szerző:
Somos Ákos

Nulláról kezdi a visszavágót a Barcelona és a Milan a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Az izgalmak alighanem az első góllal véget érnek – kivéve, ha azt a vendégek szerzik. Nincs lefutva semmi, de esélyesebb a Barca. A másik párharcot az első meccsen eldöntötte a Bayern München.

Kétszer született olyan eredmény a Nou Camp-ban ebben a szezonban, amely alapján a Milan jutna tovább a Barcelona elleni visszavágón a mai negyeddöntőből. Nem sok – tizenkilenc meccsből.

Még félelmetesebb a vendégre nézve a Barcelona hazai termése: a katalánok hazai pályán a bajnokságban és a BL-ben összesen 75 gólt lőttek, legutóbb a Leverkusent egy hetessel küldték haza az elitligában, a bajnokságban pedig 15 hazai meccsükből tízszer lőttek legalább négy gólt.

Miben reménykedhet a statisztikát nézve a Milan? Hát például abban, hogy az említett kettőből az egyik eredményt ők érték el: az ősszel játszott csoportmeccsen 2-2-re végeztek a felek Barcelonában. Változatos meccs volt:

A középpálya a kulcs

Ez az eredmény ma a Milan továbbjutását eredményezné (a másik 2-2-t a Real Madrid érte el, spanyol kupa visszavágón, sokra nem ment vele) – apró gond, hogy az első meccs alapján majdhogynem reménytelennek tűnik nemhogy két, de egy gólt is találni Katalóniában. Vagy mégsem…?

Az utazó keretbe bekerült Alexandre Pato, aki ősszel az első percben gólt lőtt. Nem nagy ügy – sérülése után aligha lesz kulcsszerepe, pláne, hogy a Milannál nem a csatárok személye miatt lesz probléma a góllövéssel. Ahhoz ugyanis kellene a labda. A Milannak nem jó az idegenbeli fellépés előtt, hogy nincs előnye.

A kulcs a középpálya lehet a visszavágón is: a Milannak ott kell labdákat szereznie, vagy bárhogyan megakasztania a Barcelona támadásait. Milan-kaliberű csapatnak elvileg nem reménytelen, Allegri nyilván lezongorázta már magában, mi merre mennyi, csak hát a San Siróénál jobb állapotú és főleg szélesebb játéktéren 90 percen keresztül bírni a nyomást – nehéz lecke lesz.

Jönnek, passzolnak, nyernek

A Barcelona gólt kell, hogy lőjön, mindössze ennyi következik számukra az első meccs eredményéből. Márpedig inkább arra fogadna bárki, hogy lőnek, mint arra, hogy nem – kupapárharcban két egymás utáni meccsen gólképtelen Barcelonát utoljára még a Rijkaard-érában láttunk, Guardiola alatt nem. És hazai pályán Messi se fog fenékre esni szabadrúgás közben, mint egy hete:

Guardiola szerint egyébként lesz Milan-gól a meccsen. A magunk részéről azt sem osztjuk, hogy nyeregbe kerülne a Milan, ha ők lőnék az elsőt  – biztosan érdekesebben alakulna a párharc, netán egy igazi klasszikus születne belőle – de hogy Messiéknek ettől gyorsan lefőne a kávé, az nem valószínű.

A labdabirtoklásból kiinduló ellenfél-fárasztás előbb-utóbb meghozza eredményét: a visszavágó izgalmi faktora attól függ, mennyivel előbb, mint utóbb. A Barca elképesztő dominanciájának – a nem nekik szurkolók számára – kétségtelenül van egy árnyoldala: minden meccsük forgatókönyve kiszámítható. Jönnek, jönnek, tolják befelé, ezer passz, aztán előbb-utóbb ritmusváltás – és kész.

A visszavágóból akkor lehet emlékezetes történet, ha ezt a kiszámíthatóságot valaki valahogy felrúgná.

A pesszimista változat Barca szemszögből, hogy Xavi kiesése (ha valóban nem játszik) már fel is rúgta. Az optimista, hogy nem egy emberen áll a vörös-kék zenekar összhangjának kérdése. És alighanem ez az igazság: Fabregas, Iniesta vagy akár Messi is képes lehet Xavi mutatóit megközelíteni.

Védeni a védhetőt

A Milannál is van olyan játékos, akinek hiánya  – szerintünk – komolyabb súllyal esik a latba, mint Pato visszatérése: igaz, Marc Van Bommel már az odavágón sem játszott. Ő a Nou Camp pályáját jól ismeri és pont a kritikus középső harmadban tudja kontrollálni az ellenfél passzjátékát. De a védelemből kiesett Thiago Silva és az első meccsen megsérült Nesta is kellene nagyon.

Mert a Milan véleményünk szerint inkább őrizni, mint megváltoztatni akarja az állást – nem mondjuk, hogy a tizenegyes párbajra gyúrnak, de hogy az elsődleges forgatókönyv a rohamozással nem kockáztatott ikszé lesz, az valószínű.

Akik eldönthetik

Igaz, elöl ott lesz Ibrahimovic - aki egyetlen helyzetét kihagyta Milánóban, és ma este se lesz neki több, de mégiscsak egy súlyosan figyelmeztető figura az ellenfél számára. Piqué, akivel állítólag jó barátságban volt barcelonai éve alatt, úgy szedte el előle a levegőt a San Siróban, hogy sok illúziója nem maradt a Milan-szurkolónak, ám egy klasszisnak minden meccs új esély.

Piqué lefejeli a barátját
©

Ibrahimovic akkor lehet életveszély, ha nem 40 méterről előrebikázva a labdát próbálják bevonni a játékba, hanem fel tud építeni pár támadást Allegri csapata. Ez egyáltalán nem biztos, hogy sűrűn sikerülhet. Persze ne becsüljük le az esélyét – egy korán talált olasz gól ilyen szempontból kincset érhet(ne).

Mindenesetre Ibra a Milan Nou Camp-beli edzésén már megmutatta, mire készül, kérdés tud-e ilyet tét mellett is.

Messi ellenben mélységből is be tudja cipelni egyedül a labdát a támadóharmadba és a védők részéről a Milánóban mindig jókor érkezett besegítés, blokk, becsúszás, fault újabb 90 percen át nem biztos, hogy egyszer nem késik el …

Csókolom, mennénk tovább!
©

A táblán egyelőre két nulla van – ez azt jelenti, amit mutat. Nulláról indulnak a csapatok. Egyetlen meccsen dől el a továbbjutás: tegye fel a kezét, aki szerint a Barcelona, ki-ki meccsen, hazai pályán játszva nem esélyesebb bármelyik ellenfelénél .

A magunk részéről csodát nem várunk: egy masszív Milant és a masszivitást (is) legyőző Barcelonát fogunk látni. Hogy mikor töri meg a jeget Guardiola csapata, nem tudni – de ha megtörte, össze is aprítja: 2-0-ra nyer a Barcelona. Ha hamar jön az első gól, lehet nagyobb is a különbség.

Német-francia tét nélkül

Lesz még egy találkozó ma este: a Bayern München-Real Madrid elődöntő egyik résztvevője lemozogja a bajnoki izomlázat egy teljesen kedvetlen és nem is igazán idevaló ellenfél ellen. Robben szerződést hosszabbít, ettől lehet, hogy annyira feldobódik, hogy rögvest rúg kettőt – vagy megsérül.

Utóbbinak senki sem örülne a Real elleni előtt, de más izgalmasat nem tudtunk kitalálni a Bayern-Marseille elé. Melyet saccolásunk szerint úgy 3-1-re fog megnyerni a házigazda.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az arcunkkal csekkolunk be, és még a sampont is felvihetjük a gépre

Az arcunkkal csekkolunk be, és még a sampont is felvihetjük a gépre

Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján

Tüntetés lesz a CEU száműzetésének egyéves évfordulóján

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Hármas karambol történt a Thököly úton

Hármas karambol történt a Thököly úton

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

Vajna Tímea örökölt egy 13 milliárdos adósságot is

Vajna Tímea örökölt egy 13 milliárdos adósságot is