szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) korábbi elnöke, Hein Verbruggen szerint Lance Armstrong hazudik, amikor azt állítja, hogy segítette az amerikai bringás doppingügyeinek eltussolását.

Armstrongnak sem vele, sem pedig az UCI-val nem volt együttműködése csalásban - szögezte le Hein Verbruggen a holland televíziónak adott nyilatkozatában, amelyet a cyclingnews című internetes szaklap idéz.

A szervezetet 2005-ig vezető Verbruggen úgy tudja, hogy Arsmtrong azért menekült meg az 1999-es Touron, mert orvosi igazolással tudta bizonyítani, hogy jogosan került a szervezetébe kortikoszteroid. Armstrong két volt csapattársa, Tyler Hamilton és Floyd Landis sem mond igazat akkor, amikor azt állítják, hogy a 2001-es svájci körversenyen az UCI segített Armstrong doppingügyének eltussolásában - mondta. Ezzel kapcsolatban a volt UCI-elnök jelezte: az amerikai kerékpáros hematokritszintje ugyan emelkedett egy korábbi mintához képest, de így sem érte el azt a határt, amelynél már kijelenthető a doppingolás. 

A hét Tour-elsőségétől megfosztott és örökre eltiltott Armstrong tavaly kijelentette: ugyan az 1999-es Touron fennakadt az ellenőrzésen, de Verbruggen segített neki, hogy ne bukjon le, és ne tiltsák el. Verbruggent és utódját, Pat McQuaidet az Armstrong-féle csalásban való cinkosság mellett korrupcióval is gyanúsítják. 

Az új elnök, a tavaly szeptemberben megválasztott Brian Cookson kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az UCI múltját is, hogy idéntől egy korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. Amennyiben Armstrong hajlandó együttműködni, úgy elképzelhető, hogy mérséklik örökös eltiltását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének