szerző:
MTI

Közzétette Douchev-Janics Natasa országváltásról szóló üzenetét a sportoló menedzsere, Csonka Gábor.

©

"A mai napon véglegesen eldöntöttem, hogy követve a családomat, Szerbiában folytatnám a további pályafutásomat. Köszönöm szépen a megértést, részletesen a közeljövőben sajtótájékoztatón fogok nyilatkozni az ügyről!" - olvasható a Csonka Gábor menedzser által közzétett rövid üzenetben. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára, Ábrahám Attila csütörtök délután jelentette be, hogy a kajakos Szerbiában folytatja a pályafutását. „Douchev-Janics Natasa ma délután bent járt a szövetségben és hivatalosan is jelezte felénk, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken" – idézte a szakvezetőt a kajakkenusport.hu, a szövetség hivatalos híroldala.

Az MKKSZ közleményében utalt rá, lehetősége van arra, hogy elutasítsa az átigazolási kérelmet. Ebben az esetben a nemzetközi szövetség szabályzata szerint a versenyző a következő két szezonban nem szerepelhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken. Az MKKSZ elnökségének egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően.

"Ez alatt az idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is" - tette hozzá Ábrahám Attila.

Janics edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében. Janics férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában - a versenyző szülőhazájában - kapott edzői állást, és a 30 esztendős kajakos vele tart.

A kajakos 2004-ben Athénban győzött az olimpián K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is. Négy év múlva, Pekingben szintén K-2 500-on diadalmaskodott Kováccsal. Az idei londoni olimpián a szülés után visszatérő kajakos két éremmel, egy ezüsttel (párosban Kováccsal) és egy bronzzal gazdagodott. 

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerdán azt mondta, ha Janics országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól. 

Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. Sajtóértesülések szerint a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna.

A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-áig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trumpról nevezne el egy települést a Golán-fennsíkon Netanjahu

Trumpról nevezne el egy települést a Golán-fennsíkon Netanjahu

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről