szerző:
Vincze Szabolcs

Pénteken kezdődik a XIX. labdarúgó világbajnokság Dél-Afrikában. Az esélyekről, a rendezésről és a sztárok elnyűhetetlenségéről a 64-szeres magyar válogatott Illés Bélát, a hvg.hu egyik vb-szakértőjét kérdeztük.

hvg.hu: A mezőny vébéről vébére egyre erősebb, de egyelőre még mindig vannak favoritok. Te mely csapatokat tartod annak? Kit vársz a hajrába?

Illés Béla: Én a spanyol focit szeretem a legjobban, nekik szurkolok, és őket tartom a világbajnokság egyik legnagyobb favoritjának is. Rajtuk kívül lesz nagyjából négy-öt csapat, amely jó eséllyel száll harcba a végső győzelemért, gondolok itt Argentínára, Brazíliára, Angliára, Hollandiára vagy Németországra. Leginkább közülük kerülhetnek ki a döntősök. De nem lennék meglepve, ha valamely kiscsapat – mondjuk Afrikából – bejutna a legjobb négy közé. Meglepetések persze most is lesznek, minden vébén vannak. Arra számítok, hogy a nagycsapatoknak egyik mérkőzésük se lesz könnyű. Ha felszívja magát egy-egy kiscsapat, akkor megszoríthatja az esélyeseket.

hvg.hu: Volt már példa arra, hogy egy világbajnokságon lejtett a hazai pálya. Szerinted most mekkora előnyt élveznek majd az afrikai csapatok?

Illés Béla: A hazai pálya itt biztosan nem fog annyira lejteni, mint például 2002-ben, legfeljebb a kieséses szakaszban lesz egy-két vitatottabb esett. Néhány afrikai válogatott, például Elefántcsontpart vagy Nigéria szerintem e nélkül is képesek jó eredményt elérni. De túl Afrikán, mondhatnék más kiscsapatokat is, mint Japán vagy Mexikó, amely ugyan nincs teletűzdelve világsztárokkal, de kijöhet egy-egy jó teljesítmény, így továbbjutásuk nekem nem lenne meglepetés. Mondom ezt annak ellenére, hogy végeredményben minden csoportban van egy vagy kettő olyan erős gárda, amelyik jó eséllyel továbbjut.

hvg.hu: Mindenki a sztároktól várja, hogy nagyot alakítanak a vébén. Te mennyire értesz ezzel egyet?

Illés Béla: Az európai bajnokságok sztárjátékosaitól mindenki extra teljesítményt vár, pedig nem kellene. Rengeteg mérkőzés van a hátuk mögött, így nem biztos, hogy Dél-Afrikában villogni fognak. Persze el tudnak dönteni most is meccseket, de azt gondolom, hogy inkább azok az együttesek lesznek eredményesebbek, azok jutnak minél tovább, amelyek csapatként funkcionálnak jól. Ha két csapat egálban van, akkor dönthet inkább egy-egy egyéni teljesítmény.

hvg.hu: Főleg, hogy az utolsó időszakban megszaporodtak a sérülések.

Illés Béla: Igen, a világbajnokság előtti hetekben rendkívül sok sérülés történt, amelynek meghatározó játékosok estek áldozatul. Biztos vagyok abban, hogy ezek a sérülések nem véletlenek, ezt nem lehet fizikálisan bírni, egy játékos nem lehet mindig százszázalékos. Egy Drogba, Pirlo, Robben vagy Ballack hiányát persze nagyon megérezheti a csapata, de azt gondolom, hogy könnyen éppen a helyettük beugró játékosok lehetnek a kulcsemberek, akik évközben nem voltak annyira leterhelve. Konkrét példát említve: ha egy sérült Arjen Robben csak hatvan százalékot tud kihozni magából, a helyére beugró játékos pedig százat, akkor ezen a szinten el kell gondolkozni azon, hogy melyik a jobb választás. Tehát nem feltétlenül kell ragaszkodni a nagy nevekhez, ha a szituáció nem azt követeli meg. De persze kellenek a sztárok, hiszen a szurkolók miattuk mennek ki a stadionokba.

hvg.hu: Apropó stadionok és szurkolók. A johannesburgi Nigéria – Észak-Korea felkészülési meccsen több ezer drukker özönlött be szinte kontrollálatlanul a stadionba, tizennégyen megsérültek. Nem túl jó ómen ez a vébé előtt. Mit gondolsz a szervezésről és a biztonságról?

Illés Béla: A biztonság fontos tényező, és szerintem a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meg is fog tenni mindent, hogy ne legyenek komolyabb incidensek. Lesz persze kisebb akadozás, lesznek kisebb zökkenők, de hiszek benne, hogy a szervezők megoldják ezeket. Végül is ez a világ egyik legfontosabb sporteseménye, ahol sem a FIFA, sem a rendező ország nem engedheti meg magának a botrányokat.

Vincze Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vincze Szabolcs Sport

Mire számíthat Európa a foci-vb-n?

Tizenhárom csapat képviseli az öreg kontinenst a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Melyiknek lehetnek bajnoki álmai? Esélylatolgatás, első rész.

hvg.hu Sport

Exkluzív Koeman-interjú: "Úgy látszik, itt ez a normális"

Erwin Koemant, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát az MLSZ-hez fűződő viszonyáról, jövőbeli elképzeléseiről, a fiatalokról, a végeláthatatlan Gera-ügyről, a magyar foci hibáiról és Orbán Viktorról kérdeztük. A hvg.hu interjúja.

hvg.hu Sport

Kinek szurkolnak a 86-os magyar vb-csapat tagjai?

Kinek szurkol Détári Lajos, Esterházy Márton vagy Kiprich József? Mit várnak az 1986-os mexikói foci-vb-n részt vett magyar válogatott tagjai a június 11-én kezdődő foci vb-től? Elmondják ők maguk.

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók