szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Bocsánat, Anglia!", "Német bosszú a Wembleyért", "Most kiegyenlítettük a számlát" - ilyen és ehhez hasonló címekkel kommentálták a legtekintélyesebb berlini újságok hétfőn Németország válogatottjának továbbjutását, kivétel nélkül elismerve, hogy az uruguayi játékvezető Frank Lampard teljesen szabályos gólját nem adta meg a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

Sajtóértesülések szerint a durva játékvezetői tévedést fenntartás nélkül elismerte a labdarúgásért rajongó Angela Merkel kancellár is, és együttérzését fejezte ki brit kollégájának, David Cameronnak, akivel a legfejlettebb országok kanadai csúcstalálkozóján együtt szurkolta végig a mérkőzést. 

A hétfői lapok felsőfokon írtak a fiatal német válogatott általuk egyenesen bámulatosnak nevezett teljesítményéről, és a történelminek tartott győzelmet a játék képe alapján teljes mértékben megérdemeltnek nevezték. A szinte határtalan örömbe azonban nem csekély üröm is vegyült a szabálytalan gól miatt, amely kapcsán az újságok emlékeztettek az 1966-os világbajnokságon történtekre, Geoff Hurst kapufáról lepattanó, gólnak ítélt lövésére, amely a Wembleyben rendezett döntőn a németek ellen az angolokat segítette 3-2-es vezetéshez. A 4-2-es vereséggel végződött mérkőzéseken történteket azóta sem felejtették el a németek, mint ahogy az angolok sem fogják elfelejteni soha Frank Lampard meg nem adott, teljesen szabályos gólját - írták az újságok.

A Süddeutsche Zeitung szerint a német tizenegy lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a meg nem adott gól azonban mindig is árnyékot vet majd a két ország válogatottjának dél-afrikai összecsapására. A "mi lett volna, ha..." kérdés örökké felmerül majd a vasárnap esti mérkőzéssel kapcsolatos visszaemlékezések során - írta az újság, maga is feltéve a kérdést: az esetleges 2-2 után hogyan alakult volna ez az örökké emlékezetes, drámai, botrányos, ugyanakkor fantasztikus találkozó. A Süddeutsche Zeitung szerint mindez újabb érvként szolgál ahhoz, hogy - különös tekintettel a legfontosabb nemzetközi tornákra - elengedhetetlenül szükség van a hasonló helyzeteket egyértelműen tisztázni képes, különleges videoellenőrzés bevezetésére. 

A Berliner Zeitung rendkívül élesen bírálta Joseph Blatter FIFA-elnököt, aki az újság szerint a szóban forgó technológia alkalmazásának egyik legfőbb ellenzője. A berlini újság a meg nem adott angol gólt a dél-afrikai világbajnokság első botrányának nevezte, az uruguayi játékvezető döntését pedig egyenesen nevetségesnek minősítette. A lap szerint ha a vasárnap este történtekhez hasonló, durva bírói hibák rendszeressé válnak, az a futball halálát jelentheti. A  labdarúgás - különös tekintettel a világbajnokságokra - régóta nemcsak sport, hanem egy gazdasági ágazat, amelybe milliárdokat fektetnek, és amelytől egzisztenciák sorsa függ. Az pedig, hogy ebben az immár "ultramodern" üzletágban éppen egy olyan egyszerű technika, mint a kamera alkalmazása tilos, az vicc - fogalmazott a Berliner Zeitung, hozzátéve: ha Blatter és a FIFA többi funkcionáriusa számára valójában a labdarúgás lenne a legfontosabb, akkor nem utasítanák el  a szóban forgó kamera bevezetését célzó, a világ minden tájáról érkező követeléseket. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ugyancsak hihetetlennek nevezte, hogy 44 évvel később megismétlődhet mindaz, ami 1966-ban a Wembleyben történt. Azzal az egyetlen különbséggel, hogy a mostani durva játékvezetői hiba az angolokat sújtotta - írta a lap, szintén érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezve a Nemzetközi Labdarugó Szövetség magatartását. "Bosszú a Wembleyért" - sajnálkozott a FAZ, míg a Die Welt címlapján öles betűkkel azt hangoztatta: "Bocsánat, de most kiegyenlítettük a számlát."

Az elismert durva játékvezetői hiba ellenére  az újságok szuperlatívuszokban írtak a német válogatott játékról. A Die Welt egészen nagy gőzelemről beszélt. Az újság szerint a fiatal csapat lenyűgöző játéka szinte mindenkit meglepett, a Löw-legénység egy csapásra belopta magát nemcsak a szurkolók, de az egész ország szívébe. Mesut Özil és Thomas Müller olyan fiatal tehetség, akikkel mostantól immár mindenki együtt örül, és az esetleges kudarcért együtt szenved. Ez a csapat most már veszíthet is, míg a korábbi válogatottak ezt nem tehették meg - érvelt a Die Welt, utalva arra, hogy a fiatalok az angolok ellen felemelt fejjel, magabiztosan, ráadásul szemet gyönyörködtető stílusban harcoltak. Ezzel az új csapattal Németország immár nem a korábbi rideg, könyörtelen futballhatalom - hangoztatta a lap.

Hasonlóan vélekedett a többi újság is, kiemelve, hogy a Nationalelf magabiztos, szellemes és stílusos játékával új korszak kezdődött a német labdarúgásban. Mindennek értékéből immár az sem vonna le semmit, ha a csapat a jövő szombati negyeddöntőben Argentína ellen vereséget szenvedne - írták a lapok,  teljes egyhangúsággal kiállva a szövetségi kapitány, Joachim Löw lejáró szerződésének meghosszabbítása mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Bírói baklövések: a FIFA hallgat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közleményben jelezte: nem kommentálja a dél-afrikai világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőinek bírói tévedéseit.

MTI Sport

A mexikói kapitány nem a bírókkal foglalkozik

Nem kíván a bírókkal foglalkozni Javier Aguirre, a mexikói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy csapata lesgól miatt került hátrányba, és kapott ki végül 3-1-re az argentinokkal szemben a dél-afrikai világbajnokság nyolcaddöntőjében.

MTI Sport

Itt már minden hiba végzetes lehet

Juan Manuel Mata, a spanyol labdarúgó-válogatott fiatal csatára csatlakozott azokhoz, akik szerint a nyolcaddöntővel "egy másik világbajnokság" kezdődik, amelyen már minden hiba végzetes lehet.

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm