szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

2012 januárjára három tornászunk szerezte meg a londoni olimpián való indulás jogát. Berki Krisztián aranyesélyes lólengésben, de rengeteget számít majd, hogy a döntőben ott lehet gyerekkori barátja, Hidvégi Vid is. Böczögő Dorinának jót tenne egy stratégiaváltás, és a szövetségre is kemény sportdiplomáciai munka vár. A magyar esélyekről és a folytatásról a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltánt, a Magyar Torna Szövetség jelenlegi elnökét kérdeztük.

„Hogy az aranyéremre legesélyesebb Berki Krisztián milyen eredményt ér el Londonban, az szerintem csak tőle függ – mondta a lólengés Európa- és világbajnokáról a hvg.hu-nak Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke. – Mellette Hidvégi Vid erős pontszerző lehet, hiszen a mostani tesztversenyen még egy, a leugrásban leépített gyakorlattal is döntőbe jutott a lovon. Ezen a tesztversenyen a cél a kvóta megszerzése volt, azért választott egyszerűbb gyakorlatot, hogy biztosan ne rontsa el.”

Magyar szerint az olimpiai éremre kevés az esélye Hidvéginek, mert bár két szerspecialista, az ausztrál Prashanth Sellathurai és a szlovén Saso Bertoncelj kisesésével gyengült a lólengés mezőnye, de Londonban is komoly riválisok lesznek ott. Egyrészt Berki, de a hazai hátszéllel versenyző Louis Smith és a francia Cyril Tommasone, akik a tokiói világbajnokságon is Hidvégi előtt végeztek.

„Ha jól felkészül, biztosan be tud kerülni a lólengés döntőjébe, a pontozóbírók ugyanis már elfogadták őt is az első nyolc között” – tette hozzá Magyar, és szavait Hidvégi legutóbbi eredményei is bizonyítják, hiszen tavaly az Eb-n és a vb-n is negyedik lett, Tokióban ráadásul csak öt ezreddel maradt le Tommasone mögött. A magyar tornász most a 20. legjobb eredményt érte el a londoni tesztversenyen, az azonban biztos, hogy az összetett mezőnyben nincs esélye Londonban.

Hidvégi Vid

„Természetesen nem adjuk fel a hat szert, de a lólengésre kell erősítenünk. Ez annyit jelent, hogy Vidnek ezentúl kétszer annyi edzést kell végeznie ezen a szeren. A közvetlen cél most az, hogy Montpellierben, a májusi Európa-bajnokságon is jól szerepeljen lólengésben, erősítse meg döntős pozícióját. Szokják meg őt is a fináléban. Berki Krisztiánnal nagyon jóban vannak, így egymást erősítik majd Londonban, mi pedig két biztos pontszerzővel számolhatunk.” Bár Magyar szerint erre kevés az esély, de extrém esetben két éremmel is gazdagodhat a magyar torna a nyári játékokon.

„Jó barátok vagyunk Viddel, gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Eddig éveken át szólóztam a világversenyeken, de a tavalyi Eb és vb tapasztalataiból mindketten tudjuk, hogy mennyit számít, ha ketten vagyunk a döntőben – mondta a hvg.hu-nak Berki Krisztián. – Neki szerintem ugyanannyi esélye van a döntőre, mint bárkinek, a gyakorlata a mostaninál erősebb lesz. Garancia viszont sosincs, a tornában nincsenek papírforma eredmények.”

Ráadásul a tornában az utóbbi időben ugyan hoztak szabályokat ellene, de még mindig sokat számít a sportdiplomácia, és ezen a téren bele kell húznunk. „Vid szerintem a vb-n is megérdemelte volna a bronzérmet. A bírók igenis befolyásolhatják a végeredményt, ezért a mi bíróinknak és a magyar szövetségnek is meg kell tenniük mindent, hogy két magyar tornászt is tudjanak képviselni a döntőben" – tette hozzá a jelenlegi legeredményesebb magyar tornász, aki 2009-ben szintén hasonló helyzetbe került. A londoni világbajnokságon kínai tornász végzett az első helyen, holott mindenki azt mondta, Berki gyakorlata volt a legerősebb. Az utóbbi évek eseményei mind bizonyítják, hogy a hazai szövetség eddig nem tudta igazán hatékonyan képviselni a versenyzőket.

Az ötszörös Európa- (2005, 2007, 2008, 2009, 2011) és kétszeres világbajnok (2009, 2011) Berki egyébként csütörtökön jelentette be, hogy szerződést kötöttek Rácz Félix sportmenedzserrel. „Régóta esedékes volt már ez a lépés, de csak most jött a lehetőség – mondta lapunknak Berki. – Most kerestek meg, én pedig nagyon örültem, mert így az olimpia előtt egy kézben lesz minden, amivel én nem szeretnék foglalkozni. Az utóbbi években például sok gondom volt a szponzorkereséssel, a dolog most megváltozni látszik, és ebben sokat segíthet majd Rácz Félix és csapata is.”

A két férfi tornász mellett egyetlen magyar női versenyzőként Böczögő Dorina is kvalifikálta magát a londoni olimpiára, viszont ha komolyabb eredményt szeretne elérni, mindenképpen stratégiát kellene váltania. „Böczögő eddig összetett tornász volt, de ott nem fog tudni komoly eredményt elérni – mondta Magyar. – Át kell állnia legeredményesebb szerére, az ugrásra, amiben már Pekingben is 12. lett.  A cél, hogy két jó ugrása legyen, a másodikba például egy csavart beletenni. Ez egyet jelent, az edzéseket innentől az ugrás irányába kell eltolni.”

Ideje szakítani a magyar torna azon hagyományaival, amely a minél jobb összetett eredmény elérését tartja szem előtt, mert nem dobogós helyekért küzdünk, és tulajdonképpen mindegy, hogy 20. vagy 40. helyen végzünk. Ezért sem Hidvéginek, sem a korábban kisebb bokasérüléssel bajlódó Böczögőnek nem kell valamennyi szerre koncentrálnia. Arra a szerre kell ráállni, melyben erősek, és így kell felépíteniük az olimpiai edzéstervet. Ha azon egy jó eredményt tudnak elérni, a döntőben, azaz a legjobb nyolc között tudják képviselni hazánkat, és pontszerző helyen is végezhetnek.

Magyar Zoltán szerint a helyzet egy kicsit javult az utóbbi időben
©

A sportág eddigi pénzügy nehézségei miatt több tehetséges tornász is abbahagyta az edzéseket (Hetrovics Marcell, Czingli László), így a magyar torna egyre kevesebb olyan versenyzőt tud felmutatni, akik a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Az említetteken kívül ilyen a londoni tesztversenyen megsérült Rácz Attila, aki ráadásul komoly felépülésen és felkészülési időszakon van túl. „A hírekkel ellentétben nem ütötte meg a kezét, hanem lengés közben, egy visszafogásnál erősen rászorított a kápára, amikor reccsent egyet a keze. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy fáradásos törést szenvedett a gyűrűsujjánál, a kézközépcsontban” – mondta az elnök.

A versenyző gyógyulása előreláthatólag hat hétig tart majd, de elsősorban lelkileg kell összeszednie magát, hiszen eleve egy súlyos sérülésből, térszalagszakadásból tért vissza. Komoly munkát végzett, ez az olimpia viszont már biztosan kimarad, de a májusi Európa-bajnokságon még szerepelhet, ha fizikailag formában tudja tartani magát addig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!