szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai doppingellenes ügynökség vezetője szerint akadályozta Lance Armstrong doppingügyének felderítését a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, amely ellen korábban már a nemzetközi doppingellenes szervezet is kikelt.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezetője, Travis Tygart szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) mindent megtett annak érdekében, hogy húzza az időt Lance Armstrong doppingbotrányának kivizsgálásában, és megakadályozza az igazság kiderítését.

Tygart egy berlini fórumon jelezte: megdöbbent azon, ahogy egyes sportszervezetek kezelik a doppingeseteket, és ez olyan, mintha kecskére bíznák a káposztát. Hangsúlyozta, hogy a doppingellenes harcban az eddigieknél nagyobb nemzetközi együttműködésre lenne szükség. Kiemelte, hogy vannak sportolók, akik doppingolni utaznak más országokba abban a reményben, hogy ott nem érik utol őket az ellenőrök. "A sport lelkéért küzdünk, amikor harcolunk a doppingolás ellen" - tette hozzá.

Az amerikai bringás az Oprah Winfreynek adott tévéinterjúban, amely két hete került adásba, elismerte, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt. Azóta a USADA és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólította az 1998 után elért összes eredményétől, így hét Tour de France-diadalától és olimpiai bronzérmétől megfosztott Armstrongot, hogy nevezze meg azokat, akik még érintettek a hozzá kötődő doppingbotrányban.

Az UCI novemberben létrehozott egy vizsgálóbizottságot Armstrong botránya miatt, ám ezt ezen a héten azonnali hatállyal feloszlatta, és helyette egy új, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) támogatását is élvező testület felállítását tervezi. A WADA ugyanakkor cáfolta, hogy együttműködne a szerinte arrogáns UCI-val.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak