szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Faragó Tamás a vízilabdázás élő legendája – miközben a magyar válogatott a zágrábi Európa-bajnokságra készül – a nemzeti csapat honlapján az egyre több nézőt és támogatót vesztő sportág megújításáért emelte fel a szavát.

Faragó Tamás, aki a Magyar Vízilabda Szövetség szakmai testületének, a sportág fejlesztésére hivatott grémiumának elnöke először júniusban adott interjút a válogatott honalpjának. Akkor többek között kifejtette: „Sajnos a magyar vízilabdázás elsősorban a válogatott szereplésére lehet büszke. A magyar vízilabda éveken keresztül meghatározó szerepet töltött be a világban, de ez nemcsak azt jelenti, hogy eredményesek voltunk, hanem azt is, hogy a sportág fejlődésének irányát mi határoztuk meg.” Faragó szerint ez már régóta nem így van függetlenül attól, hogy a válogatott még mindig nagyon jól szerepel. Egy sportág népszerűségét a játékosok és a nézők száma adja. A játékosok számában talán nálunk is van előrelépés, a nézőkében viszont mindenképpen visszaesés tapasztalható. És hogyha nem tudjuk ezt a problémát rövid időn belül megoldani, akkor komoly nehézségek lesznek – fejtette ki a szakember.

Két legenda: Faragó Tamás és Kemény Dénes. Kafkai félelem helyett megújulás
©

Nem rejtette véka alá, hogy a sportág problémáinak gyökerét hol látja: „Nagy-nagy gond, hogy a vízilabda 120 éves történetében egyetlen értelmes ember nem került a legfőbb vezetésbe. A ’legfőbb vezetés’ mindig szabályokat hoz, de valójában próbálja azokat minél bonyolultabbá tenni, elsősorban azért, hogy a saját szerepét még jobban előtérbe helyezze. Mindezt úgy teszik, hogy a FINA meg a LEN nem több, mint egy kafkai fogalom, tehát félünk tőlük, de igazából azt se tudjuk, hogy kik ők. Mi megtehetnénk azt, hogy a saját elképzelésünk alapján játszanánk bajnokságot, találnánk ki szabályokat és igazából ha már a játék fejlődését nem tudjuk befolyásolni, a vízilabda megmentésének ügyét mindenképpen a kezünkbe vehetnénk.”

Faragó úgy látja: „Lehet vitatni, hogy a vízilabda mennyire jó, érdekes sport, de hogyha ideális körülmények között játsszák, akkor minden vitán felül egy esztétikai élmény.  És ez nem véletlen. Süt a nap, kék a víz, a nézők fürdőruhában szurkolhatnak, strandolva a lelátón, ami a legfontosabb. Igazából ez egy szezonális sportág, amit nagyjából három hónapon át lenne érdemes előtérbe helyezni. Ez alapvető kérdés: nyáron kellene vízilabdázni. Ebben az időszakban az összes sporttévé csak vakarózik, mert nem tud mit közvetíteni, pedig minden egyes nap lehetne vízilabda képernyőn!

[[ Oldaltörés (2. oldal: Radikális változásoknak kell jönniük) ]]

A legenda a minap ismét megszólalt, hiszen szerinte mára a vízilabda olyan rossz helyzetbe sodródott, amelyből már csak radikális változtatásokkal van kiút. Sőt akár egy új szabályokkal játszott „hasonló” játék megteremtése is megfontolandó volna. „A mi célunk az, hogy a vízilabdát ne csak érthetővé és látványossá tegyük, hanem népszerűvé is. Nyilvánvaló hogy egy sportág népszerűségét az igazolt versenyzők és a nézők száma adja, és ebben előre kell lépni. Ha kicsit többen néznék a játékot, máris óriási lépést tennénk afelé, hogy népszerűbb legyen ez a sport. Ugyanakkor, ha nem tudjuk elérni, hogy olyan sportnagyhatalmak számára, mint amilyen Franciaország, Anglia, Japán, Kína vagy Brazília fontos legyen a sportág, akkor gyakorlatilag a saját sírunkat ássuk” – szögezte le Faragó Tamás a vlv.hu-n.

Azzal folytatta hogy el kéne dönteni: „adjunk-e még egy sanszot a vízilabdának, vagy esetleg ki kellene találni egy új játékot, a kosárlabda illetve a rögbi irányába elindulva. Az az igazság, hogy az érvek többsége amellett szól, hogy megérdemel még egy esélyt a vízilabda. Ez egy tradicionális, klasszikus sportág, az emberek nagyon szeretik, élményt jelent számukra a kemény, test test elleni küzdelem. Az ókori görögök óta a férfiak és a nők is szeretik a férfias, embert próbáló sportágakat, már csak az esztétikai élmény miatt is.”

Faragó szerint: „abban mindenki egyetért, hogy ez nyári sportág. Olyan időszakban kell vízilabdázni, amikor a többi sportágnál éppen szünet van. A nyár az, amikor holtszezon van a sportéletben, s még a tévétársaságoknak is gondot okoz, hogy mit közvetítsenek. A másik, ami teljesen egyértelmű: kisebb pályára van szükség. Ha belegondolunk abba, hogy hány 25 méteres vagy 25 yardos medence van a világon, akkor teljesen egyértelmű, hogy ezeket az uszodákat nagyon könnyen be lehetne kapcsolni a vízilabda-élet körfogásába. Csak az kell hozzá, hogy huszonöt méteres, vagy huszonöt yardos legyen a hivatalos vízilabda-pálya. Mérnökök által könnyen igazolható tény, hogy egy huszonöt méteres medence és egy ötven méteres medence között nem kétszeres az árkülönbség, hanem nyolcszoros, ráadásul nyolcszor annyiba kerül a fenntartás is. Tehát annyi logikai érv szól eme újítás mellett, hogy csak egy dologra van szükség: azok az emberek is gondolják végig, akiknek döntési joguk van.”

[[ Oldaltörés (3. oldal: Gyorsabb és látványosabb játék - szabályváltozások) ]]

A játék gyorsabbá és látványosabbá tétele érdekében szabályváltozásokra is szükség volna. „Kevesebb mezőnyjátékos játsszon egy időben, hat helyett csak öt. A játék gyorsítására megoldás volna, ha egy játékos öt másodpercnél tovább nem tarthatná kézben a labdát. Az iramot a labda sebessége határozza meg, tehát attól, hogy sokat úsznak a játékosok, még nem lesz nagyobb az iram. De az ötmásodperces szabály bevezetése rákényszerítené a játékosokat a labda gyorsaságának növelésére. Ezen kívül nagyobb kapura lenne szükség, meg kellene emelni a felső kapufa magasságát öt centivel (öt százalékkal), amit a legkisebb befektetéssel meg lehet valósítani.”

„Fontosnak tartom – mondta Faragó –, hogy a centert csak kitett kézzel lehessen fogni. Ma csak az óriások, csak az erősek lőhetnek centerből gólt, a kicsiknek sanszuk sincsen.”  Szerinte a változtatás lehetővé tenné, hogy technikai irányban fejlődhessen tovább a vízilabda. Ráadásul ez a center-bekk viszony, a legtöbb vitát kiváltó játékvezetői kérdés is tisztulhatna.”

„Abban reménykedem, hogy Magyarországon és azokban az országokban, ahol erre rákapnak, elkezdik az új szabályok kipróbálását a gyakorlatban. A hivatalos szabályváltozást évek óta hiába kérjük, javasoljuk, minden marad a régiben. Lépni kell, például Magyarországon a vidék-bajnokságban, a Budapest-bajnokságban, de akár OB-1-es bajnokságban is ki lehetne próbálni ezeknek a szabályoknak egy részét. Nem hiszem, hogy a válogatott rosszabbul szerepelne attól, hogy más szabályokkal játszanának a hétköznapokban játékosok” – fejtegette a szakember.

Milyen változásokat szeretne elérni Faragó Tamás?

A vízilabda legyen nyári sportág, a bajnokságokat ekkor játsszák
A válogatott világversenyeket ősszel, a klubok nemzetközi sorozatait tavasszal bonyolítsák le
Legyen nagyobb a kapu
Legyen kisebb a labda
A 30 méteres helyett legyen 22-25 méteres pálya
Legyen hosszabb, 4x10 perces játékidő
A csapatok létszáma csökkenjen 11 főre
A vízben egyszerre 6 helyett 5 mezőnyjátékos lehessen egy csapatból
Három helyett öt személyi hiba kelljen a kipontozódáshoz
Ne legyen kontrafault, szűnjön meg a két kézzel érintés tilalma, ne legyen szabálytalan, ha a labda akció közben a víz alá kerül
Szabaddobásból 5 helyett 7 méterről lehessen gólt szerezni
Ötméteres helyett négyméteres legyen a büntető
Ne csak a kapusról kipattanó labda legyen szöglet
A támadási idő hosszabbodjon meg akár 35 másodpercig
El kell érni valahogy, hogy a játékvezetők a támadójátékot preferálják

Faragó Tamás elmondta, hogy a Sport Televízióval karöltve rendeznek egy mérkőzést, megnézik, hogy miként fest ez a dolog a képernyőn. A Sport TV még abban is partner, hogy akár mind a három elképzelést teszteljék. Az előbb említett mellett szabályváltozásokkal játszott hagyományos vízilabda mellett legyen viktória (afféle bírkózós vízi rögbi) kétkapura, s egy amerikai kezdeményezést, a Bruce Wigo-féle kosárlabda-szabály alkalmazását is kipróbálják. (Bruce Wigo, az emeriki vízilabdaélet egyik meghatározó alakja a vlv.hu-n igen figyelemre méltó megjegyzéseket fűzött Faragó Tamás felvetéseihez.)

„A bemutató meccsre már csak a zágrábi EB után kerülhet sor. De megy tovább az egyeztetés, az e-mailezés is, ha úgy tetszik, a könyörgés, hogy próbáljuk meg ’hivatalosan’ a dolgot. Egyre inkább úgy érzem, hogy ebben lesznek partnerek. A legnagyobb lehetőséget továbbra is az amerikai egyetemi bajnokságban látom, ez lehetne a legnagyobb próbatétel. Abban reménykedem, hogy Bruce Wigo barátommal meg tudunk állapodni és talán ott könnyebben keresztülvihető a kísérleti játék megvalósítása” – értékelte a kezdeményezés helyzetét Faragó Tamás.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Vincze Szabolcs Sport

Vízipólósaink idei utolsó lehetősége

Vasárnap tizenkét csapattal elkezdődik a vízilabda Európa-bajnokság Horvátországban. A magyar válogatott elsődleges célja, hogy kvalifikálja magát a 2011-es sanghaji világbajnokságra, ami akár egy hatodik hellyel is sikerülhet. Más kérdés, hogy ezzel a helyezéssel aligha lenne bárki elégedett.

Sport

Vízilabda: a Kemény-csapat javíthat az Eb előtt

Az első alkalommal kiírt, s a Margitszigeten péntektől vasárnapig tartó Vodafone Kupa a tétje annak a nemzetközi férfi vízilabdatornának, amelynek az olimpiai bajnoki címvédő magyar válogatotton kívül a spanyol, az olasz és a német nemzeti együttes is résztvevője.

MTI Sport

Női vízilabda Világkupa: győzelem a görögök ellen

A magyar női vízilabda-válogatott 13-11-re nyert a görög csapat ellen az Új-Zélandon zajló Világkupa csütörtöki, 3. fordulójában. Petrovics Mátyás együttese – amely kedden a kanadaiaktól 14-10-re, szerdán pedig a kínaiaktól 11-8-ra kapott ki – a kvartett harmadik helyén zárt, és a pénteki negyeddöntőben várhatóan az Egyesült Államok alakulatával találkozik.

MTI Sport

Tornagyőztes a Kemény-csapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott nyerte a Vodafone Kupáért első alkalommal kiírt nemzetközi tornát, miután a vasárnapi befejező játéknapon - az olaszok (9-8) és a németek (15-9) után - két góllal a spanyolok legjobbjait is legyőzte a Margitszigeten.

Zárt karokkal fogadták a Trianon után beözönlő menekülteket

Zárt karokkal fogadták a Trianon után beözönlő menekülteket

Nagy változtatásra készül a Google a kereső találati listájában

Nagy változtatásra készül a Google a kereső találati listájában

"Ha ez így folytatódik, akkor az ellenzéknek 2022-ben semmilyen esélye sem lesz"

"Ha ez így folytatódik, akkor az ellenzéknek 2022-ben semmilyen esélye sem lesz"