szerző:
hvg.hu

Ghána aktívabb volt a meccsen, többször alakított ki helyzeteket. Lukovics kállítása jogos volt, akárcsak a megítélt tizenegyes, az afrikai csapat megérdemelten nyert.

A kiállítást érő mozdulat
©
ESTERHÁZY MÁRTON JEGYZETEI
Két közel egyforma erősségű gárda csapott össze, ahol végül a szerbek saját magukat végezték ki. 0-0-nál nagy helyzetek voltak mindkét oldalon, de egyik csapat sem tudta értékesíteni a lehetőségeit. A szerb játékos kiállítást erő mozdulata, a lefogás teljesen indokolatlan volt, hiszen ott volt mögötte még egy védő. A tizenegyest érő mozdulatot nem is értem, valamit nagyon elnézett Kuzmanovics, talán fejelni akarhatott. A büntető mindenestre teljesen jogos volt. Bár Ghána győzelme nem volt érdemtelen, én igazságosabbnak tartottam volna egy 0-0-ás, vagy egy 1-1-es végeredményt. Szerbia ezzel a vereséggel nehéz helyzetbe került. A németek elleni második forduló ki-ki meccs lesz, Ausztráliát pedig le kell győznie, ha akar még valamit ezen a vébén. Eddig sajnos a túltaktikázott futball jellemzi a tornát, kevés a gól, mindenhol a biztonsági játék az alap, és nagyon felkészülnek egymásból a csapatok. Remélem ez változni fog, bízom a brazilokban és a hollandokban, ami a látványos, gólra törő focit illeti.

Bár az afrikai ország fiataljai tavaly megnyerték az egyiptomi U20-es világbajnokságot, a szövetségi kapitány maradt a "nagyoknál". Még annak ellenére is, hogy az együttes legnagyobb szárja, Michael Essien térdésérülése miatt nem tarthatott a többiekkel Dél-Afrikába.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas iramban játszottak a csapatok, ám ez a helyzetekben nem mutatkozott meg az első félidőben.  A folytatásban a biztonságos védekezését egyik fél sem akarta feladni, a gólhoz a ghánaiak álltak közelebb, Gyan kapufára fejelt labdája révén.

Az utolsó negyedórára Lukovics kiállítása miatt emberelőnybe kerültek a ghánaiak. Érdekes módon ettől a szerbek feljavultak, ám a csereként beálló Kuzmanovics gyermeteg hibája, valamint Gyan értékesített büntetője a ghánaiak végső sikerét hozta.

XIX. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, DÉL-AFRIKA, 2010

D CSOPORT, 1. FORDULÓ:

SZERBIA - GHÁNA 0-1 (0-0)

Pretoria, Loftus Versfeld Stadium V.: Héctor Baldassi (argentin)

SZERBIA: Sztojkovics - Ivanovics, Lukovics, Vidics, Kolarov - Milijas (Kuzmanovics 62.), Sztankovics - Kraszics, Jovanovics (Szubotics 76.) - Pantelics - Zsigics (Lazovics 69.) Szövetségi kapitány: Radomir Antics

GHÁNA: Kingson - Pantsil, Vorsah, Mensah, Sarpei - Annan, Prince (Addy 91.) - Tagoe, K. Asamoah (Appiah 73.), A. Ayew - A. Gyan Szövetségi kapitány: Milovan Rajevac

Gólszerző: A. Gyan (85.-11-esből)

Kiállítva: Lukovics (74.)

 

1 2
Sorrend megfordítása

Az argentin bíró lefújja a meccset

A játékvezető a sípjába fúj, vége a meccsnek. A gólszerző Asamoah Gyan lett a meccs embere, megérdemelt az aktívabban játszó Ghána győzelme, a tizenegyes és a kiállítás jogos volt.

Prince miért Prince?

Kevin-Prince Boateng mezének hátán a Prince név olvasható. Ez nem teljesen világos, hiszen a FIFA szabályok szerint a Boatenget kellene ráírni.

Tizenegyeshez jut Ghána, Gyan be is lövi

A csereként beállt Kuzmanovics kézzel ér labdába a tizenhatoson belül. Jogos a tizenegyes. Asamoah Gyan áll a labda mögé és magabiztosan belövi. 0-1

Felpörögnek az események

A szerb csapat mintha a kiállítás után kezdene el játszani. Egy percen belül két óriási helyzetet hagynak ki. Előbb Kingson védi óriási bravúrral Kraszics közeli lövését, majd Vidics fejeli fölé-mellé a szögletet.

Lukovics piros lapot kap

Alekszandr Lukovics kiállítása miatt tíz emberre fogyatkozik Szerbia. A védő szinte lefogta a meglóduló Gyan karját, aki így nem tudott meglépni. Szigorú az ítélet, de jogos. Radomir Antics azonnal reagál, és Szuboticsot küldi be Jovanovics helyére. Védő váltja a középpályást.

A ghánaiak jól kezelik Essien hiányát

Ghána esélyei megcsappantak, mikor kiderült, hogy a térdsérülést szenvedett Michael Essien, a csapat lenagyobb sztárja nem tud részt venni a világbajnokságon. Eddig azonban úgy tűnik, az afrikaiak megoldják a helyettesítését.

Nagyon gyorsak a ghánaiak

A szerbek csak hébe-hóba tudnak ellentámadásokat vezetni, a ghánaiak dominálnak. Mivel fizikálisan biztosan nem tudnák felvenni a harcot a szerb játékosokkal (különösen a védőkkel), a gyorsaságukra és a robbanékonyságukra alapoznak.

Mintha halkabb lenne a vuvuzela

Bár afrikai csapat játszik, mintha gyengébben szólna a vuvuzela az eddigi meccsekhez képest. Mivel már több tévétársaság is panaszkodott, még az is elképzelhető, hogy betiltják a zajforrást. A szervezők legalábbis gondolkoznak a korlátozásán.

Ghána helyzetei

Ayew fejelt egy jobb oldali beadást nem sokkal a kapu mellé. Vidics lemaradt erről az ívelésről. Az utóbbi percekben fölénybe került az afrikai csapat, egymás után vezetik a veszélyes helyzeteket.

Az iram változatlan

A második félidő első öt percében még nem pörögtek fel az események. Mintha a szerbek kicsivel többet törnének kapura.
1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ködös, felhős idő lesz a hétvégén, de legalább nem lesz annyira a hideg

Ködös, felhős idő lesz a hétvégén, de legalább nem lesz annyira a hideg

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Két nap kellett a kormánynak, hogy Gothárra húzza a vizes lepedőt

Két nap kellett a kormánynak, hogy Gothárra húzza a vizes lepedőt

Durvul a Fidesz: Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél

Durvul a Fidesz: Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Török Gábor: A kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni

Török Gábor: A kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni