szerző:
hvg.hu

Gyönyörű távolugró, olimpiai bajnoki címre esélyes tornász és showman edzője, illetve egy apró sziget futója. Többek között ők azok, akiktől nagy eredményt lehet várni Londonban, mégsem tőlük hangos a világsajtó.

Mint minden olimpia, valószínűleg a londoni is tartogat meglepetéseket. Nyilván nézők sokasága várja az egyértelmű esélyesek szereplését, de vannak kevésbé ismert versenyzők is, akiknek a teljesítménye figyelemreméltó lehet a játékokon.

Ashton Eaton (Egyesült Államok) - Tízpróba

Az Egyesült Államok tízpróbázója, Ashton Eaton volt az, aki nem csak egyszerűen ki akart jutni az olimpiára, hanem kimagaslóan is teljesített a selejtezőn.

A mindössze 24 esztendős atléta a Eugene-ben rendezett kvalifikáló versenyen világrekordot állított fel és tíz versenyszámból hetet megnyert, ráadásul a versenyen 656 ponttal előzte meg legnagyobb riválisát, Trey Hardeet. Érdekesség, hogy a 100 méteres síkfutásban elért 10.21 másodperces teljesítménye 3 századdal volt csak gyengébb az amerikaiak olimpiai A-szintjénél, a távolugrásban elért 8.23 méteres eredménye pedig elég lett volna a kijutásra.

Missy Franklin (Egyesült Államok) - Úszás

Csatlakozni kell az általános vélekedéshez, miszerint a 17 esztendős úszó hölgy egyértelműen uralni fogja az úszást éveken belül.

Idén már nem lesz meglepve, ha nyer
©

A tavalyi világbajnokságon szerzett öt érme (három arany, egy ezüst, egy bronz) csak a kezdete volt egy olyan úszó karrierjének, aki hihetetlen sebességgel siklik a vízen és istenadta tehetsége van.

Londonban hét számban indul és a legnagyobb esélyesnek tartják a 100 és 200 méteres női hátúszásnak.

James Magnussen (Ausztrália) - Úszás

Az ausztrál úszó, aki a Rakéta becenévre hallgat, már a játékok előtt álmatlan éjszakákat ígért a riválisainak.

A kétszeres világbajnok úszó még mindig csak 21 esztendős. Specialitásai a gyorsúszószámok, azon belül is az 50 és a 100 méteres távok. Hogy ne legyen könnyű dolga, arról egy nagy egyéniség, a brazil Cesar Cielo is tehet majd.

Tervei között szerepel, hogy megismételje példaképe, a szintén ausztrál Ian Thorpe egykori sikereit, vagyis négy aranyat szerezzen egyetlen olimpián.

Qiu Bo (Kína) - Műugrás

Nem lenne szerencsés helyzetben a 19 esztendős kínai versenyző, ha éppen azzal válna híressé, hogy legyőzi a britek sztárját, Tom Daleyt hazai olimpiáján.

A kínai ugyanakkor mostanra már komoly nevet szerzett magának az ugrótársadalomban a tavalyi világbajnokságon azzal, hogy 25 (!) alkalommal mutatott be tökéletes 10 pontos ugrást.

Kétségtelenül a játékok egyik kiemelkedő eseménye lesz a két fiatal - Daley és Bo - csatája.

Danell Levya (Egyesült Államok) és edzője, Yin Alvarez - Tornász

A világ- és többszörös nemzeti bajnok tornász, Daniell Levya a legnagyobb esélyese a korlát és felemás korlát versenyszámainak Londonban.

Yin Alvarez showműsora
©

Edzője - aki egyben mostohaapja -, Yin Alvarez viszont magához ragadhat minden figyelmet. Ahelyett, hogy ülne feszülten, mialatt a fia különböző elképesztő mozulatokat produkál, addig a rendkívül színes egyéniségnek számító edző csak szaladgál fel és alá a vonal mellet, hergeli a közönséget és eljátszik minden mozdulatot, amit lát, majd őrjöngve ünnepel, mikor lát egy újabb Levya leérkezést. Megéri rajtuk tartani a szemünket.

Ye Shiwen (Kína) - Úszás

Ő is tavaly vált sztárrá hazájában, amikor megszerezte a 200 méteres női vegyes világbajnoki címét Pekingben. Semmi sem mutatja jobban, hogy Kína folyamatosan termeli a sportolókat, akik képesek tökéletes teljesítményt nyújtani.

A legmegdöbbentőbb, hogy Ye tavaly 15 évesen a legfiatalabb versenyző volt a mezőnyben, és mégis ő hozta el az aranyat.

Még belegondolni is szörnyű, hogy ha ilyen fiatal korára ennyi mindent elért, akkor mire lehet még képes a jövőben.

Mohammed Aman (Etiópia) - 800 méteres síkfutás

A hozzáértők már most egyértelműen kijelentették, hogy a kenyai világbajnok David Rudisha már most felállhat a dobogó legfelső fokára a 800 méteres számban. Mellette szól, hogy két évig veretlen volt 2009 és 2011 között, 34 versenyen.

Viszont jött az etiópok 18 éves futója és megszakította ezt a remek sorozatot. Jelenleg tartja az ifjúsági világrekordot, megnyerte a fedettpályás világbajnokságot, így kijelenthető, hogy remek formában érkezik Londonba.

Jordyn Wieber (Egyesült Államok) - Tornász

Nem elképzelhetetlen, hogy Wieber-lázban fog égni London a játékok alatt. A 17 éves lány mindenki megrökönyödésére nyerte meg tavaly az összetett értékelést élete első világbajnokságán, a legfiatalabb résztvevőként a mezőnyben.

Talán nem olyan meglepő az ifjú hölgy sikeressége, hiszen már 2 éves kora óta bukfencezik és 11 éves kora óta versenyez a nemzeti bajnokságban.

Annak ellenére, hogy még mindig iskolába jár, már most meghatározó tagja az olimpiára utazó válogatottnak, akikkel tavaly megnyerte a világbajnokságot csapatban is.

Julio Cesar La Cruz (Kuba) - Ökölvívó

Annak ellenére, hogy milyen múlttal rendelkezik a kubai amatőr ökölvívás, csoda volt, hogy nem sikerült egyetlen aranyat sem nyerniük a pekingi játékokon. Most úgy néz ki, hogy sokkal erősebben térnek vissza Londonba, mint bármikor korábban.

Az egyik legjobb öklözőjük a félnehézsúlyú Julio Cesar La Cruz, aki súlycsoportjában amatőr bokszvilágbajnok. Elszántan készül, hogy kijavítsa a pekingi hibát, amikor sérülés miatt ki kellett hagynia a küzdelmeket.

Darya Klishina (Oroszország) - Távolugrás

Az egyik legnagyobb esélyese a női távolugrásnak az elbűvölő Darya Klishina.

Amikor ugrik morcos, amikor nem, akkor gyönyörű
©

Az ő esetében is többről beszélhetünk, mint egy nagyon helyes arcról. Huszonegy esztendős korára már ifjúsági világbajnok és junior Európa-bajnok. Tavaly megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot és nem sokkal később a felnőttekét is fedett pályán. Jelenleg a második legjobbnak tartják a világon.

Larissa és Juliana (Brazília) - Strandröplabda

A női strandröplabda egyérelműen az egyik legnépszerűbb eseménynek ígérkezik a londoni olimpián, és nem mindig az adogatás és a hálójáték miatt. Még Anglia miniszterelnöke, David Cameron is ígéretet tett arra, hogy kilátogat a küzdelmekre.

Értük lesz érdemes nézni
©

Valószínűleg a kiemelt figyelem leginkább a rendkvíül attraktív hölgyek miatt van, akik bikiniben küzdenek a pontokért. Közülük is kiemelkedik Felisberta Silva és Larissa Franca, a brazilok nagyreményű röplabdázó női. Az amerikai párossal, Misty May-Treanorral és Kerri Walshal immár hét éve csatáznak folyamatosan.

A tavalyi világbajnokságon legyőzték őket a klasszikus világbajnokságon, és most újra itt a nagy lehetőség, hogy döntőig jussanak és összecsapjanak. A döntöről biztos, hogy örömmel fogjuk nézegetni a fotóalbumot.

Kirani James (Grenada) - 400 méteres síkfutás

Egy feltörekvő sztár az atlétika világában. Kirani James akkor robbant be a köztudatba, amikor tavaly megnyerte a világbajnokságot 400 méteren, Daeguban.

Kis sziget nagy esélyese
©

Az aprócska szigetről származó 19 esztendős sprinternek megvan minden esélye és tehetsége ahhoz, hogy megszerezze nemzete első olimpiai érmét. Várható, hogy nevet szerez magának az egész világon.

Ander Herrera (Spanyolország) - Labdarúgás

Bárki, aki látta, hogy hogy ejtette ki az Athletic Bilbao a Manchester Unitedet az Európa Ligából, tisztában lehet a fiatal játékos képességeivel. Sokan már a felnőtt válogatott sztárjaihoz, Xavihoz és Iniestához kezdik hasonlítani.

Fantasztikus passzoló és határtalanul kreatív játékos. Ezen képességeit csillogtatta is a spanyol 21 éven aluliak válogatottjában és az olimpiai csapatban egyaránt. A londoni olimpia lehet az egyértelmű esélye, hogy ne csak kopogtasson a válogatott ajtaján, hanem be is lépjen rajta.

Sarah Attar és Wodjan Shahrkhani (Szaúd-Arábia) - 800 méter síkfutás és Dzsúdó

Valószínűleg nem fognak éremért küzdeni, ettől függetlenül történelmet írnak. Ők lesznek az első nők Szaúd-Arábia történetében, akik részt vesznek az olimpiai játékokon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A hároméves bérmegállapodás után visszaállítják a korábbi béreket egy állami cégnél

A hároméves bérmegállapodás után visszaállítják a korábbi béreket egy állami cégnél

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

5 év alatt vakságot és járóképtelenséget okoz a kór, amelyre most sikerült találni egy ellenszert

5 év alatt vakságot és járóképtelenséget okoz a kór, amelyre most sikerült találni egy ellenszert

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain