szerző:
Bakos Dalma

Az, hogy a magyar labdarúgás legalább kicsit szórakoztató lehet, leginkább az alig több mint egy éve indult Trollfoci Facebook-oldal üzemeltetőinek, közreműködőinek köszönhető. Ha ők nincsenek, nem lenne más, mint kesergés, káromkodás, meg hivatalos sikerpropaganda. Így viszont vannak poénok és új szállóigék: Mennyei Bajnokság, Tipszmiksz, Devecserizés. Az oldal működtetői nyilatkoztak ugyan a hvg.hu-nak, ám kilétüket nem fedik fel. Még arra a kérdésre is, hogy hányan vannak, azt mondják: többen, mint ahány gólt lőtt Rudolf Gergely a Diósgyőrben, vagy amennyi MTK ultra van.

hvg.hu: Hogy indult a Trollfoci?

Admin1: Már korábban is üzemeltettünk különböző oldalakat, az egyiket le is tiltották, mert 57 helyen megsértettük a szabályzatot. Aztán nézegettük a hasonló angol lapokat, de ezeket nem éreztük a magunkénak, elvégre mi gyerekkorunk óta a magyar focit szeretjük. A Trollfoci 2012. szeptember 6.-án indult, és eleinte a szűk baráti társaságnak készült. Akkor indult el azután az egész igazából, amikortól már csak a magyar focival kezdtünk el foglalkozni. November környékére már csaknem kétezren követtek minket, egy év alatt pedig már több mint 100 ezer lájkolója lett az oldalnak. Ma már olyan szinten vagyunk, hogy megkaptuk a „divatoldal” jelzőt is.

hvg.hu: Nem csak az MB I-et, a Mennyei Bajnokságot népszerűsítitek, hanem az alsóbb osztályú focit is.

Admin1: Egy megye III-as meccs a legjobb dolog a világon. Amikor beállsz az ügyeletes nyuggertáborba, és amikor még az ellenőr is beszáll a szokásos bunyóba... mindenkinek csak ajánlani tudom. Soha nem felejtem el, amikor mentünk a csapatunk meccsére, de az valamiért elmaradt. Jöttünk hazafele, belefutottunk egy megye III-as meccsbe, 400 nézővel…

Admin2: …ami egy rosszabb fordulóban már egy első osztályú mérkőzés nézőszámával is vetekszik.

Admin1: …és ott aztán volt minden: tömegbunyó a pályán, bíróverés. Csak álltunk, néztük, mibe csöppentünk bele.

hvg.hu: Milyen a hatás? Azok a mémek például, hogy menő a saját városod meccsére kimenni, mennyire mozgósítják a követőket?

Admin1: Sok visszajelzést kapunk, hogy a szurkolók a saját kis városukban, falujukban külön tábort alapítottak. A legjobb példa erre a szentesi és a makói brigád. A makói alakulatban például 30-40-en vannak, pedig megye III-ról beszélünk. Tüzeznek, füstölnek, remek hangulatban telnek a mérkőzések.

©

Admin2: A Siófok utolsó meccsére is busszal, vonattal mentek a semleges drukkerek. Pestről is rengetegen ott voltak, olyanok, akiknek aztán tényleg semmi közük nem volt a Siófokhoz.

Admin1: Annyira „felhype”-oltuk azt a meccset, hogy az átlagosan 400 fős siófoki nézőszám – bár lehet ezzel sokat is mondok – arra a mérkőzésre háromezerre nőtt.

hvg.hu: Várható, hogy előbb-utóbb mérkőzésre szerveztek közönségtalálkozót?

Admin1: Többen javasolták már, hogy csináljunk flashmobot egy MTK-meccsre, mert az milyen frankó lenne. Nem tudom, hányan jönnénk ott össze, az biztos, hogy sokkal többen, mint amennyien alapvetően oda kijárnak, de nem merjük bevállalni, biztosan pártoskodás lenne belőle. Volt olyan ötlet is, hogy kinézünk egy megye III-as meccset, és oda csinálunk egy nagy közönségtalálkozót, ahol aztán tényleg minden lenne: füst, piro, hanggránát, de akkor meg az egyik csapatot mindenképp kellemetlen helyzetbe hoznánk. És persze az MLSZ is büntetne.

Admin2: A falu költségvetése rá is menne.

hvg.hu: Az MLSZ kommunikációja alapján készítettétek el a „Miattam nem járnak a családok meccsekre” pólót. Valójában miért nem járnak többen a stadionokba szerintetek?

Admin2: Már a kis falusi, amatőr csapatokon is elég erős anyagi és szabályi nyomás van. Elfogadjuk, hogy a kereteket biztosítani kell, de ha azt hangoztatják: sportolj minél többet, akkor miért kell elriasztani ezer teherrel azt, aki szeretne. Játékos és támogató kisvállalkozó, mind elgondolkodik, hogy az ő ingyen részvételéhez miért kell tízezrekért, sokszor katasztrofális, néha létszámhiányos bírói munkának társulnia. De a játékvezetés csak egy példa, nem a probléma magja.

©

Admin1: Szerintem egyértelműen a szövetség miatt. Első osztályban az a probléma, hogy nem a szurkolókat ellehetetlenítő dolgokkal kell megoldani a magyar labdarúgást, nem azzal, hogy a stadionokat szétkamerázzák, vagy bevezetik a szurkolói regisztrációt.

Admin2: Aminek egyébként nincs sok értelme, mert olyan nevet írsz be, amit akarsz. A Kiss Nintendótól a Szűcs Predátoron át minden lehet a cédulákon.

Admin1: Szét kéne nézni az edző- és az utánpótlásképzésben. Ugyanazok az emberek vannak benne a magyar futballban, akik már 30 éve bebetonozták magukat, ugyanaz a keringés megy.

hvg.hu: Gyakran megy a találgatás, hogy az adminok vajon melyik csapatnak drukkolhatnak.

Admin1: Még így is, hogy titokban tartjuk, rendszeresen megkapjuk, hogy „na te köcsög fradista”, vagy „fúj, te újpesti”.

Admin2: Ha van három egyforma kép, akkor már írják, „mindig is tudtam, hogy ti mik vagytok”. Azt elmondhatom, hogy sokszínű az admin-tábor, senki nem szurkol ugyanannak a csapatnak, és mégis megvagyunk egymással. Követendő példa lehetne.

hvg.hu: Vannak olyan „Trollfoci-celebek”, akiket ti tettek országszerte ismertté és népszerűvé.

Admin1: Igen, az egyik Ujvári Joci, aki szép góljával megalapozta az ismertségét. Kiderült később, hogy aznap, amikor kikerült az oldalra, éppen dolgozott, és vagy háromszor lemerült a telefonja a munkahelyén. Legalább hússzor megköszönte, hogy kitettük. Aztán volt szerencsénk találkozni vele: elképesztő egy fazon.

hvg.hu: A másik nagy kedvenc Tipszmiksz Csabi.

Admin1: Amikor beküldték a videót, nem is akartam kirakni: ki ez, milyen hülyeség ez?

Admin2: Mutatta nekünk is, hogy nézzük már meg. Kezdjünk ezzel valamit, vicces lesz ez egyáltalán?

Admin1: Aztán végül kitettük, és Csabi ki is nőtte magát az oldal arcának.

hvg.hu: Volt, akiből nem lett celeb, ellenben az, hogy „fődet rá”, szállóige lett.

Admin1: Azt az olvasók döntik el, kit kedvelnek. Joci és Csabi a szívükhöz nőtt, ez a bizonyos focista nem. Igaz, ahogyan felpattant a földről, azzal bemutatta a modern labdarúgás minden csínját-bínját.

hvg.hu: Hogyan tűrik a kifigurázott játékosok ismerősei, rajongói az élcelődéseteket?

Admin1: Már megszoktuk, hogy olyan üzeneteket kapunk, amelyekben veréssel fenyegetnek minket. A Moniz-kabátos érában már írták, hogy megölnek minket, mert mit képzelünk magunkról, hogy Moniz mesteren viccelődünk. Kabát Petinél is hasonló szöveggel jelentkeztek a lilák; Dombi Tibinél is érkeztek Debrecenből olyan reakciók, hogy nem kéne őt a szánkra venni, pedig dehogyis cikiznénk őt, a világ legidősebb emberét. Ugyanez a helyzet Radó Andrással vagy Kiskokóval. (Kovács István a Videotonból – a szerk.) Amikor elkezdtük őket nyomatni, jöttek a hozzászólások, hogy miért figurázzuk ki a két legnagyobb tehetséget. De könyörgöm, ez csak poén.

hvg.hu: A focistáktól, edzőktől milyen visszajelzéseket kaptok?

Admin1: Nemrég egy interjúban megkérdezték Bödét, melyik a kedvenc trollfocis képe, mondta is, hogy a Böde Dagis. Kabát Petinek a tankolós képei tetszettek nagyon. Egyébként mi úgy állunk hozzá, hogy a negatív reklám is reklám. Rudolfot például mára az összes plázacica megismerte, akkora mém-cunamink volt róla.

Admin2: Láttunk egy videót egy szurkolói találkozóról, ahol egy középkorú hölgy kérdezte meg Rudolftól, mennyire zavarják a trollfocis mémek. Azt válaszolta, hogy ő nem nézi ezt az oldalt, utána meg nem sokkal valahogy úgy fogalmazott: „amik azon az oldalon szerepelnek”. Akkor most mi van? Egyébként amikor azt mondta, nem nézi a Trollfocit, a saját szurkolói között is közröhej tárgyává vált.

hvg.hu: A Devecseri-Guzmics páros is bőven szolgáltatott témát, Artner Tamás, a Haladás edzője az egyik nyilatkozatában ki is tért erre.

Admin1: Igen, célozgatott arra, hogy Magyarország legjobb párosát nem kéne bántani. Azt nem tudjuk biztosan, nekünk szólt-e, de Artner is felnőtt ember, kicsit gondolkodhatna, poénra vehetné az egészet. Ha nem nézzük Guzmics álompasszát Maricának, vagy Devecseri gyönyörű öngólját, a mostani magyar bajnokságot tekintve két tényleg nagyon jó védő srácról van szó. Guzmics például bármelyik csapatba beférne.

hvg.hu: Tehát helyük van a válogatottban is?

Admin1: Azért ilyet nem mondtam.

Admin2: Mi ebbe nem szólunk bele, majd az új kapitány megmondja.

©

hvg.hu: Ha ti állítanátok össze a válogatott keretét, kik lennének benne?

Admin1: Tizenegy Torghelle Sanyiból fel lehetne építeni az egészet.

hvg.hu: Az újságírókra is nagy hatással vagytok, sokszor olvasni olyan szófordulatokat, amik a Trollfociról származnak.

Admin1: A sportmédiában tényleg gyakran olyan nyelvezetben írnak, ahogyan mi is. Monizt például „kabátos edzőként” is emlegették, és mindenki tudta, miről van szó. Egy másik sportújságban is rendszeresen „mennyeiznek”. Megmosolyogtató, hogy a mi szövegeinkkel akarják eladni a termékeiket.

hvg.hu: Nem kerestek meg titeket még egyik laptól sem, hogy összehozzanak valamilyen együttműködést?

Admin1: Volt erre példa, vezető lapoktól is. De nem egy irányban gondolkodtunk, és a feltételekkel is voltak gondjaink. Amíg mindegyik média leközölte, hogy a válogatottunk előrelépése megkérdőjelezhetetlen, mi voltunk azok, akik bár vicces formában, de kimondtuk, hogy itt nagy para van. A médiában simogatják, szeretgetik, babusgatják őket…

Admin2: …Knézyt kivéve. Az Andorra elleni meccsen olyan beszólásai voltak, hogy az olvasók viccesen olyanokat írtak: Knézy benyújtotta a felmondását. Egyébként szerintem többre ment vele, mint Szalai Ádám a nagy coming outjával.

hvg.hu: Mi volt a baj Szalai nyilatkozatával?

Admin1: Az, hogy lejátszott egy meccset Észtország ellen, Amszterdamba meg már nem ment ki, mert hirtelen beteg és lázas lett, majd pár napra rá lenyomta az Andorra elleni mérkőzést, hát, nekem fura volt. Mindenki elájult, hogy na végre, valaki, aki kimondja ezeket a dolgokat. Nekem nem azzal volt bajom, amit mondott, hanem az időzítéssel. Miért nem akkor mondta, amikor kikaptunk a románoktól, hogy gáz van gyerekek, nem jutunk ki arra a rohadt vb-re, ne is vegyetek jegyeket?

(Rekop György kicsit késett a találkozóról, és az interjúnak ezen a pontján kapcsolódott be a beszélgetésbe – a szerző)

hvg.hu: Te vagy az egyetlen admin, aki vállalja a nevét és az arcát. Hogy kerültél a csapatba?

Rekop György: Mivel nagyon szeretem a focit, folyamatosan osztogattam meg a képeiket az oldalamon. Aztán felvettük a kapcsolatot, és ebből lett az, hogy végül én adtam az arcomat ehhez az egészhez. Furcsa egyébként, hogy bár évek óta benne vagyok a Showder Klub-Dumaszínház közegben, ma tízből heten a Trollfocival azonosítanak. Volt már olyan fellépésem, amikor nem tudtam elmondani a műsoromat, mert csak arra volt igény Debrecenben, hogy F.A.F., SZ.L.A.M.B., Eger és társai. Ezeken a poénokon visítottak.

hvg.hu: Nemrég azon poénkodtatok, hogy Egervári lesz a Fradi edzője, ezt félelmetesen sokan komolyan vették.

Admin1: Amikor ez volt terítéken, végignéztem Kubatov (Kubatov Gábor, az FTC elnöke – a szerk.) Facebook-oldalát, elképesztő, amit akkor kapott szerencsétlen.

Admin2: „Mit képzeltek, mik vagytok ti?” „Most olvastuk a Trollfocin” – ilyen és ehhez hasonló kommenteket írtak neki. Az volt a kedvencem, amikor egy srác azt írta, hogy ha tényleg Egervári megy hozzájuk, ő lenyúzza magáról a Fradi-tetoválást.

Rekop György, humorista
©

hvg.hu: Nem érzitek néha, hogy ez a hatalmas népszerűség felelősséggel is jár?

Admin1: Nem, mi ezeken iszonyatosan tudunk röhögni.

R. Gy.: Az a baj, hogy bezárt a Lipót, nincs Mónika show, ezek szabadon garázdálkodnak. Valahol le kell vezetniük a feszültséget.

Admin1: Benne van a nevünkben, hogy „troll”. Bár néha vannak teljesen komoly bejegyzéseink, azért le lehet vágni, mi a humor és mi nem. Ez az oldal, ahogy mondtam is korábban, úgy 20 embernek készült, arról nem tehetünk, hogy kinőttük magunkat. Nem érezzük azt, hogy bárkinek is tartoznánk elszámolással azért, mert valaki elhisz olyan bagatell információkat, amiknek még utána sem kéne nézni, csak egy kicsit gondolkodni. Egervári a Fradiban, Jézusmária! Meg Egervári mentor lesz az X-Faktorban… Csináltunk egy olyan képet, amin Bozsek Márk Facebook-oldalán az volt a felirat, hogy mégse megyek a Győrbe futballozni, mert Egervári hívására elmentem a Fradiba.

Admin2: Ott is jöttek olyan kommentek, hogy „nem elég, hogy az Egervári a Fradiba megy, még ez a hülyegyerek is”… Hát kész.

R. Gy.: Megpróbálok azért finomítani egy kicsit a társadalmunkon. Igazából elég egy ember is, aki tényleg elhiszi, hogy Egervári a Fradihoz megy, és ha ő ezt már tényként adja tovább, valószínűleg a többiek is el fogják hinni. Ez már egy másodkézből kapott információ, ahogy én is elhinném egy nagyon jó barátomnak. Nyilván van egy olyan intelligencia szint, amikor azért, ha a téma érdekel, utánanézel az információnak, de ha nem érdekel, ugyanúgy el fogod hinni. Az egy bolond százat csinál egyáltalán nem egy légből kapott dolog, itt is erről van szó. Nagyon sokan vannak, akik naivak és hiszékenyek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: kemény volt a karma, mint egy tégla

Videó: kemény volt a karma, mint egy tégla

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Csökkent az ingatlaneladások száma

Csökkent az ingatlaneladások száma

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja

Lebontani nem fogja a NER-t Karácsony Gergely, de felidegesíteni még tudja