szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európában megtalálható genetikai csoportokat ábrázolták egy térképen, ebből úgy tűnik, Magyarország génállománya inkább Ausztriáéhoz hasonlít, mint Finnországéhoz.

Az Eupedia nevű, Európával foglalkozó oldal készített egy, az európai országok genetikai összetételét összefoglaló térképet, amelyet az úgynevezett "haplocsoportok" alapján állítottak össze.

A haplocsoport olyan emberek csoportját jelenti, akik ugyanolyan DNS markerrel rendelkeznek, és ezt az egyezést a tudomány a közös földrajzi származással azonosítja. Azok az emberek, akik ugyanabba a haplocsoportba tartoznak vissza tudják vezetni DNS-üket egy közös őshöz, akitől az adott DNS marker származik, így ez alapján a származásra is lehet következtetni.

Az Eupedia térképén az látszik, hogy a genetikusok által elkülönített különböző haplocsoportok milyen arányban vannak jelen az egyes országokban, így jól látszik, hogy Magyarország meglehetősen vegyes összetételű, sőt, a magyar genetikai állomány sokkal nagyobb egyezést mutat az osztrák genetikai állománnyal, mint a finnel.

Ausztria génállománya ellenben igen eltérőnek tűnik a németországitól, hiába egy nyelvet beszélnek. Ugyanígy nagyon hasonló az angol és a francia genetikai állomány, de a térkép szerint az izlandiak tartoznak a legkevesebb haplocsoporthoz, itt ugyanis mindössze négy vagy öt haplocsoport génállománya található meg.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a nyelvi és a genetikai rokonság nem azonos, így bár két népcsoport tartozhat azonos nyelvcsaládba, és származhattak akár azonos területről is, genetikai állományuk jelentősen eltérő is lehet.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA