szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonhat magyar érem, köztük kilenc magyar arany - ez volt az össztermése a debreceni úszó Európa-bajnokságnak. Akkor is sokat ígérő eredmény röviddel az olimpia előtt, ha a tengerentúliak, illetve a kontinens elitjének egy része nem volt az ellenfelek között. De a magyar sikerek főszereplői próbálják helyén kezelni az éremesőt.

Az egész Eb legeredményesebb úszójaként Cseh László három számban nyert, van egy ezüst- és két bronzérme. Megállás nélkül úszott Debrecenben, pedig a csúcsformát Londonra próbálja időzíteni. Immáron ő minden idők legeredményesebb magyar úszója Európa-bajnokságon, de ettől még nem érzi királynak magát.

„Szeretnék a világ legjobbja lenni, most, az olimpián”

„Soha ennyit még nem versenyeztem egy huzamban. Az egész hét folyamán csütörtök reggel volt az egyetlen időszak, amikor nem kellett úsznom. Utólag úgy fogalmaznék: a verseny kezdetén formában voltam, a végén meg edzésben lettem. De ahhoz, hogy az amerikaiakat legyőzzük, még többet kell dolgoznunk.

Az Eb előtt volt bennem egy kis idegesség amiatt, hogy megint hazai közönség előtt kell versenyeznem. Aztán ahogy lementünk Debrecenbe, elkapott a versenyhangulat. Annyira tökéletes volt minden, hogy ha bekötött szemmel odavezettek volna a medence mellé és ott nyitom ki a szemem, azt is hihettem volna, ez már az olimpiai medence. Kétszer úsztam hazai Eb-n eddig, plusz egyszer rövidpályáson is, nyugodtan mondhatom, ez a mostani volt a hibátlan verseny.

A mentális felkészülésben az most a legfontosabb a számomra, hogy van már egy visszaigazolás: amit eddig elvégeztem, az megérte. Óriási nagy csodákat már nem lehet véghezvinni az olimpiáig, de törekedni kell rá, hogy még jobbak lehessünk. Technikai dolgok: úszástechnika, fordulók, ezeken lehet még javítani, ami pedig jó volt, azt folytatni.

Cseh László
©
Nagyon jó időket úsztam, de az olimpián ez kevés lesz, ezzel tisztában vagyok. Ezért jó, hogy most versenyzés alapján vonhatjuk le a következtetéseket, hogy miben kell még javulnom. Nem voltam még csúcsformában az Eb-n, ha az is meglesz, akkor sokkal jobb lehetek.

Az, hogy ennyiszer győztem és a média is sugallja, hogy valamilyen úszókirály vagyok, igazából nem sokat számít – ami számít, hogy a medencébe azzal a tudattal tudok beugrani, hogy itt már ilyen jó időket úsztam. Kicsit nyugodtabban tudok odaállni. De egyáltalán nincs bennem az, hogy ettől majd Londonban is én leszek a legjobb. Az amerikaiak is fejlődnek még addig, ezzel is tisztában vagyunk. Nagyon sok még a véletlen-faktor, semmi sem biztos.

Nem hiszem, hogy az emberek automatikusan azt gondolják, hogy ezek után én leszek a világ legjobbja. Magamban szeretnék a világ legjobbja lenni, most, az olimpián. De ha csak Európa legjobbja leszek, az is egy óriási dolog. Mindenki azért ugrik be, hogy a legjobb legyen, versenyezni megyünk oda. Ha mindenki a legjobb lenne, nem lenne verseny.”

„Ha kell, a lábát is visszahúzom, de nem fog megverni”

800 gyorson az ajkai Kis Gergő nyert. Nagy utat járt be 2010 óta, amikor 400 vegyesen nem jutott fináléba a Margitszigeten és elrohant az uszodából. Mélypontok után talált rá újra a régi útra – hiszen 800-on már van egy Eb-aranya régebbről. Óriási úszással verte az olaszok szupertehetségét, Paltrinierit a döntőben.

„Én olyan versenyző vagyok, hogy nem szeretem elkezdeni csak befejezni. Valaki vigye fel a mezőnyt, vezesse az iramot, és amikor érzem, hogy ez már lassú, akkor elindulok és onnantól hagyjanak békén, csinálom a saját dolgomat. 800 gyorson mindenképpen a fiatal olasz (Paltrinieri – a szerk.) mellé akartam kerülni. Ez az egy célom volt, hogy őt ne engedjem el. Azt mondtam, nem érdekel, ha a 7-8. helyen érünk is célba, nem fog megverni, végig mellette fogok úszni, ha kell, a lábát is visszahúzom, de nem fog megverni.

Az első 15 méternél úgy egymásra úsztunk, hogy még össze is ért a kezünk, annyira nem akartuk egymást elengedni. Tudtam, ha 450-500 méterig elöl vagyok és mi diktáljuk az iramot, onnan már nem nagyon tudnak megverni. 5-600-nál kell figyelni. Senki nem indult el, ezért gondoltam, megviccelem őket, elindítok egy hosszú hajrát, bár máskor az utolsó százon szoktam hajrázni. Végül annyira jól sikerült, hogy senki nem tudott velem jönni, 3 másodpercet vertem a másodikra.

Kis Gergő
©
Abszolút pozitívan álltam hozzá, hogy Debrecen rendezheti az Eb-t. Nem csak az, hogy Magyarország, de az is, hogy vidék. Rajtam kívül Biczó Bence vagy Risztov Évi is vidéki, nekünk különösen sokat jelentett, hogy itt van az Eb. Úgy gondolom, vidéken jobban megbecsülik az embert. Sokunkat csábították már fel Budapestre, de senki nem mer változtatni, mert ehhez edző kell. És ha az edző nem mehet fel, a versenyzőnek is vége, volt olyan ifjúsági Európa-bajnok, felment Pestre, mondta, majd az edzőjével egy külön kis pályarészen edzhet. Semmi nem lett ebből, az illető pár éven belül eltűnt, mint szürke szamár a ködben.

Én soha nem voltam Budapesten. 2007-ben egy külföldi edzőtáborban próbáltak elszakítani az edzőmtől. Azóta nem is megyek külföldre, annyira negatívak a tapasztalataim. Nincs szükségem a fővárosra, Ajkán minden támogatást megkapok, a polgármester azt mondta, még a közgyűlés közepén is kihívhatom a teremből, ha valami problémám van.

A 2010-es Eb-n szereztem egy bronzérmet, aztán 400 gyorson kiestem, nagyon nagy mélypont következett. Az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom az úszást. Kórházba kerültem pszichés és fizikai kimerültséggel, infúzión voltam 2-3 napig. Szerencsére nagyon sokan mögém álltak akkor, elsősorban a családom. És mostanra kinőttem ezt a dolgot. Úgy vagyok vele, ha ezüstérem, akkor ezüstérem. Vannak, akik úgymond hipp-hopp világbajnokok lesznek. Hosszú Katinka is abba akarta hagyni az úszást, tanulni ment ki Amerikába. Kicsit haragszom rá, ha nem tud örülni egy második helynek. Nem szabad elfelejteni, honnan indult az ember.

Én se voltam most már elkeseredve, hogy nem nyertem meg az 1500-at. Vannak nálam jobbak, tanulni kell ebből is. Az olimpián megint egymás mellett úszunk az olasszal, már tudom, mire képes, remélem, én jövök ki a buliból jobban.”

„Nem találtam hibát”

Edzői szemmel nézve többet kapott az Eb-től, mint várta, mondja Cseh Laci edzője, Turi György. Ezúttal nem rakott terhet legjobb tanítványa vállaira, nem voltak előírva részidők. De nem igaz, hogy csak úgy, „munkából jövet” estek be Debrecenbe.

Turi György
©
„Ez a munkából jövet szlogen az Eb mottója lett. Pedig egy hazai Európa-bajnokságon szerintem senki nem mondhatja, hogy munkából jön, ez kicsit porhintésnek tűnik a számomra. Ugyanis egy ilyen világversenyre azért mindenki rápihen valamilyen szinten, annak megfelelően, mennyi munkát végzett el.

A további felkészülés abszolút független az itt elért eredményektől. Ez egy felmérő volt, egy teszt. Szép keretbe foglalta, hogy nem Belgiumban rendezték, hanem Magyarországon, de ettől még a munka ugyanúgy folytatódik.

Soha nem volt még olyan, hogy teljes mértékben elégedett legyek, de talán ez volt Lacinak élete első olyan versenysorozata, amiben nem találtam hibát. Ez nem az én érdemem, hanem az övé. Úgy látszik, kezd beérni. És az, hogy az előző két évet picit lazábban vettük és nem életre-halálra gyilkoljuk egymást, most meghozza az eredményét. Nyugodt idegrendszerrel, hideg fejjel versenyez, intelligens gondolkodással érte el ezeket a szép eredményeket.

Mindig is voltak olyan szurkolók, újságírók, akik a végletekben gondolkodnak, pozitív és negatív értelemben. Most is vannak, akik elájultak és odavannak teljesen az eredményektől, és vannak, akik legyintenek: á, ezek semmit nem érnek, majd jönnek a tengerentúliak és szénné vernek minket. Nem szabad ezekkel foglalkozni, ki kell tudni kapcsolni.

Ugródeszkának jó volt az Eb, nem hiszem, hogy Londonban ezeknél rosszabb időket fogunk úszni. Nem mondtam azt ezzel, hogy Laci biztosan olimpiai bajnok lesz, de jó úton jár. A világranglistán a 200 vegyes idejével a második helyen áll, Phelps van előtte három tizeddel, 200 pillangón harmadik, 400 vegyesen is elöl áll, pedig ott 300 után már rápihent a váltóra.

Mindig mindent előre eltervezünk az időket illetően, de most ez kimaradt. Van olyan táblázatom számítógépen, amin a felkeléstől kezdve az esti levezetésig minden másodpercre előre el van tervezve, nem beszélve az időeredményekről, ötvenről ötvenre, de most ezt kihagytam, pontosan azért, hogy minden terhet levegyek a válláról. Megpróbálunk mostantól a mentális felkészülésben erősíteni. Fizikálisan nagyon jó passzban van, ha ilyen fejjel tud kint is versenyezni, nagy gond nem lehet.

Végezetül a szövetségi kapitány, Kiss László, az Európa-bajnokság, saját várakozásait is jócskán felülmúló eredménysora és a közelgő olimpia összefüggéseiről beszél.

Kiss László (balra) Cseh Lacival ünnepel
©

„A 26 érem nyilván egy hatalmas elvárást generál, amit viszont most helyre kell rakni. 2000 óta nem nyertünk aranyérmet olimpián úszásban, most mindent el fogunk követni, hogy Kovács Ági sikere után megszülessen az újabb. Négy-hat érmet szeretnénk szerezni. Pekingben Cseh Laci egyedül vitte hátán az egész úszóválogatottat, most több esélyesünk van. Ha a néhány aranyesélyből bejön valamelyik, már elégedettek lehetünk.

Az olimpia sokkal nehezebb lesz, de ettől még az Eb is komoly verseny volt, részvételi rekorddal. Magas színvonalú verseny lett, látszik az is, mik azok a számok, amiket még úgymond meg kell oldanunk. Női mellúszás, női hátúszás, ezek még lyukas számok. Az Európa-bajnokság a felkészülés szempontjából főleg mint verseny-állóképesség terhelés volt fontos, ami szakmailag is előbbre vitte a csapatot.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!