szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emléktáblát avattak pénteken a milánói stadionban az Internazionale labdarúgócsapatának egykori edzője, Weisz Árpád és családja tiszteletére.

A megemlékezésen, melyet az Auschwitzban meghalt magyar sportember tiszteletére szerveztek, részt vett Massimo Morattinak, az Internazionale elnökének felesége, Milly Moratti, valamint Claudio Ranieri, a csapat vezetőedzője és a csapatkapitány Javier Zanetti is.

A díszpáholyokhoz vezető teremben kapott helyet Weisz Árpád olasz nyelvű emléktáblája, amely "az olasz labdarúgás nagy újítójának, a WM-taktika olaszországi meghonosítójának, Giuseppe Meazza felfedezőjének" állít emléket" - olvasható az Internazionale és a milánói önkormányzat közös közleményében. A San Siro néven is ismert Giuseppe Meazza Stadionban rendezett emlékezésen jelen volt Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere, Roberto Jarach, a milánói zsidó közösség elnöke, Mannó István milánói főkonzul, valamint ott voltak a megemlékezést kezdeményező Boccioni milánói képzőművészeti gimnázium diákjai is.

Az esemény az egykor Ambrosiana néven szereplő Internazionale honlapjára is felkerült: "jó lenne megállítani az időt és az 1929-30-as bajnokságnak csak a harmincnegyedik fordulójára emlékezni, amikor a Modena elleni mérkőzéssel eldőlt, hogy az Ambrosiana ötven ponttal megnyerte a bajnokságot, két ponttal lehagyva a Genoa 1893-t".

Weisz Árpád a mai napig az egyik legnagyobb edzőként ismert az itáliai futball világában. 2007-ben könyv jelent meg életéről és az olasz labdarúgásban elért teljesítményéről a sportújságíró Matteo Marani tollából. Ugyanebben az évben a bolognai stadionban is táblát avattak emlékére.

A hatszoros magyar válogatott hátvéd Weisz Árpád 1896-ban Solton született. A húszas évektől játékosként majd edzőként dolgozott Itáliában. Az Ambrosiana 1926-ban szerződtette és vele nyerte az 1929-30-as bajnoki címét. Weisz fedezte fel a minden idők egyik legnagyobb olasz játékosának tartott Meazzát. 1934-38 között a Bologna edzőjeként sorozatban három (1935/36, 1936/37, 1937/38) bajnoki címet szerzett, bár az utolsót a csapat már a magyar zsidó edzőt váltó német Hermann Felsnerrel érte el.

Weisz Árpád írta a legelső olasz labdarúgó taktikai szakkönyvet, ő vezette be az itáliai pályákon az Arsenal edzőjéhez, Herbert Chapmanhez kötődő WM-taktikát. Weisz a mai napig a legfiatalabb bajnokságot nyert olasz edzőnek számít. 1938-tól Franciaországban és Hollandiában dolgozott. 1944-ben Auschwitzban halt meg magyar feleségével és két gyermekével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd