Eskol Pince - A sors által kijelölt úton végig kell menni!

„Borral, s reménnyel bármi lehetséges” – tartja egy spanyol közmondás. Valami hasonló járhatott annak a fogorvosnak és jóbarátjának, az üzleti életben jártas menedzsernek a fejében is, akik kettőezerhuszonegyben borászatot alapítottak. Ha már lúd, legyen kövér, ezért éppen a legrangosabb és legismertebb magyar borvidéket, Tokaj-hegyalját szemelték ki a vállalkozásukhoz.

  • Hirdetés Hirdetés
Eskol Pince - A sors által kijelölt úton végig kell menni!

Borászkodni egy jogos panaszokkal teli, éppen lejtmenetben lévő piacon minden, csak nem egyszerű. Ám, ha elkezdték, a dolgok már mentek a maguk ritmusában. Az, ami a két hektáron gazdálkodó birtok tulajdonosai számára trendi hobbinak indult, igen hamar üzleti alapra helyeződött. A szakmán kívülről érkező fogorvos és a menedzser hobbija így vált a szenvedély és az üzlet sikeres egységébe forrva nagykorúvá. Így született a nevében a Hebron-völgyben, az Eskol patak mentén talált óriási szőlőfürtök bibliai történetét megidéző ESKOL Pince, Tállyán.

Ha már a két jóbarát szenvedélye úgy hozta, hogy borászatot, és nem bormúzeumot alapítottak, mi más is lehetett volna a racionális cél, mint az, hogy az ESKOL Pince tállyai dűlőinek szőlőjéből évente megtermelt hét-nyolcezer palack bornak közönséget, piacot szerezzenek.

A borkészítésben a tulajdonosok víziójává már a kezdetektől a minőség, a fiatalos arculat és a frissesség megfogalmazódása, megmutatása vált. A megcélzott új korosztály, új vásárlói réteg megnyerése a terroir-tradíció tiszteletben tartása mellett egyfajta borvidéktől való pozítív kötetlenséget is feltételezett. A szőlészeti munka, a hozamkorlátozás és évközbeni fürtválogatás, valamint a technológia is éppen ennek a versenyképesnek bizonyult szemléletnek lett a szolgálatába állítva. Az ESKOL Pince tulajdonosai tudják és vallják, hogy: „csak kiváló minőségű szőlőből lehet kiváló bort készíteni”. A feltételek pedig ehhez mindenben adottak. A Pince szőlőit a 13. századig visszanyúló borászati hagyományokkal büszkélkedő Tállya határán, azon belül is több kiemelt minősítésű dűlő parcelláján találhatjuk.

Az ESKOL tállyai szőlőterületein a borvidék két ikonikus szőlőfajtája, a furmint és a hárslevelű terem. A kézi szüretet követően ezekből készülnek a boraik. Köztük – az évjárattól függően – olyanok is, amelyeket akár négy-hat hónapig is finomseprűn tartanak, hogy kibontakozhasson egy gyönyörűséges, természetadta egyensúly a bor frissessége és a testessége között. A szándék világos és izgalmas. „Fontosnak tartjuk, hogy a Tokaji borvidék „újhullámos”, “fiatalos” arcát megmutassuk.” – vallják a tulajdonosok egybehangzóan.

Ezt a cikket nem a hvg.hu szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről itt olvashat: (link)