szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Méltósággal búcsúzott a "jövő csapata" a dél-afrikai világbajnokság kisdöntőjében - írták a vasárnapi német lapok, az Uruguay elleni győztes bronzmérkőzést kisdöntőnek nevezve.

Az újságok kivétel nélkül nagy elismeréssel méltatták a német válogatott dél-afrikai eredményét, úgy értékelve, hogy a 2006-os harmadik hely megismétlésével, azaz a bronzérem megszerzésével a csapat kiválóan teljesített. A legígéretesebbnek ugyanakkor a lapok azt tartják, hogy Németország - amint hangsúlyozták - megtalálta a jövő csapatát.

A német válogatott évtizedek óta nem rendelkezett olyan tehetségekkel, mint most - vélekedtek a szakértők, kiemelve mindenekelőtt a világbajnokság fiatal felfedezettjének címére esélyes, összesen 5 gólt szerzett Thomas Müllert, a középpályán ragyogóan irányító és a hírek szerint már a Barcelona által is megkörnyékezett Mesut Özilt, a sérült csapatkapitányt, Michael Ballackot kiválóan helyettesítő Sami Khedirát, a kapus Manuel Neuert és mindenekelőtt a 26 évével hozzájuk képest már-már középkorúnak számító Bastian Schweinsteigert, valamint az ideiglenes kapitány Philipp Lahmot.

Mindez nem utolsósorban az edző, az 50 éves Joachim Löw érdeme - hangsúlyozták a vasárnapi lapok, amelyek ismételten a szövetségi kapitány érdemének tudták be azt is, hogy a válogatott korábbi oszlopai, köztük elsősorban Lukas Podolski és Miroslav Klose megint rátalált korábbi önmagára, sőt az utóbbi a világbajnokságok történetének góllövő listáját vezető brazil Ronaldót is beérhette volna, ha influenzás megbetegedése nem akadályozta volna abban, hogy szombat este Port Elizabethben Uruguay ellen pályára lépjen.   

A kommentárok szerint ez a csapat nem csupán  minden idők egyik legfiatalabb és legtöbb tehetségből álló német válogatottja volt, de erényének számított a sok átadásos, olykor szemet gyönyörködtető, taktikus játék, a hagyományos német labdarúgás valóságos megreformálása, továbbá az a szellem, amelyhez hasonlóról német válogatott régóta nem tett tanúbizonyságot.

Ez pedig - amint azt a kommentárok kiemelték - az egymásért való játék, egymás segítése, buzdítása volt. A fiatalok nemcsak tehetségüket, de bátorságukat és akaraterejüket, erkölcsi tartásukat is bizonyították azzal, hogy a csoportmérkőzésen Szerbiától elszenvedett vereség után is képesek voltak talpra állni, és történelminek minősített győzelmeket aratni a világ legjobbjai között nyilvántartott Anglia és Argentína ellen.

Ugyanebből a megközelítésből értékelték az újságok a harmadik hely megszerzését is, emlékeztetve arra, hogy az elődöntőben Spanyolországtól - megérdemelten - elszenvedett vereség után az elkeseredett fiatalok a "padlóra kerültek", de képesek voltak ismét talpra állni, küzdeni, győzni akarni és 2:1-es urugayi vezetés után megfordítani a mérkőzést. "Ez a csapat emelt fővel, méltósággal búcsúzott Dél-Afrikától, és Németország büszke lehet válogatottjára" - hangsúlyozta a  Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

A lapok, illetve a szakértők szerint a legfőbb feladat most annak biztosítása, hogy a Löw-legénység a megkezdett úton haladjon tovább. Ehhez azonban nemcsak a csapatot kell együtt tartani, sőt természetesen még tovább erősíteni, hanem Joachim Löwöt is maradásra kell bírni. A szövetségi kapitány ugyanis egyelőre még nem nyilatkozott jövőbeni szándékait illetően, a szombat esti mérkőzés után csak annyit mondott, hogy az elmúlt hetek rendkívül kemény munkája után  most néhány napos gondolkodási időre van szüksége.

A sikeres világbajnoki szereplés, a "jövő csapatában" rejlő  lehetőségek, a játékosok - és a legtekintélyesebb szakértők - Löwhöz való ragaszkodása azt valószínűsíti, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány készíti fel Németország válogatottját a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra, egyelőre azonban még minden nyitott. Mindenesetre Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke egy vasárnapi interjúban azt hangsúlyozta: mindent elkövet, hogy Löwöt maradásra bírja.
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Így jósol Paul, a polip - videó

A világbajnokság végére Paul, a jósoló polip legalább akkora sztár lett, mint a focisták. Peddig mindössze annyit csinál, mint az a videón is látszik.