Spanyolország, ahogy ezt a helyiektől és a már ott nyaraló ismerőseinktől is egyaránt hallhatjuk, már nem olyan olcsó, mint régen. Azt egyébként, hogy mennyit költünk majd szállásra, több tényező határozza meg: a helyszín (Madrid a legdrágább), az évszak (az augusztus a tengerparton nemcsak zsúfolt, de drága is), a komfortfokozat – de más, akár váratlan tényezők is befolyásolhatják, hogy mennyit kell áldoznunk rá.
A legnagyobb kiadási tételünk biztosan a szállásköltség lesz. Egy éjszakáért legalább 11-22 euró közötti összeget kell fizetnünk – ennyiért ifjúsági szálláson jut ágy. Olcsó, de még vállalható kis szállodát, panziót nem fogunk 20 euró alatt találni, és a városokban, valamint az népszerűbb nyaralóhelyeken ez csak az indulóösszeg.
A különböző nevezetességeket viszonylag olcsón látogathatjuk meg.
Érdemes utánanézni, vannak-e ingyenes napok (főleg a vasárnap ilyen; bizonyos napok pedig az EU-polgárok számára díjmentesek).
A tömegközlekedés méltányos árakkal dolgozik, bár a gyorsvonatok drágák. A belföldi légi közlekedés árai általában szintén borsosak.
Spanyolországban drága a benzin, de Franciország, Németország vagy akár Olaszország üzemanyagáraihoz képest viszonylag olcsónak mondható. Az árak kutanként (gasolineras) változnak. Az ólommentes 95-ös benzin ára literenként átlagosan 0,88 euró. A 98-as oktánszámú változat 0,96 euróba kerül. A dízelolaj literenkénti ára 0,74 euró.
A legfontosabb hitelkártyákat a benzinkutak többségénél elfogadják.
Az éttermi étkezés árai viszonylag rugalmasak. Egy napi menü ára 6eurótól 12-ig terjedhet. Legalább 20euróra számítsunk akkor, ha teljes főétkezésre vágyunk – a finom háziborral együtt.
Belépő zenés szórakozóhelyre: 10-20 euró
1 pohár koktél: 6-8 euró
Helyjegy a Real Madric vagy az FC Barcelona mérkőzésre: 30 eurótól
Metrójegy: 1,10 euró
1 liter palackozott víz: 0,35 euró
1 tapas: 1-3 euró
Hová menjünk enni-inni?
Ha az étterem tele van spanyol vendégekkel, akkor valószínű, hogy az étel hiteles és megbízható (bár igazi paella-t szinte csak Valenciaban találhatunk).
A horno asador olyan étterem, ahol fatüzelésű kemencét használhatnak az ételek elkészítéséhez. Ez a legrégebbi étteremfajta Spanyolországban, itt étkezni olyan, mint időutazást tenni egy másik évszázadba. Főszezonban ajánlatos előre lefoglalni az asztalt, mert nagyon kedvelt célpont mind a turisták, mind a helyiek körében. A vacsoraszámla egy ilyen helyen 8 – 25 euró közé esik.
Minden városban találhatók a járdán üzemelő éttermek is, melyeket terraza-nak hívnak. A hagyományos leülős éttermek (restaurante) Spanyolországban kicsik és meghittek.
A tasca talán a leggyakoribb étteremfajta Spanyolországban. Néhány tascaban a tapast fogpiszkálókon szolgálják fel és a pincér ezeknek a száma alapján állítja ki a számlát. Három fogpiszkáló és egy pohár házi bor (vino de la casa) körülbelül 4euróba kerül.
Borravaló
Spanyolországban nem szokás borravalót adni. Az éttermekben mindenhol felszámítanak külön felszolgálási díjat. Ha hitelkártyával fizetünk, a számlán még csak nem is találunk olyan helyet ahol feltüntethetjük a borravaló mértékét. Ha már a pénznél tartunk: az éttermekben általában lehet kártyával fizetni, de a tasca-bárokban nem.