szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhárom gólbírós rendszert tekint át a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), amelyek révén hatékonyabbá lehetne tenni a játékvezetők ténykedését.

Mindegyik technológia prezentációja már a múlt héten megtörtént, a következő lépésként pedig a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB október 20-án foglalkozik velük. Az IFAB technikai albizottsága még júliusban, Cardiffban ült össze a dél-afrikai világbajnokság játékvezetői tévedései következtében egyre inkább követelt új rendszer bevezetése miatt, akkor az egyetlen napirendi pont a két további bíró alkalmazása volt. 

Az 1886-ban alapított IFAB márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket. A testületnek nyolc tagja van, ennek felét - amely az íratlan szabályok szerint mindig egységesen szavaz - 1913 óta a FIFA delegálja, a másik négy vezető pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. 

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára júliusban leszögezte: ez volt az utolsó vb, amelyen még a jelenlegi játékvezetői rendszer működött. Arról, hogy lesz-e bármiféle új szabály, jövő márciusban határoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Bírói baklövések: a FIFA hallgat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közleményben jelezte: nem kommentálja a dél-afrikai világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőinek bírói tévedéseit.

hvg.hu Sport

Lehallgatott focibírók – így születnek a hibák

Őrjöngő edzők, a pályán hosszú pillanatokra beálló tanácstalanság, majd szembesülés az elkövetett hibákkal, s azzal, hogy egy rossz döntés hosszú időre visszavethet egy karriert – ezeket a momentumokat mutatja be az a remek dramaturgiájú dokumentumfilm, amely a legismertebb futballbírók és partjelzőik meccs közbeni rádióbeszélgetéseit közli, s betekintést enged öltözőjükbe, otthonukba is. Találkozhatunk Rosettivel, Webb-bel, és még Kassai Viktorral is.

MTI Sport

A bírók döntéseinek 96 százaléka jó volt, Kassai nem lepődött meg

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon eddig többször szolgáltattak beszédtémát a nyilvánvalóan hibás játékvezetői döntések, ennek fényében a nemzetközi szövetség (FIFA) kimutatása némileg meglepő eredményt mutat, ugyanis e szerint az eddigi 62 meccsen a bírók ítéleteinek 96 százaléka helyes volt.

MTI Sport

Nem fizették ki a focivébé rendező városait

A nyári, dél-afrikai világbajnokság rendező városai szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tartozik nekik; Durban polgármestere már arról beszélt, hogy az egyeztetésekben új szakaszba lépnek, amennyiben nem kapják meg a pénzüket.

MTI Sport

A FIFA szerint nem kellett volna visszajátszani a lesgólt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezetői szerint nagy hiba volt visszajátszani a johannesburgi Futballváros stadion kivetítőjén Carlos Tévez lesgólját a vasárnap esti Argentína-Mexikó világbajnoki nyolcaddöntő alatt.

MTI Sport

A FIFA-elnök szerint is sérült a fair play szelleme

Csalódottan nyilatkozott a vasárnapi spanyol-holland világbajnoki döntőről Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke. A svájci sportvezető a rengeteg durva szabálytalanság miatt volt elkeseredett.