyokat, hogy koffeinmentes kávét szolgáljanak fel. Nem elég, hogy mindenki nyugodtabb marad, de még el is alszanak az ebéd vagy vacsora után.

4. Ne csináljon olyan ételt, amiből golyókat kell gyúrni órákon keresztül, vagy ha már kikeverte a tésztát készítsen belőle egy hosszú, kövér rudat.

©

5. Ne legyenek túl nagy elvárásai. Ha temperamentumos családja van, nem valószínű, hogy éppen most karácsonykor változnak szelíd kiscicává. Ügyeljen arra, hogy legalább ön ne igyon túl sokat, és ha a helyzet kezd felforrósodni, akkor meneküljön! Menjen el sétálni a kutyával egy nagyobb kört, vigye le a szemetet, vagy keresse fel a legközelebbi éjféli misét. De azon is elgondolkodhat a nagy családi találkozásoknál, hogy a többiek is lehetnek fáradtak, idegesek, feszültek. Legyen elnézőbb.

6. A kisgyerekkel a vásárlás nem leányálom, így jobban jár, ha rábízza valakire. Ha ez nem lehetséges, akkor válasszon olyan bevásárlóközpontot ahol van játszóház, és biztosítanak gyerekfelügyelőt a kisebbek mellé. Ne feledje, hogy 3 éves kor alatt előre be kell jelentkezni. Találtunk olyan plázán kívüli boltokat is, ahol berendeztek játszósarkokat.

7. Alapvető szükséglet ma már, hogy az ajándékok egy részét az interneten rendeljük meg. De még ennél is fontosabb, hogy az ételek hozzávalóit jó előre és a neten szerezzük be. Ha még sose csinálta, épp itt az ideje.

©

8. Bár itthon nem szokás 24-én étterembe menni, és kevés hely van nyitva szenteste, de a halászlét nem szégyen megrendelni valamelyik bevált étteremből. Eggyel kevesebb gond, de még így is van jó pár ünnepi étkezés, amit meg kell oldani.

9. Tűzzön ki egy dátumot, vagy inkább egy időpontot, amikorra kész van mindennel, kinyújtja a lábat és arra gondol: karácsony van. Élete árán is ragaszkodjon ehhez az időponthoz, nem baj, ha 27-én délelőtt 11-kor jön el, de el kell jönnie!

10. Meg kell tanulni nemet mondani. Ha egész életében találkozott karácsonykor az elsőfokú unokatestvéreivel, nehéz erről lemondani, de amikor már nekik is gyerekeik vannak, és házastársának is vannak testvérei és unokatestvérei, akkor rádöbben, hogy ez a sok gyerek már másodfokú unokatestvér és nem fog mindenki beleférni abba a két napba, főleg úgy, hogy az összes gyerek beteg. Sajnos ez is egy olyan dolog, amit el kell engedni.

11. Mindenképpen legyen felső határ az ajándékok árán, így nincs sértődés és üres pénztárca. Az egyik megoldás: csak a gyerekek kapjanak ajándékot. Illetve, ha sok ideje van és kevés pénze, ajánlja fel a segítségét a család többi tagjának ajándék helyett. Hálásak lesznek!

12. Bármily csábító, hogy a gyerekek tévét néznek, amíg főz, ettől még nyűgösebbek lesznek. Ragaszkodjon hozzá, hogy meglegyen a kisgyerek napi rutinja az ünnepek alatt is, és az még jobb, ha be tudjuk vonni őt a teendőkbe: egyrészt az együtt töltött idő pótolhatatlan, másrészt a kézügyessége is fejlődik. Tehát, ha mégis szeretne golyóformájú süteményt, szerezzen be hozzá egy-két gyereket, ha nincs saját, menjen át érte a szomszédba, vagy kérje el őket a család több tagjától: mindenki jól jár, kivéve a golyók.

13. Ha valamit nem szeret, csináljon belőle bulit. Karácsonyfa-díszítő buli, mézeskalácssütő buli, halpikkelyező buli.

14. Hívja fel a boltot, mielőtt odamegy, hogy van-e még e kívánt portékából.

15. A karácsonyi vacsora az év legfontosabb étkezése egy háziasszony számára, de akkor sem tanácsos 23-én vagy neadjisten 24-én kísérletezni. Ha mindenképpen ragaszkodik egy új menühöz, akkor próbálja ki egy vasárnapi ebédhez valamikor még december elején. De az a legjobb, ha mindenki azt főzi amit az anyukája szokott, abból nagy baj nem lehet, vagy ha igen, akkor közel a segítség. A másik pedig: az ételek vagy teljes egészében, vagy legalább részben lefagyaszthatók. Készítse el őket előre, így lesz ideje levegőt venni karácsonykor!

17. Ha valakit nem kedvel, de kénytelen meghívni, hívjon meg többet azokból, akiket szeret.

Karácsonyi készülődés a Griswold családnál
©

18. 24-én és 25-én ne facebookozzon – senki sem kíváncsi az ünnepi asztalára az anyukáján kívül – és minél többet tartsa kikapcsolva a mobiltelefonját.

19. Mielőtt nekikezd a karácsonynak készítsen listát. Ez sokat segít, akár abban is, hogy valamit már az elején kihúzzunk.

20. Nem kell egyszerre feldíszíteni a karácsonyfát. Felállítjuk, és aki arra jár vagy éppen ráér, rátesz egy díszt, annak is van hangulata ha a karácsonyfa pár nap alatt éri el végső pompáját. És még egy nagyon egy tuti tipp: karácsony után vegye meg a jövő évi díszeket, minimum fele áron.

+1: Nem érdemes utálni a karácsonyt, úgyis erősebb nálunk.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Rászólt a hivatal egy 102 éves férfira, hogy iratkozzon be az óvodába

Rászólt a hivatal egy 102 éves férfira, hogy iratkozzon be az óvodába

5000 lóerős az új hiperautó, de 2 évet kell rá várni, ha most megrendeljük

5000 lóerős az új hiperautó, de 2 évet kell rá várni, ha most megrendeljük

Emberölés előkészületével vádolják Pásztor Anna zaklatóját

Emberölés előkészületével vádolják Pásztor Anna zaklatóját

Így is lehet: fejenként 1,5 millió forintot is kaphatnak Bécsben azok, akik tanfolyamra mennének

Így is lehet: fejenként 1,5 millió forintot is kaphatnak Bécsben azok, akik tanfolyamra mennének

Megvan Karl Lagerfeld utóda a Chanelnél

Megvan Karl Lagerfeld utóda a Chanelnél

Trump döntött, megkezdődik az amerikai űrhaderő felállítása

Trump döntött, megkezdődik az amerikai űrhaderő felállítása