szerző:
MTI

Huszár Erika hatodik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában szombaton a vancouveri téli olimpián. Torino után így másodszor is olimpiai pontszerző lett Huszár, ami előtte csak műkorcsolyázóknak sikerült a magyar sportolók között.

A négy éve Torinóban ezen a távon negyedik magyar versenyző a nyolcfős fináléban úgy előzte meg két vetélytársát, a bolgár Jevgenyija Ragyanovát és a kanadai Tania Vicentet, hogy egyetlen bukás és kizárás sem volt a futamban. Huszár, aki a négy évvel ezelőtti döntőből egyedüliként jutott ismét a fináléba, ezzel legjobb európaiként zárt ebben a számban.

Az egyaránt selejtezőben kiesett Heidum Bernadett és Darázs Rózsa közül előbbi 23. helyen zárt, míg utóbbit kizárták a futamában. Az aranyérmet olimpiai rekorddal a kínai Csou Jang szerezte meg két dél-koreai riválisa, Li Eun Bjul és Park Szeung Hi előtt.

Huszár másodszor pontszerző

Huszár Erika mostani hatodik helyével ezzel pályafutása során másodszor zárt pontszerző helyen, miután négy éve Torinóban ugyanezen a távon negyedik lett. Rajta kívül csak műkorcsolyázóknak sikerült a téli játékokon kétszer is a legjobb hat közé kerülni: eddig ezt a bravúrt a Rotter Emília, Szollás László és a Nagy László, Nagy Marianna páros, a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros, továbbá Almássy Zsuzsa érte el.

Huszár Erika (baloldalon), a téli olimpia eddigi legsikeresebb magyarja
©

A magyar mérleg: hat érem, ebből 2 ezüst és 4 bronz, négy-négy negyedik, illetve ötödik, továbbá két hatodik hely, 48 pont (39 műkorcsolyában, 3 gyorskorcsolyában, 6 rövidpályás gyorskorcsolyában).

Huszár: büszke lehetek magamra

Huszár Erika boldogan nyilatkozott a MOB honlapjának a verseny után: "Nagyon-nagyon sokat dolgoztunk mindannyian, igazából az, hogy én vagyok a pontszerző, érdem, de ebben a csapatban még vannak emberek, akik képesek ugyanerre. Azt hiszem, már a B döntő is eszméletlenül jó eredmény lett volna, a döntőben aztán megelőztem két embert, ráadásul olyan idővel, amire még álmomban sem mertem gondolni, nos, ezek alapján azt hiszem, büszke lehetek magamra."

A legjobb európainak bizonyult Huszár 2:19.251 perc alatt ért célba a fináléban, ez az idő jobb, mint a korábbi ötkarikás csúcs.

"Az előfutamból mindenképp tovább akartam kerülni, viszont a középdöntők beosztását nézegetve egyértelmű volt, hogy egyik sem könnyű. Ugyanakkor legutóbb már a Világkupán is jól ment az 1500, azaz egy pillanatig sem voltam úgy vele, hogy á, ez nem az én világom, hanem úgy mentem neki, igenis, van keresnivalóm. A válogatott edzője, Telegdi Attila is azt mondta, arra koncentráljak, hogy az utolsó két körben tudjak robbantani, ott ugyanis úgy be tudok gyorsulni, ahogy csak kevesen. Erre figyeltem végig, akár kilöknek, akár nem, maradjon erőm az utolsó két körre. Egyébként az elődöntőben ki is löktek, ennek ellenére maradt annyi erőm, hogy tudjak robbantani" - mondta. "Az pedig ezen a szinten bőven benne van, hogy a legjobbak kockáztatnak, mindent elkövetnek a továbbjutó helyek megszerzése érdekében, és esetleg el is esnek - most is ez történt. A folytatásban aztán igyekeztem a realitás talaján maradni. Úgy mentem neki a döntőnek, hogy bármi megtörténhet, de alapvetően a kanadai és a bolgár lány az, akit meg tudok fogni, ha végig higgadtan, energiatakarékosan versenyzek, nem megyek bele a lökdösődésbe, elvégre aki végig dulakodik, annak vajmi kevés energiája marad a hajrára - már persze a koreaiak kivételével, mert ők külön szinten állnak. Egyszóval az volt a lényeg, történjék bármi, beosztom az erőm, a végén robbantok, hogy legalább az említett két riválist megelőzzem, ami sikerült is" - mondta Huszár Erika.

A férfiak eredményei

A férfiaknál a dél-koreai Li Jung Szu 1500 méteren után 1000 méteren is nyert. mögött honfitársa, az ezen a távon Torinóban is második Li Ho Szuk lett az ezüstérmes, míg harmadik helyen az amerikai Apolo Anton Ohno ért célba, aki ezzel hetedik ötkarikás medálját gyűjtötte be, Vancouverben pedig az 1500-on szerzett ezüst után a másodikat. A szám egyetlen magyar indulója, Knoch Viktor a szerdai selejtezőből nem jutott tovább, s végül a 21. helyen zárt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Téli olimpia: nem ért célba az egyik magyar

Bombameglepetésre az osztrák Andrea Fischbacher nyerte az alpesi sízők női szuperóriás-műlesikló számát a vancouveri téli olimpia szombati versenynapján. A két magyar induló közül Döme Zsófia a 36. helyen végzett, míg Berecz Anna nem ért célba.

MTI Sport

Téli olimpia: eltemették a grúz szánkóst

Örök nyugalomra helyezték szombaton hazájában Nodar Kumaritasvili grúz szánkóst, aki a múlt pénteki edzésen szenvedett halálos kimenetelű balesetet a vancouveri téli olimpián.

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott