szerző:
MTI

A Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában tartott rendkívüli, tisztújító közgyűlésén egyhangúlag Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját választották meg a szervezet új elnökének.

A 102 küldöttből 89 jelent meg a közgyűlésen, s az elnökválasztás során az egyetlen jelöltként induló, 57 éves üzletembert 82 küldött támogatta. Senki nem voksolt nemmel, illetve senki nem tartózkodott, azaz heten nem szavaztak. "Nagyon köszönöm a bizalmat. Talán jó is, hogy heten nem szavaztak igennel, mert ez arra ösztönöz, hogy munkásságommal őket is megnyerjem majd, illetve nekik is bizonyítsak. Nem udvariasságból mondom, de ezt a felkérést nagy megtiszteltetésnek, egyúttal életem legnehezebb feladatának tartom - mondta köszöntő beszédében Csányi Sándor. - Nem vagyok benne biztos, hogy meg tudom oldani, de mindent megteszek azért, hogy sikeres legyek. Azt ígérem, hogy az elkövetkezendő időszakban időm legnagyobb részét a labdarúgásnak fogom szentelni."

A terveknek megfelelően 11 órakor kezdődött ülés ezt követően az elnökségi tagok megválasztásával folytatódott, amelyen Csányi hat, illetve a profik egy jelöltje mellett több amatőr jelölt indult, ugyanis Csányi kérése ellenére nem sikerült megállapodni egyetlen jelöltben. Nemes korábbi MLSZ-alelnök és Orell Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke ugyan visszalépett a jelöltségtől, de Helmeczy és Dankó közül egyik sem tett hasonló lépést. Ekkor egy küldött azt javasolta, hogy az amatőrök üljenek össze és válasszák ki közös jelöltjüket. Nemes, mint levezető elnök ezt azonnal a feltétellel engedélyezte és rendelt el tíz perc szünetet, hogy a kisebbségben maradó jelölt visszalép, ezt Dankó és Helmeczy is elfogadta. Ennek ellenére végül egyik sem lépett vissza, így nyílt helyett titkos szavazást kellett tartani, s végül Dankó nyert.

Meglepetés nem született, azaz Csányi hat, továbbá a profik és az amatőrök egy-egy jelöltje került be a vezető grémiumba. Vizi. E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke 84, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke 83, Bánki Erik, a parlament sport- és turizmus bizottságának fideszes elnöke 83, Berzi Sándor, a Videoton FC ügyvezetője, az MLSZ korábbi főtitkára 76, Anthony Radev, a McKinsey Company partnere 79, Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője 82 voksot kapott, míg a profikat képviselő Tarsoly Csaba 81 szavazattal került az elnökségbe.  A két amatőr jelölt közül Dankó Bélát támogatta a többség, ő 73 szavazattal jutott az elnökségbe, míg Helmeczy László 8 vokssal maradt ki onnan.

Ezt követően Andreas Kuhn az európai szövetség (UEFA) megfigyelőjeként a szervezet és Michel Platini elnök nevében gratulált az új elnöknek, továbbá örömét fejezte ki, hogy milyen egyetértésben és különösebb vita nélkül zajlott le a rendkívüli tisztújító közgyűlés. "Sokan riogattak, hogy nem lehet együttműködni ezzel a közösséggel, de ez a titkos szavazás bebizonyította, hogy ez nem igaz, mert a jó ügy érdekében igenis lehet összefogást teremteni - jelentette ki Csányi, mielőtt összehívta az új elnökség első ülését. - A múlttal nem akarok és nem is fogok foglalkozni. Nem szeretnék arisztokratikus elnökséget, közvetlen kapcsolatot akarunk a klubokkal és a megyei szervezetekkel is. Legkésőbb év végére, vagy a jövő esztendő elejére elkészül a sportág minden részletre kiterjedő stratégiája, amely tartalmazza majd, hogy hol állunk, hova tartunk és milyen eszközökkel rendelkezünk."

Az MLSZ korábbi elnöke, Kisteleki István - decemberi bejelentésének megfelelően - négy év után a február 27-i rendkívüli közgyűlésen lemondott, ezt követően Nemes Ferenc általános alelnök irányította a szervezetet. Nemes április 28-án jelentette be, hogy Csányi elfogadta az MLSZ felkérését az elnöki posztra. A júniusi alapszabály-módosító közgyűlés után, amelyen Csányi által feltételként szabott változásokat fogadták el a küldöttek, az elnökség feloszlatta a vezető testületet, majd az MLSZ-t a mostani tisztújító közgyűlésig irányító ad hoc bizottság tagjainak a küldöttek Dunai Antalt, Nemes Ferencet és Helmeczy Lászlót választották meg, elnöke pedig Nemes lett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Sport

MLSZ: módosították az alapszabályt

A küldöttek elfogadták a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) új alapszabályát a hétfőn Telkiben tartott rendkívüli közgyűlésen, ezzel teljesült a feltétele, hogy Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját július 6-án megválasszák elnöknek.

MTI Sport

Csányi Sándor kihirdette az MLSZ keretét

Megnevezte hat jelöltjét a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségébe Csányi Sándor, akit várhatóan egyedüli jelöltként választanak meg a szervezet élére a július 6-i rendkívüli, tisztújító közgyűlésen.

hvg.hu Napi merítés

Messiásként várja Csányi Sándort az MLSZ

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója igent mondott a Magyar Labdarúgó Szövetség felkérésére és jelölteti magát a szervezet elnöki posztjára. Sokan messiásként várják, de vajon megválthatja-e a magyar labdarúgást - teszi fel a kérdést A pálya szélén blog szerzője.

hvg.hu Sport

Exkluzív Koeman-interjú: "Úgy látszik, itt ez a normális"

Erwin Koemant, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát az MLSZ-hez fűződő viszonyáról, jövőbeli elképzeléseiről, a fiatalokról, a végeláthatatlan Gera-ügyről, a magyar foci hibáiról és Orbán Viktorról kérdeztük. A hvg.hu interjúja.