szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van egy etikus határ, ameddig érdemes az eltűnt hegymászókat keresni, de egyelőre mindent érdemes megpróbálni – jelentette ki Klein Dávid hegymászó az m1 Ma reggel című műsorában.

Egyelőre továbbra sincs hír Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászókról. A két magyar hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba. A magyar expedíció két hegymászójának eltűnését szerda délelőtt jelentették be, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő alaptáborban, sem annak környékén nem találták meg őket.

Klein Dávid hegymászó az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: "ez egy lejátszott játszma, de nem ismerjük még az eredményét".

Tegnap óta nem érkezett információ az alaptáborból, így az is elképzelhető, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter már lejutott az alaptáborba, így egyelőre vészhelyzetről és két eltűnt hegymászóról beszélhetünk – magyarázta Klein.

A hegymászó úgy fogalmazott: "arra kell koncentrálnunk, hogy mi történhet most a hegyen". Klein Dávid szerint több lehetőség is elképzelhető, például hogy tegnapról mára virradóra a hegyen aludt a két serpa, akikhez akár csatlakozhattak mások is, és ma elindulhatnak újra a magyar hegymászók keresésére a legfelső tábor fölé. "Nyilván van egy etikus határ, ameddig érdemes az eltűnt hegymászókat keresni, de egyelőre mindent érdemes megpróbálni" – tette hozzá.

Klein Dávid szerint csupán találgatások vannak arról, mi történik jelenleg fent a hegyen. Elmondása szerint nem a hideg a legnagyobb veszély. A hegymászó a műsorban kifejtette, hogy magasságvesztés közben sok pozitív dolog történik: megnő a légkör oxigén tartalma, felerősödik a szervezet fűtőereje, így csökken a fagyásveszély és felgyorsul a szervezet mozgása is. Ellenben – tette hozzá – a kimerültség és a folyadék hiánya nagy megpróbáltatás lehet Erőss Zsolt és társa számára. A hosszú csúcstámadást követően ugyanis a vártnál drámaiabb ütemben lassult a két hegymászó ereszkedése.

A hegymászó elmondta, hogy létezik egy spot nevű eszköz, ami képes jelezni a hegymászó helyzetét. A probléma szerinte azonban általában nem azzal van, hogy nem ismert a helymászó helyzete, hanem az, hogy nem tud lejönni. A rádió általában elégséges eszköz a kommunikálásra – mondta Klein Dávid – Erőss Zsoltéknál azonban már lemerült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Megszavazták Svájcban, hogy ne lehessen arcot eltakaró ruhadarabot viselni

Megszavazták Svájcban, hogy ne lehessen arcot eltakaró ruhadarabot viselni

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez