szerző:
hvg.hu

A korábbi Forma-1-es pilóta, az olasz Alex Zanardi 2001-ben szenvedett súlyos balesetet, amelyben elvesztette lábait. Csodával határos módon maradt életben, és ha már így történt, hihetetlen akaraterővel újra versenyzett, most pedig a paralimpiára készül, kézi kerékpárral.

Az olasz sportolónak lesz egy hatalmas előnye, mikor felsorakoznak majd Brands Hatchben a kézi kerékpárosok versenyében, ugyanis Zanardi ismeri a pályát, mint a tenyerét, még autóversenyzői múltjából.

"Legutóbb, mikor ott jártam, nagyjából ötször ilyen gyorsan közlekedtem a pályán, de ettől függetlenül imádom azt az aszfaltcsíkot" - mondta a 45 éves sportoló.

Balesetét 2001-ben szenvedte el a németországi Lausitzringen egy Champs Car versenyen. Miután jött ki a kerékcseréről elvesztette uralmát az autója felett és megpördült, eközben megérkezett a kanadai Alex Tagliani közel 350 km/h-s sebességgel és telibe találta Zanardit, akinek az autója kettészakadt, és vele együtt a benne ülő versenyző is.

Az, hogy életben maradt, maga a csoda. A vérének a háromnegyedét elvesztette, hétszer élesztették újra és küzdött az életéért még akkor is, mikor kórházba szállították a helikopterrel.

"Egy NASA tanulmány szerint a sérüléseim olyan súlyosak voltak, hogy hivatalosan halott embernek számítottam. Az első gondolatom az ébredés után az volt, hogy miképpen fogom kivitelezni a dolgaimat lábak nélkül?" - mondta Zanardi a Guardiannak.

Mindössze kilenc hónap telt el a súlyos sérülés után, mire Alex újra versenyautóba ülhetett. A BMW fejlesztett ki neki külön egy autót, amit tudott használni a műlábaival. Újra győzelmekre törhetett.

Amikor elkezdett foglalkozni a parasportokkal, könnyen tudta hasznosítani a tudását a versenykellékeinek fejlesztésében. A kézi kerékpárokhoz nem kell használni a lábakat, így ez fekszik tökéletesen az olasz versenyzőnek. 2007-ben kezdett komolyan foglalkozni ezzel a sporttal és négy hetes felkészülés után rögtön negyedik helyen ért célba a New York Maratonon. 2009-ben visszavonult az autóversenyzéstől, hogy teljes erőbedobással készüljön a londoni paralimpiára.

"Én H4-es vagyok, mivel tudom használni a hátam és előre tudok hajolni, így teljes testsúllyal tudok nekiállni tekerni. Akik nem tudják mozgatni a hátukat, azok a H1 és H3 közöttiek. Ők viszont aerodinamikai előnyöket tudnak maguknak kovácsolni, ami jóval fontosabb a sík terepen" - beszélt a technikai körülményekről Zanardi.

"A szüleim arra tanítottak, hogy mindig fejlődhetek bizonyos dolgokban. A balesetem után nem volt kétséges, hogy nagyon nehéz lesz, de azt kell mondjam, hogy ez az új élet igazán meglepett engem" - vallott érzéseiről az egykori Forma-1-es pilóta.

A sors fintora, hogy nővérét autóbalesetben vesztette el, mikor még gyerek volt. A szülei éppen ezért szerették volna tiltani attól, hogy közlekedjen az utakon, emiatt kapott egy gokartot, amivel versenyezhetett ellenőrzött körülmények között. Így kezdődött a szenvedélye.

A beszélgetést végül tréfálkozva zárta: "Viszont jó tudni, ha eltöröm a lábam, akkor elég egy öt millis csavarhúzó, hogy helyrehozzam."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen