Egyre többször hallunk házasságtörő politikusokról, ami önmagában persze nem újdonság. Az amerikai médiában nagy divat a magánerkölcsöt összevetni a politikaival, egy-egy politikus karrierje egy pillanat alatt a múlté, ha rajtakapják szeretője lepedőjén, mégis rendszeresek a leleplezések.

Aki házasságtörő amerikai politikusokról akar összeállítást készíteni, annak könnyű dolga van, a listára jó néhány szereplő kvalifikálta magát. A Jezebel.com éles nyelvű szerkesztői leginkább a közelmúlt terméséből válogattak, de így is lemaradtak páran a helyzetet legbénábban kezelők válogatásából.

Dél-Karolina kormányzója, Mark Sanford
Amikor kiszivárgott, hogy Sanford Argentínába ingázgat, ám erről sem a felesége, sem a hivatala nem tudott, a férfi nyomban sajtótájékoztatót tartott, hogy megelőzze az újságírók szimatolását. A médiaeseményen Sanford aztán töredelmesen bevallotta, hogy szeretője van, és könnyek között esdekelt családjának és támogatóinak a megbocsátásért. Váratlan ajándék volt az újságírók számára, hogy szirupos afférját töviről-hegyire kitálalta, hátha ezzel nagyobb megértésre talál. Amire nem számított, hogy a vallomásával még nagyobb vihar kavar, mert a homályos megfogalmazásban csak speciális barátként emlegette kapcsolatát, és annyira kerülte kedvese nevének említését, hogy még a nemére utaló női-férfi névmásokat is kihagyta. A média ezért azonnal spekulálni kezdett a misztikus argentin szerető nemével kapcsolatban.

New Jersey állam kormányzója, Jim McGreevey
McGreevey két házasság és két leánygyermek nemzése után vallotta be a nagyközönség előtt, hogy affért folytat. A bejelentésen egy mondattal túl akart lenni, ezért így fogalmazott: „Homoszexuális amerikai vagyok.“ A sokk miatt ehhez senki sem fűzött kommentárt, ám ma sem tudjuk, vajon McGreeveynek hogyan sikerült hisztérikus feleségét meggyőznie arról, hogy bejelentése alatt végig mosolyogjon. A kormányzó nemcsak azért mondott le, mert homoszexuális volt és hazudott a feleségének, hanem mert a szakértelem nélküli szeretőjét korrupt módon vette be politikai csapatába, hogy együtt lehessenek az üzleti utakon. Később, a meglehetősen dühödt válás során a volt kormányzó azt is elismerte, hogy feleségével és csapata egyik tagjával két éven keresztül hármasban folytattak szexuális tevékenységet.

Idaho szenátora, Larry Craig
Craig a rendőrségi feljelentés szerint egy reptéri vécé nyílásán keresztül kérte fel a szomszéd fülkében levő férfit szexuális aktusra, de lebukott, s szenátori befolyását használva akarta eltusolni a kínos ügyet, amit mellesleg elfelejtett megemlíteni a családjának. A botrány közepén először bűnösnek vallotta magát, ám később egy sajtótájékoztatón tagadta, hogy homoszexuális lenne, vagy hogy bármi rosszat tett volna abban a bizonyos vécében. Craig szerint az Idaho Statesman napilap állított csapdát neki - ám ez az összeesküvés-elmélet nem hozta meg a kívánt eredményt.

Louisiana szenátora, David Vitter
David Vitter nevét és telefonszámát az egyik legelőkelőbb escort ügynökség madámjának  nyilvánosságra hozott telefonkönyvében találták meg előkelő helyen. A hír a vetélytársakat nem lepte meg, hiszen az a pletyka járta, hogy Vitternek tartós szeretője van a prostituáltak között.  Ám a szenátor konzervatív lévén ezt nem vallhatta be a támogatóinak, így csak annyit mondott, hogy nem tudja, mit keresett a neve és a címe a telefonkönyvben. Igaz, a szexért egyszer fizetett, ám azóta a szörnyű és bűnös paráználkodást nemcsak meggyónta Isten előtt, de a feleségének is bevallotta. A feleség itt át is vette a szót a sajtótájékoztatón, és kijelentette, milyen nagyon büszke a férjére.

Eliot Spitzert a banki átutalásai keverték botrányba, mert az óriás összegek mögött a bank és az FBI zsarolási ügyet sejtett, pedig Spitzer csak luxusprostituáltakért fizetett az Emperors Club VIP nevű ügynökségnek. A botrány reggelén tartott sajtótájékoztatón a férfi nem a légyottokról beszélt, hanem kijelentette, hogy a prostituáltakkal kapcsolatos néhány rendelete nem a város érdekét, hanem a sajátjait szolgálta, és azért született, hogy kedvenc ügynökségét ringben tartsa. Kérdés, hogy akkor miért fizetett még mindig elképesztő összegeket a lányokért, de valószínűleg ezt soha nem fogjuk megtudni. Spitzer lemondott, s a sajtótájékoztatón a felesége olyan képet vágott, hogy ami otthon várta, azt vélhetően nem tette zsebre.


New York kormányzója, Eliot Spitzer

John Edwards, még a bukás előtt
© AP
Észak-Kalifornia szenátora, John Edwards
Edwards-ot, a demokraták korábbi alelnökjelöltjét az amerikai National Enquirer pletykalap buktatta le, amikor megírta, hogy az egyik irodai alkalmazott, Rielle Hunter valójában a szeretője, sőt, mi több, terhes Edwards gyerekével. Meglepő, de a sztorit egyik mértékadó napilap sem vette át, egészen addig, amíg Edwards neve szóba nem jött Barack Obama kampánya tagjaként. A lapok szerint a médiacsönd oka az volt, hogy a szenátor felesége, Elizabeth Edwards rákban haldoklott - talán ezúttal valóban a kímélet vezérelte az újságokat. Edwards először tagadta az esetet, utána elismert egy rövid affért, de az apaság tényét pletykának titulálta. Amikor a média másodszorra is boncolgatni kezdte az esetet, kiderült, hogy a rövid affér évekig tartott, a születési anyakönyvi kivonaton nincs név az apa felirat mellett, és Hunter a gyerekével anyagi támogatást élvez Edwards berkeiből. A politikus karrierjének azért lett vége, mert Edwards soha nem ismerte el a gyereket, bár soha nem is tagadta és nem próbálta bizonyítani az ellenkezőjét sem.

New York kormányzója, David Paterson
Paterson még szinte helyet sem foglalt Spitzer székében, máris bejelentette, hogy neki is voltak házasságon kívüli kapcsolatai. A történetre akár ásíthatnánk is, csakhogy csavar is van a sztoriban, mivel Paterson felesége ugyanúgy félrelépett, mégpedig nem is egyszer. Éljen a nyitott házasság. Ami a házasságon kívüli gyerekeket illeti, Paterson ezt kategorikusan visszautasította, de még a felesége is felháborodott a felételezéseken, mondván, ha így lenne, ők nyilvánosan törődnének az eset anyagi és családi vonzataival.

Nevada szenátora, John Ensign
Ensign története még mindig burjánzik és annyira klasszikus, hogy a bejelentéskor mindenki elaludt a sajtószobában. A szenátor a kampányiroda egyik alkalmazottjával, Cynthia Hamptonnal bujdosott egy évig különböző hotelszobákban, és bár az asszony nem akart botrányt, a férje, Doug Hampton annál inkább úgy gondolta, pénzzé teszi felszarvazásának tényét. Hampton a Fox News hírcsatornának írott levelében részletezte, hogy családja élete mennyire tönkrement az affért követő nyilvánosság miatt, és csillagászati összegeket akart kompenzálásként. Csak azt felejtette el, hogy felesége önként és örömmel kezdett bele a házasságtörő kapcsolatba, így azt, aki a zűrjeikért felelős, inkább saját házuk táján kellene keresni. 

Krisztina O'Brien

A Samsung máris eladott 1 milliót a csillagászati árú telefonjából

A Samsung máris eladott 1 milliót a csillagászati árú telefonjából

Megjelent a bakonybéli bencés szerzetesek adventi playlistje

Megjelent a bakonybéli bencés szerzetesek adventi playlistje

Már januárban vizsgálóbizottság alakulhat Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára

Már januárban vizsgálóbizottság alakulhat Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára

Felakasztottak egy lámpavasra egy iraki kamaszt, aki kormányellenes tüntetőket lőtt le

Felakasztottak egy lámpavasra egy iraki kamaszt, aki kormányellenes tüntetőket lőtt le

Gombóc formát kapott a megújult Mercedes GLA

Gombóc formát kapott a megújult Mercedes GLA

A vásárlóktól is ömlik a pénz a YouTube-hoz, áttörték az 1 milliárd dolláros álomhatárt

A vásárlóktól is ömlik a pénz a YouTube-hoz, áttörték az 1 milliárd dolláros álomhatárt