szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elavult és nézők nélküli stadionokról írt a La Repubblica olasz napilap sportrovata a labdarúgócsapatok létesítményeinek állapotával kapcsolatban.

A rendkívüli hidegben öt nap alatt négy elsőosztályú találkozó maradt el Itáliában az elázott pálya és a fagyos lelátók okozta veszély miatt. A Serie A összesen 18 stadionjának életkorátlaga 64 év. Még több, ha nem számítják bele a 2011-ben épített torinói Juventus Stadiont - írta a napilap.

A legrégebbi aréna az 1911-ben megnyitott genovai Luigi Ferraris 23 860 férőhellyel, melyet az 1990-es világbajnokságra újítottak fel. A legújabb a Juventus 41 ezer néző befogadására alkalmas stadionja, melyben a lelátó első sora és a pálya széle közötti távolság 7,5 méter. A létesítményben a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, jutott hely parkolóháznak, éttermeknek és egy Juventus-múzeumnak is.

A stadionok fele a fasizmus éveiben épült, tíz pálya a több mint húsz évvel ezelőtti vb-re újult meg. Az elsőosztályú pályákból csak hét fedett teljesen. A stadionok modernizálásáról és újak építéséről szóló törvényjavaslat tavaly ősz óta hever a római képviselőházban - írta az újság hangsúlyozva, hogy Európában 2008 és 2010 között 25 új stadiont terveztek vagy újítottak fel 4,5 milliárd euró értékben.

A 73 261 férőhelyes, 1932-ben épített és ötször felújított római Olimpiai Stadion nézőterének több pontjáról nem lehet jól látni a pályát, a stadion körül kevés a parkolóhely. A Roma új tulajdonosa, Tom Di Benedetto  a stadiont "alkalmatlannak" nevezte. Hozzátette, hogy a közönséget csakis "családbarát" stadionnal lehet visszaszerezni.

A milánói San Sirónak a pályája elhasznált. A Milan és az Inter 2016-ig használhatja az önkormányzati stadiont - évente 8,5 millióért -, és azt reméli, hogy itt lesz a helyszíne a 2016-os Bajnokok Ligája-döntőnek.

A cikk szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az olasz stadionok csak 50,7 százalékban telnek meg. Ez nemzetközileg a 17. helyre teszi az itáliai stadionok látogatottságát. Az angliai stadionok 93, a németek 91, a spanyolok 71 százalékban telnek meg. 

"Amíg a stadionok régiek, unalmasak és a mérkőzéseket délután három órakor kezdik a szieszta kellős közepén, az olaszok inkább a díványról a tévében nézik a meccset, melyből egyszerre többet is követhetnek" - állapította meg a La Repubblica.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Magyar szakértők: Ne szedjenek aszpirint a beoltottak a trombózis kockázatának csökkentésére

Magyar szakértők: Ne szedjenek aszpirint a beoltottak a trombózis kockázatának csökkentésére