szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eleinte egy kézlegyintéssel elintézett, majd a világbajnoki címvédő Olaszország legyőzése és kiejtése után a renoméján nagyot javító Szlovákia arra készül, hogy a nyolcaddöntős csatában legyűrje Hollandiát is a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hétfő délutáni mérkőzésén.

Az újabb bravúrra azonban eléggé soványnak tetszik az esély, még ha Vladimir Weiss szövetségi kapitány az eltiltott Zdeno Strba kivételével minden játékosára, így a taljánok felett aratott 3-2-es diadalból két góllal oroszlánrészt vállaló Robert Vittekre is számíthat. A hollandok ugyanis - szemben Itália csapatával - a vb egyik legkiegyensúlyozottabb gárdáját alkotják, amely mindhárom csoportmeccsének megnyerése után (2-1 Kamerun, 1-0 Japán és 2-0 Dánia ellen) a fogadóirodáknál a végső sikerre is esélyesek rangsorában felzárkózott közvetlenül a brazilok, a spanyolok és az argentinok mögé. Szlovákia alakulata ugyanakkor az olaszok kiütése előtt mondhatni igen mérsékelt teljesítménnyel rukkolt elő, 1-1-re végezvén az új-zélandiakkal és sima, 2-0-ás vereséggel zárva a paraguayiakkal szemben.

Dirk Kuyt, a hollandok csatára kerek-perec ki is mondta, hogy ellenükben senki se számítson újabb szlovák csodára, nem lesz meglepetés, a papírforma fog érvényesülni hétfő délután a durbani Moses Mabhida Stadionban. Rögtön hozzáfűzte azonban, hogy ehhez viszont nekik ugyanolyan jól, vagy még jobban kell játszaniuk, mint a csoportmeccseken tették. "Lépésről lépésre kell továbbfejleszteni játékunk hatékonyságát, s ha szervezetten focizunk a szlovákok ellen is, venni tudjuk az újabb akadályt is" - mondta.

"Csak a hollandoknak van, nekünk nincs mit veszítenünk ezen a mérkőzésen, ők a nagy esélyesei a találkozónknak. Mi csupán ugyanazt akarjuk tenni, amit az olaszok ellen..." - kezdett hozzá a "sajtkiénekléshez"  a szlovákok egyik védője, Peter Pekarik, akinek megnyilatkozásából kitűnik: eszük ágában sincs könnyedén átengedni a továbbjutást a németalföldieknek. Erre utalt Weiss kapitány reakciója is, aki ekként fogalmazott: "Most mi vagyunk a hősök, Szlovákiában hihetetlen eufória uralkodik az olaszok fölötti diadalunk nyomán. Mérhetetlenül boldogok vagyunk. És lehet, hogy a hollandokkal szemben még inkább támadó jellegű focival állunk majd elő..."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!