szerző:
MTI

A roma kisebbséghez tartozók "gettósportolásának" felszámolására hívta fel a figyelmet hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Gyermekek társadalmi befogadása és védelme a sportban és a sport által című kétnapos budapesti konferencián elmondott nyitóbeszédében.

A tárcavezető kifejtette, örömteli kezdeményezés a szolnoki roma boksziskola vagy a roma labdarúgó-válogatott létrejötte, ám ugyanilyen fontos, hogy a következő lépésben ezek a sportolók sikeresen beilleszkedjenek és felzárkózzanak a többi sportolóhoz Magyarországon.

"A közösségépítésben kiemelt szerep jut a tavaly bevezetett mindennapos testnevelésnek is, mert a tehetséges gyerekeket így könnyebben lehet a sport felé irányítani" - tette hozzá Balog Zoltán, aki kiemelte: "a társadalmi felzárkózás és a sport ügye egymást segítő dolgok", s a két terület hatékony együttműködését biztosítja, hogy egy tárcán belül, az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) kaptak helyet.  

A miniszter szerint a kormány egyik legfontosabb intézkedése a mindennapos testnevelés bevezetése volt. "Az a célunk, hogy a gyermekek az általános és a középiskolában mindennap mozogjanak, legalább egy tanórát" - hangsúlyozta, s hozzátette: a mindennapos testnevelés emellett az esélyteremtés eszköze is, hiszen a sportban a tehetségek a szociális helyzettől függetlenül is kibontakozhatnak. 

Emlékeztetett rá, Magyarország soros uniós elnöksége idején, 2011-ben kezdeményezte az Európai Bizottságnál az európai roma keretstratégiát, amely előírta a tagállamoknak saját felzárkózási stratégiájuk elkészítését. A magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában - melyet Magyarország elsőként nyújtott be a Bizottságnak a tagállamok közül - a sport nagyon fontos szerepet játszik - jelentette ki Balog Zoltán. Mint mondta, ugyanakkor "nem automatikus a hatása a sportnak akár a faji előítéletek, akár a szociális hátrányok leküzdésében."

Emilio Butragueno legendás spanyol futballista jelenlétére reflektálva a tárcavezető kiemelte: fontos, hogy legyenek ikonjaik, sztárjaik a fiatal sportolóknak, akik képesek példát mutatni, de legalább ugyanennyire fontos a sport közösségépítő szerepe, mert a valahová tartozást, a valódi teljesítményt erősíti. 

A miniszter szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy van-e értelme sportot szervezni etnikai alapon. Amellett érvelt, hogy ne legyenek külön sportklubok romáknak, mert ez a jó színvonal ellenére is "gettósportolás": a cél az, hogy együtt sportoljanak az emberek, "cigány-nem cigány magyar emberek, fiatalok, mert akkor valósul meg az együttélés" - mondta a miniszter. 

Az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkársága és az Európa Tanács Sport részegyezménye által közösen rendezett szimpózium díszvendége az 1998-ban visszavonult, 69-szeres válogatott Butragueno volt, aki a Real Madrid Alapítvány intézményi kapcsolatok igazgatójaként érkezett Budapestre.

"A Real Madrid világszerte 67 országban csaknem kétszáz akadémiát működtet - mondta a játékosként Keselyűnek becézett, 50 éves sportdiplomata. - Köztük a Puskás Akadémián működő Felcsúti Sportiskola az Egyenlő Esélyekért elnevezésűt is, első kelet-európai partneriskolánkat, amelyet nagyszerű érzés volt 2011-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt megnyitni. Az ott tanuló hetven fiú és lány életében pozitív változások következtek be, motiváltak és életvidámak, úgyhogy jó úton haladunk."

A konferencia délután szekcióülésekkel és plenáris üléssel folytatódik. A kedd délelőtti kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője Patrik Sjöberg, a svédek korábbi magasugró világbajnoka és világcsúcstartója lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Van egy nasi, amit többé nem vehet meg az easyJet-járatokon

Van egy nasi, amit többé nem vehet meg az easyJet-járatokon

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Mutassa meg Magyarországnak a HVG címlapját!

Mutassa meg Magyarországnak a HVG címlapját!

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Ahol a csapból is csoki folyik, dolce vita Székkutason

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta