szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti MAFC négy barlangkutatója a magyar barlangászok közül elsőként elérte a Föld legmélyebb barlangjának 2080 méteres "száraz" végpontját - közölte az MTI-vel hétfőn az expedíció kapcsolattartója.

A magyar csapat ahhoz nyújtott segítséget, hogy a több nemzetiségű csapat eljusson a kaukázusi Krubera (korábbi nevén: Voronya) barlang legmélyebb, búvármerülés nélkül elérhető pontjára - tette hozzá Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat titkára.

A MAFC barlangkutatói (Kucsera Márton, Németh Zsolt, Sass Lajos és Zih József) szombaton érték el a magyar mélységi rekordot, erről az 1400 méteren lévő telefonvonalon számoltak be a kaukázusi hegység felszínén táborozóknak, akik értesítették a magyar barlangásztársakat.

Az expedíció fő célja lemerülés a barlang "száraz" végpontja után következő szifonba, azaz vízzel teli kürtőbe. Az ötven méteres vízoszlop alatt, mínusz 2130 méteren található a Föld legmélyebb barlangjának alja.

A résztvevők folytatják a tavalyi feltárásokat, 1500 méteres mélységben vízszintregisztereket helyeznek ki, biológiai gyűjtést végeznek, karbantartják a barlang közlekedési útvonalait és megjavítják a tönkrement telefonvonalat, amely a felszínnel való kapcsolattartás egyetlen lehetséges eszköze.

A Kaukázus nyugati részén, az Arabika-fennsíkon található Krubera (Voronya) barlangrendszerben 1980-tól rendszeres feltárásokat végeztek és 2004 októberében értek le 2080 méter mélységbe, majd óriási erőfeszítések árán, több, vízzel teljesen elárasztott járatot átúszva, az utolsóban 50 méteres víz alatti mélységet értek el, ezzel jutottak le a barlang jelenlegi ismert legmélyebb pontjára, mínusz 2130 méterre.

A magyar barlangászok eddig elért legmélyebb pontja mínusz 1355 méter volt a horvátországi Lukina barlangban, 1997-ben. A magyar expedíciós barlangkutatásról az érdeklődők az áprilisban megjelent Barlangtúrák - Föld alatt a Föld körül című kötetben olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Két barlangász meghalt, a harmadik eltűnt

Három magyar barlangásznak veszett nyoma kedden a szlovén-olasz határ közelében. A Corriere della Sera szerint ketten életüket vesztették a balesetben, harmadik társuk megmenekült. A lavina miatt a barlangban rekedt társaik nem voltak közvetlen életveszélyben.

MTI Itthon

Barlangászok tiltakoznak az egészségbiztosítási rendelet miatt

A barlangkutatók, más, szintén extrémsportnak nyilvánított sportágak versenyzőihez hasonlóan, tiltakoznak az ellen, hogy e tevékenységük közben elszenvedett sérüléseik ellátását a jövőben anyagi ellenszolgáltatáshoz akarják kötni - mondta Lieber Tamás barlangkutató.

MTI Világ

Olasz hegyimentők magyar barlangászt mentettek

Az olasz barlangi és hegyimentők a felszínre hozták és kórházba vitték helikopterrel azt a sérült magyar barlangászt, aki csaknem két napot töltött 81 méteres mélységben, az Udine közelében lévő Canin-hegy gyomrában.

MTI Világ

Sírva fakadt a magyar barlangász a halálhír hallatán

Botrányba fulladt az észak-olaszországi Júliai-Alpok barlangjából csütörtökön kihozott magyar barlangászok sajtótájékoztatója, mivel az olasz hegyi mentők csak közvetlenül előtte mondták el nekik két társuk három napja történt tragédiáját.

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht