Üzenet a lottónyertesnek

Üzenet a lottónyertesnek

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Akár most nyerte meg a lottóötöst, akár jövendőbeli nyertes, készüljön fel, hogy élete legnagyobb traumája kezdődik, amelynek átvészeléséhez pszichológus segítsége is jól jöhet.

A hétvégén valaki megnyerte minden idők második legnagyobb összegű főnyereményét az ötös lottón, így öt milliárd forinttal lett gazdagabb. Bár látszólag vágyaink netovábbja, a lottóötös csak keveseknek okoz akkora örömet, mint ahogy a kevésbé szerencsések elképzelik.

A többmilliós, milliárdos nyeremény akkora érzelmi sokkot okoz, mintha hirtelen valakinek közeli hozzátartozója halt volna meg. Ennek feldolgozása, a gyászhoz hasonlóan, hosszú időbe telhet – értenek egyet a témával foglalkozó pszichológus szakértők. Ilyenkor óriási stressz éri a szervezetet, elborítja az adrenalin. A sokkhatást depresszió és ürességérzés követheti. Ráadásul a nyertes paranoiássá válhat: azt hiszi, a homlokára van írva, hogy nyert, így könnyen szorongás lehet úrrá rajta. Ez olykor ijesztő méreteket is ölthet: nemrégiben egy lottónyertes holland házaspár attól tartott, hogy hirtelen jött vagyonuk miatt lányukat el fogják rabolni, ezért nyomkövető chipet akartak a karjába ültetni. A holland állami lottószervezet pszichológus tanácsát kérte, akik chip helyett terápiás úton segítettek legyűrni a család szorongását.

Hirtelen meggazdagodás szindróma

A máról holnapra vagyonossá váló ember állapotára a pszichológia már az 1990-es évek végén terminust gyártott, ez a „hirtelen meggazdagodás szindróma” (Sudden Wealth Syndrome, SWS), „affluenzának” is nevezik. A kifejezés és a definíció Stephen Goldbart és Joan Di Furia kaliforniai pszichológusok munkásságához köthető, akik 1997-ben gründoltak egy intézetet a kissé ködös, Pénz, Célok & Választások névvel (Money, Meaning & Choices, MMCI). Az intézet egyik célja mindenképpen az lehetett, hogy a hirtelen meggazdagodottak hirtelen meggazdagodásának traumáját enyhítsék, és ezáltal ők is hirtelen meggazdagodjanak, hiszen a célcsoportról joggal feltételezték, hogy bármennyi terápiát képes megfizetni. „A Szilícium-völgyben meggazdagodottak 29 évesen szembesülnek azzal, hogy soha többet nem kell dolgozniuk és azt kérdezik maguktól: mi célja az életemnek és a pénzemnek?” – mutatja be a tipikus paciens kétségeit Joan Di Furia.

©

Senki, aki nem tudja, mire költse a milliárdjait, nem mondhatja azonban magáról, hogy a hirtelen meggazdagodás szindrómájában szenved: ehhez a kaliforniai pszichológusok szerint komoly tünetek jelentkezése szükséges.

Ezek általában az alábbiak:

  1. Egyszerre nagyon másnak érzik magukat a barátaiktól, rokonaiktól
  2. Bénultság a pénz felhasználásával kapcsolatban
  3. Bűntudat a vagyon miatt, úgy érzik, hogy nem érdemelték meg
  4. Elszigetelődés az ismerősöktől, azok irigykedése miatt
  5. Félelem a pénz elvesztésétől, annak kényszeres ellenőrzése


Futópad boldogság

A nagy nyerők negatív lelkiállapotát már 1970-es évek elején megsejtette Philip Brickman amerikai szociálpszichológus, aki munkatársaival érdekes elmélettel állt elő. A boldogság hasonlóan működik, mint a futópad: ott is pillanatok alatt hozzáigazítjuk a lépteinket a géphez, különben hamar orra bukunk a szalagon, ám amikor leszállunk a futópadról, visszaállunk a természetes ritmusunkra – állították. Olyan emberekkel végeztek kutatásokat, akik valamilyen szélsőségesen pozitív vagy szélsőségesen negatív életeseményt tapasztaltak meg, és szélsőséges boldogságot, illetve szélsőséges bánatot éreztek. Érdekes módon ezek a szélsőséges érzések rövid ideig tartottak, utána hangulatuk visszaállt az eredeti, rájuk általában jellemző állapotba.

Egy lottó főnyeremény például kéthónapnyi boldogságot eredményezett, majd a nyertes hangulata visszaesett, sőt leginkább az fordult elő, hogy az ún. adaptációs, tehát alkalmazkodást elősegítő képességei nem működtek megfelelően, tehát depressziósabbnak találta magát, mint a nyerés előtt. A nagy nyeremények után ugyanis az emberek kevésbé tudják élvezni az élet hétköznapi örömeit, egy jó kávét, egy kirándulást – találták a kutatók.

Önsegítő csoport lottómilliomosoknak

Bármily meglepőnek is tűnik, Hollandiában már egyfajta önsegítő csoport is működik. Ez a lottómilliomosok találkozója nevű rendezvény, ahol a szerencsések megoszthatják a tapasztalataikat, a korábbi nyertesek például elmesélik, mi történt velük azóta. A sorstársak egymás közt felszabadultan oszthatják meg félelmeiket, kétségeiket. Az ilyenkor elhangzó tanácsok általában a következőek:

1. Nem kell azonnal felmondani a munkahelyen
2. Az első időkben még a rokonok és a barátok előtt is ajánlatos hallgatni a nyereményről
3. Érdemes nem túl kirívó luxust élvezni. Ha a környezet tudomást szerez a pénzről, a nyertest elárasztják a kérések, és ez kezelhetetlenül hatalmas nyomás

Egy hamburgi lottótanácsadó, Birte Engelken szerint minden lottómilliomossal folytatott beszélgetés előbb vagy utóbb filozofikus lesz, mert a nagy nyeremény csak azok életébe hoz boldogító változást, akik tudják a választ a legalapvetőbb kérdésekre: Ki vagyok én? Miben hiszek? Feltárulnak a legbensőbb mozgatórugók, és nincs több kifogás. A pénzhiány ugyanis sokáig jó mentség arra, hogy halogassuk nagy álmaink valóra váltását. A nyertes ölébe pottyant gazdagság még nagyobb feladat elé állítja az embert: most nincs semmi akadálya, hogy megvalósítsa önmagát.

Hasonló témájú írásokat a HVG Extra Pszichológia számaiban olvashat. Legfrissebb számunk május 22-én jelent meg, ezúttal az apaság témájával foglalkozunk. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!