szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurta Dániel világcsúccsal verte meg a világot és lett olimpiai bajnok 200 méter mellen. Élete úszása volt ez! 2:07.28 az ideje. Széles Sándor az edzője.

Igazi győztesként úszott Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszás döntőjében, aki el tudja viselni azt, hogy mindenki elvárja tőle, hogy a legjobb legyen. Erre mondják: profi.

Gyurta az ötös pályán indult, a második legjobb idővel került a döntőbe. A (papíron) legnagyobb vetélytársa, a japán Kitajima a kettesen úszott, de a két legveszélyesebb ragadozó Dániel mellett kettővel Willis, és a négyesen Jameson, aki új brit csúccsal jelentkezett be a döntőbe – a legjobb pályára. Eddigi legjobbja Pekingből egy nyolcadik hely, szóval felszívta magát a hazai olimpiára. Tegyük hozzá, azért Gyurta Európa-csúcsa erősebb.

©

Kitajima fordult elsőnek, Gyurta mellette szorosan, Jameson volt a harmadik. A két első belül volt a világcsúcson, miként száz méternél is. Százhuszonötnél vette át a magyar versenyző a vezetést, százötvennél világcsúcson belül volt, miként a végén is: 2.07.28 az új rekord, Gyurta Dánielé!

Érdekesség, hogy Kitajima elfáradt, csak negyedik helyre jött be, a második Jameson lett, aki a végén vészesen közeledett Gyurtára, de nem bírta megfogni a magyart. Ma nem is lehetett, egyszerűen Gyurta Dániel annyira egyben van, annyira jó feje van, és annyira tud győzni.

©

A futam után rögtön elmondta az újdonsült bajnok, hogy furcsa volt, hogy a végén "jöttek rá" (Jameson), de volt ereje, hogy végigcsinálja az egészet. Megköszönte családjának, hogy erőt adtak neki, és elmondta, hogy nem változtat rajta az olimpiai bajnoki cím, az alázat megmarad a sport iránt – továbbra is. Hiszünk neki.

Eredmények, férfi 200 m mell, olimpiai bajnok:
GYURTA DÁNIEL 2:07.28 perc - világcsúcs (régi: 2:07.31 p, Christian Sprenger (ausztrál), 2009.07.30., Róma)
2. Michael Jamieson (Nagy-Britannia) 2:07.43
3. Tatesi Rio (Japán) 2:08.29
Gyurta Dániel számokban
Született: 1989.05.04., Budapest
Klubja: Jövő SC Veolia
Versenyszámai: 100 m mell, 200 m mell, 4x100 m vegyesváltó
Olimpiai eredményei: 1. (200 mell, 2012), 2. (200 m mell, 2004)
További kiemelkedő eredményei: világbajnok (200 m mell, 2009, 2011), vb-6. (200 m mell, 2007), vb-6. (100 m mell, 2011), Európa-bajnok (200 m mell, 2010, 2012), Eb-3. (4x100 m vegyesváltó, 2012), Eb-4. (100 m mell, 2010)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk