szerző:
Vincze Szabolcs

Március elejétől beindul a teljesítménytúrák szezonja Magyarországon. Mehetünk családostul, barátokkal vagy egyedül. A hvg.hu országjáró ajánlata.

Bár Magyarországon nincsenek magas hegyek, mégis tele vagyunk szebbnél szebb túrahelyekkel. Ezért a túrázásnak hazánkban is komoly hagyománya alakult ki a 19. századtól. Ennek egyik formája a teljesítménytúrázás, melyre évről évre egyre többen neveznek be. Népszerűségének számos oka van: egyrészt egészséges, mert tiszta levegőn, a természetben végzünk órákon keresztül izommunkát, másrészt remek alkalom kilépni egy napra a város határain kívülre. A harmadik ok a költséghatékonyság, hiszen egy ezer forintos nevezési díjú teljesítménytúra már a felső árkategóriába tartozik, sőt a sportfelszerelés is viszonylag szerényebb összegből kihozható. Csupán a bakancs, a hátizsák és esőkabát számít extrának, strapabíró nadrágja és pulcsija mindenkinek van otthon.

©

A túraútvonalak könnyen követhetőek térképen (eltévedés tehát kizárva), és bizonyos időnként - zsíros kenyér, leves vagy folyadék formájában - frissítő is várja a fáradt túrázókat. A szintidőn belüli teljesítés oklevéllel és kitűzővel is jár, bár ez inkább a gyerekeket motiválja. A kiindulóhely minden esetben jól megközelíthető autóval, és mivel általában itt is fejeződik be az aktuális teljesítménytúra, a visszautazás sem gond.

Amire figyelnünk kell, az a folyadékbevitel (ez legalább másfél liter vizet jelent fejenként), az ennivaló (minimum két-három szendvics) és valami édesség, ami energiát ad. Bár sokan esküsznek rá, a szőlőcukor mégsem ajánlott, mert növeli a vízigényt - akkor inkább már a csoki.

A pontos időpontokról és a túra menetéről mindig tájékozódjunk előre a honlapról, de azért ne felejtsünk el vinni a vidékről készült turistatérképet, mint ahogy időben felkelni sem, mert a bejelentkezés többnyire korán reggel van. Az, hogy a túra időre megy, ösztönző erő, különösen a hajrában. A több mint száz magyarországi teljesítménytúra közül íme a hvg.hu tízes ajánlata.

©

1. Bakony. Március 26-án könnyebb és komolyabb túrát is tehetünk Veszprémből kiindulva, ami a Bakonyban vezet körbe. Három táv van, 10, 25 és 50 kilométeres, a nevezési díj 300-500 Ft. A túra végállomása Városlőd, ahonnan különjáratú buszok szállítják vissza a várakozókat a veszprémi vasútállomásra. Részletek a túra honlapján, kattintson!

2. Soproni IVV túranap. A soproni természetbarátok április 3-ára szervezett barangolása a kertvárosi Öregmalomtól indul, itt van a rajt és a cél. Könnyed, 6, 12 és 19 kilométeres túrákról van szó, mindez 500 forintért. Kezdőknek különösen ajánlott. Részletek a túra honlapján, kattintson!

3. Bükki források. Április 9-én az ország egyik legszebb és legismertebb vidékén rendeznek teljesítménytúrát. Ez nem más, mint a lillafüredi kisvasút-állomásról induló 17, 30 és 50 kilométeres túra, ahol távoknak megelelően 500 és 800 forint közötti összeget kell előszednünk a zsebünkből az indulásért. Részletek a túra honlapján, kattintson!

4. Gerecse. Ez a jól ismert teljesítménytúra április 16-án Tatabányáról, a vasútállomástól fél kilométerre lévő Jubileumparkból indul, hogy három táv: 10, 20 és 50 kilométer után, a turulszobor érintésével visszatérjen ugyanoda. A nevezési díj 500 és 800 forint között mozog, de ezért Vértestolnánál zsíroskenyér is jár. Részletek a túra honlapján, kattintson! 

5. Mátrabérc. Az április 16-ai mátrai túra hazánk legismertebb és legnépszerűbb teljesítménytúrája. Az út Siroktól indul, és csak a legedzettebb túrázóknak ajánlott. Nemcsak azért, mert 55 és fél kilométert kell teljesíteni, hanem mert a Mátra kis kiterjedése miatt igen nagy szintkülönbségek vannak (összesen 2742 méter). A nevezési díj 1000 forint, valamint a buszjegyekkel is számolni kell. Részletek a túra honlapján, kattintson!

©

6. Mount Everest Túrasorozat Balatonalmádiban. A hangzatos név ellenére összeállításunk legkönnyebb programja, a résztvevőknek kilenc kilométert kell megtenni, és az út inkább a város nevezettességeire és a környező erdőre koncentrál. Igaz, azt sötétben, a gyülekező ugyanis április 23-án délután 18:00 ás 19:00 között a Pannónia Kulturális Központnál van. Ha indulni akarunk, vigyünk magunkkal 700 forintot. Részletek a túra honlapján, kattintson!

7. Mecsek. Április 30-án érdemes délre utazni, a Zobákpusztáról induló Mecsek-túrára. A legismertebb táv itt is 50 kilométer, de erőnléttől függően 30, vagy akár csak 15 kilométeresre is tervezhetjük az utat. A rendezők 500-600 forintot kérnek, de a honlap szerint ebben van csokoládé, üdítő, tea, sütemény, zsíros kenyér, lekváros kenyér és csomagmegőrzés. A legjobb befektetés. Részletek a túra honlapján, kattintson!

8. Őrség. Aki ismeri a vidéket, jól tudja, hogy ez az ország talán legszebb teljesítménytúrája. A nyugatra tartó hosszú autóút miatt talán a legdrágább is mind közül, de garantáltan megéri. Május 14-én Őriszentpéteren lehet nevezni 600-800 forint fejében, és 20, 30 és 50 kilométeres távolságokon lehet indulni. Rajt a buszállomáson. Mivel eddig már biztos megedződtünk pár korábbi túrán, érdemes a leghosszabb távot választani. A túra leírása.

9. Egri Bükk. Ez a túra azért különleges, mert nemcsak gyalogosan vághatunk neki a 15, 30 és 50 kilométeres távoknak, hanem biciklivel is. Ha ezt választjuk, 80 kilométert kell tekerni! A május 21-ei túra kiindulópontja a felsőtárkányi Imókő Üdülő, ahol a nevezés egységesen 900 forint. Részletek a túra honlapján, kattintson!

10. Kinizsi százas. Zárásként a legembertpróbálóbb program, ami ugyanakkor nagyon népszerű a gyakorlott túrázók körében. Ezen tényleg csak azok induljanak el, akik nagyon jó kondícióban vannak, hiszen 24 óra leforgása alatt 100 kilométer kell megtenni a Pilis, Gerecse és a Visegrád-hegységekben. A túra Békásmegyerről indul május 28-án korán reggel, díja 2000 forint, ami nem olcsó, de az elismerésre méltó teljesítmény és a célban járó gulyás miatt meg kell próbálni. Részletek a túra honlapján, kattintson!

Jó túrázást mindenkinek!

Vincze Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Csúnya vereséget szenvedett a kopaszbotrányból megismert Erdősi Lászlóné férje

Csúnya vereséget szenvedett a kopaszbotrányból megismert Erdősi Lászlóné férje

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

"Nem volt biztosítva az állami vagyon védelme" - súlyos ÁSZ-megállapítások az Iparművészeti Múzeum gazdálkodásáról

"Nem volt biztosítva az állami vagyon védelme" - súlyos ÁSZ-megállapítások az Iparművészeti Múzeum gazdálkodásáról

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett