szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

Berki Krisztián világ- és ötszörös Európa-bajnok tornászunk gőzerővel készül az októberi világbajnokságra, ahonnan jó eséllyel kvalifikálhat Londonba. A probléma azonban az, hogy egy szabály értelmében nem csak lovon kell jól teljesítenie, ha kint akar lenni az olimpián.

A magyar tornasport jelenének legeredményesebb versenyzője nem indul Kínában, a most kezdődő sencseni Universiadén. Döntésének oka, hogy legjobb formáját későbbre kell tartogatnia, és a kínai verseny az edzésmunkába sem fér bele. Mivel kint szeretne lenni a 2012-es olimpián, az októberi világbajnokságra koncentrál. Világbajnok (2010) és ötszörös Európa-bajnok (2005, 2007, 2009, 2009, 2011) sportolónk számára létfontosságú az október 8. és 16. között rendezett torna-vb, Tokióból ugyanis a szerenkénti első három helyezett kvalifikálja magát Londonba.

A csavar viszont az, hogy csak abban az esetben, ha másik két szeren is jól teljesít. A szerenkénti indulóknak ugyanis választaniuk kell két másik szert (a lóspecialista Berki esetében ez a nyújtó és a gyűrű, de hogy biztosra menjen, edz lóugrásban is), melyeken szintén be kell mutatniuk egy-egy gyakorlatot a japán fővárosban, hiába nem az a választott szerük. A versenyek után ezen a két szeren szerzett pontszámaikat összeadják, és ennek a számnak el kell érnie az indulók pontátlagának 80 százalékát.

Berki Krisztián világbajnoki aranyat érő gyakorlatának vége
©

Bár nagyon kicsi a valószínűsége, de így extrém esetben még az is előfordulhat, hogy például Berki Krisztián újra világbajnok lesz lólengésben, de a másik két szeren nem éri el ezt az említett 80 százalékot, így nem jut ki Londonba. Márpedig igazságtalan lenne, ha egy nyújtón történt rontás vagy egy elszakadt tenyérvédő fosztana meg egy világbajnokot attól, hogy azon a szeren, melyen talán legjobb a világon, indulhasson az olimpián.

A szabály azonban más problémát is felvet. „Krisztiánnak így nemcsak lovon kell csiszolgatnia a gyakorlatát, hanem az említett két másik szeren is újra edzésbe kellett állnia – nyilatkozta a hvg.hu-nak Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke – Jól halad, a gond nem is azzal van, hiszen nagyon sokáig mind a hat szeren versenyzett, ezt csak 5-6 éve hagyta abba. De amellett, hogy ez több edzésidőt igényel, átalakul a szervezet izomegyensúlya is. A gyűrűhöz például olyan izmok fejlődnek jobban, amelyek hátráltatják a lovon, mert felesleges plusz kilókat jelentenek. Ráadásul nemrég mondta, hogy fáj a válla, ami szintén a megváltozott edzések következménye.”

Ugyanaz, más szögből
©

Ez a szabály a szerenkénti döntők szempontjából teljesen feleslegesnek tűnik, és elsősorban a nagy országok lobbijának eredménye. Ez ugyanis a nagyobb anyagi forrással és infrastruktúrával rendelkező országok versenyzőinek olimpiai részvételét segíti (Egyesült Államok, Kína, Japán). Márpedig a szerspecialisták számára azért ilyen fontos ez a torna, mert ők már nem lesznek ott a következő, januári kvalifikációs versenyen.

Universiade és olimpia

"Azt még egyelőre nem tudni, kik lesznek ott a szertorna mezőnyében a most kezdődő Universiadén, de annyit azért lehet sejteni, hogy mivel a nagymenők az októberi kvalifikációs torna-világbajnokságra élesítik a formájukat, könnyen lehet, hogy ezt a versenyt kihagyják" – tette hozzá Magyar Zoltán. Ez pedig az amúgy is esélyesnek tartott Hídvégi Vid éremszerzési esélyeit igencsak megnöveli Sencsenben.

Az olimpián a magyar csapatot lólengésben Berki Krisztián, összetettben nagy valószínűséggel Hídvégi Vid képviselheti majd, ez a sikeres kvalifikációtól függ. Hozzájuk csatlakozhat majd még egy versenyző a női mezőnyben, de hogy ki, az csak januárban dől majd el. A magyar férfi és női tornacsapatnak sajnos nincs reális esélye kijutni Londonba.

Vincze Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vincze Szabolcs Sport

Mennyit ér tizennégy magyar olimpiai aranyérem?

A magyar tornászok az eddigi olimpiák alatt tizennégy aranyérmet szereztek az országnak. Mégis, kevés sport van olyan siralmas helyzetben, mint a Berki Krisztián személyében még ma is világklasszist felmutató magyar torna.

MTI Sport

Magyar világbajnok szponzort keres

Berki Krisztián, a lólengés világbajnoka saját bevallása szerint rendkívül nehéz körülmények között készül a versenyekre.

Vincze Szabolcs Sport

Berki Krisztián: a londoni olimpiáig biztosan kitartok

Május 11-én Berki Krisztián a legmagasabb pontszámot érte el a lólengés versenyében a lausanne-i tornász-ebén, így Magyar Zoltán és Guczoghy György után harmadik magyarként két alkalommal is megvédte kontinensbajnoki címét. A régi/új Európa-bajnokkal a versenyről, az eredményekről, a tornáról és az olimpiáról beszélgettünk.

Vincze Szabolcs Sport

"Egy aranyérmet elvesztettem, nem pedig nyertem egy ezüstöt”

Londonban ezüstérmes lett lólengésben, Stuttgart után másodszor. Ugyanakkor négyszeres Európa-bajnok és bármilyen versenyen indul, bajnokesélyes. A hvg.hu Berki Krisztiánnal, az utóbbi idők legeredményesebb magyar tornászával beszélgetett a világbajnokságról, a londoni olimpiáról, a magyar torna és saját jövőjéről.

MTI Sport

A MOB megveszi Berkinek a különleges lovat

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének álláspontja szerint egyértelmű cél, hogy a sportolók a lehető legjobb körülmények között készüljenek fel a londoni ötkarikás játékokra, azaz a szövetségek és a műhelyek támogatása megfelelő mértékű legyen.

hvg.hu Sport

„A lovasok sokáig élnek” – egy magyar aranyérem háttere

A négyszeres Európa-bajnok és most már világbajnok Berki Krisztián napjaink legeredményesebb magyar tornásza. Két vb-ezüstérem után a hétvégén magabiztos gyakorlattal utasított mindenkit maga mögé Rotterdamban, de még van benne tartalék.