szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

David Cameron brit miniszterelnök szerdán bocsánatot kért az FC Liverpool labdarúgócsapatának szurkolóitól, miután az 1989-es hillsborough-i tragédiát újravizsgáló bizottság jelentéséből kiderült, nem a drukkerek hibáztak az esetnél.

A független testület jelentésében azt írta, a hatóság az események után arra törekedett, hogy elterelje a figyelmet az általa elkövetett hibákról, s a liverpooli szimpatizánsokat tegye felelőssé a történtekért. A bizottságot - amelyet Liverpool püspöke vezet - 2010-ben, az előző kormány alakította meg azzal a céllal, hogy az esethez kapcsolódó, korábban még nem látott dokumentumokat áttanulmányozza.

"Ez volt az elmúlt évszázad egyik legnagyobb tragédiája" - mondta parlamenti beszédében David Cameron. "Nagy hiba, hogy az áldozatok családjainak ennyi ideig kellett várniuk és ennyit kellett küzdeniük azért, hogy megismerjék a teljes igazságot. De ennél sokkal nagyobb baj, hogy a rendőrség megpróbálta a szurkolókra hárítani a felelősséget." A miniszterelnök hozzátette: "a kormány és az ország nevében mélységes sajnálatomat szeretném kifejezni az igazságtalanságért, amelyre ilyen hosszú ideig nem derült fény."

1989. április 15-én a sheffieldi stadionban csapott össze egymással az FC Liverpool és a Nottingham Forest az FA Kupa elődöntőjében, a találkozó azonban mindössze hat percig tartott. Ekkor a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a szurkolók már az életükért küzdöttek. Mintegy 3000 ember szorongott a szűk helyen, s a tömeg többeket a pályát a lelátótól elválasztó fémrácshoz nyomott, nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret. 94-en a helyszínen vesztették életüket - köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére -, ketten pedig később haltak bele a sérüléseikbe. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket. A halálos áldozatok mindegyike a Liverpool drukkere volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást