szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség megváltoztatta a 2016-os olimpiára meghatározott kvalifikációs kritériumokat a férfi pólósoknál. Mindezt azért tették, hogy az Egyesült Államok férficsapata mindenképpen ott legyen Rio de Janeiróban – írják a magyar sportági szövetség honlapján.

Mivel házigazdaként Brazília automatikusan olimpiai résztvevő az amerikai földrész képviseletében, az Egyesült Államoknak a nagy nemzetközi viadalokon kellett volna kiharcolnia az indulási jogot – vagyis a férfiaknál vagy a 2015-ös kazanyi világbajnokságon, vagy az az évi Világliga-döntőben, vagy a legvégén az olimpiai kvalifikációs tornán.

A cikk szerint összességében a sportág érdeke, hogy az Egyesült Államok ott legyen az olimpián.

A változás lényege, hogy a 2015-ös vb-ről alanyi jogon csak a két finalista szerez olimpiai kvótát, viszont valamennyi kontinensbajnok ott lehet Rióban, az Egyesült Államok például a Pánamerikai Játékok valószínűsíthető győzteseként juthat el a brazíliai ötkarikás játékokra.

A nőknél ismét olimpiai résztvevő lesz az Európa-bajnok, egyébként változatlan a szisztéma: a vb továbbra sem ad kvótát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!