szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kényszeredetten ugyan, de Kína is gratulált a 2020-as olimpia megrendezésének jogát elnyerő Tokiónak.

A hivatalos üdvözlés felemásra sikeredett Peking részéről. "Tudomásul vettük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését" - fogalmazott hétfőn Hung Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre, hogy Kína gratulált-e a sikerhez, Hung úgy válaszolt, ezt a kérdést a kínai olimpiai bizottság (KOB) tudja megválaszolni.

A sajtótájékoztatót követően a külügyminisztérium közleményben tudatta honlapján, hogy a KOB gratulált Japánnak. Hung a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Kína nagyra értékeli Japánhoz fűződő kapcsolatát, de a szigetországnak őszintén szembe kell néznie a történelmi és földrajzi tényekkel. "Kína hajlandó olimpiarendezési tapasztalataival segíteni Japánt" - tette hozzá Hung, békülékenyebb hangot ütve meg.

A Global Times című, angol nyelven megjelenő napilap hétfőn azt fejtegette, hogy a tokiói siker nemcsak a szigetország, hanem egész északkelet-Ázsia javát szolgálja majd. Az újság fogalmazása szerint Japán agresszorként viselkedik a térségben, amikor területi és történelmi vitába keveredik szomszédaival, de a világszintű sportesemény némi nyomást gyakorolhat rá, hogy tudatosítsa az önmérséklet fontosságát.

A lap egyebek között felemlítette Kína Japánnal szembeni második világháborús sérelmeit, valamint a hovatartozását illetően máig vita tárgyát képező Szenkaku-szigetcsoport körüli ellentéteket. Utóbbi kapcsán a Global Times azt írta, Japánnak vissza kell majd fognia magát az olimpia előtt, hogy elkerüljön bármilyen fegyveres konfliktust.

Az újság azt is megjegyezte, hogy a japán kormány gratulált ugyan Pekingnek a 2008-as olimpiai játékok megrendezésének elnyeréséhez 2001-ben, de a kínai olimpia előtti fáklyavitelt japán szélsőjobboldali csoportok megzavarták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt